Vanhusten kanssa teatteria tekevä Jussi Lehtonen:

Ihmisen arvokkuus ei voi olla mitattavissa vain sillä, kuinka hyödyllinen hän on yhteiskunnalle, sanoo näyttelijä Jussi Lehtonen. Hän listasi pyynnöstä viisi asiaa, jotka ihan liian usein unohdamme, kun kyse on vanhuksista.

Näyttelijä Jussi Lehtonen toimii Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellisena suunnittelijana. Kiertuenäyttämö vie esityksiä hoitolaitoksiin ja vankiloihin ja valmistaa dokumenttiteatteriesityksiä yhdessä niissä elävien ihmisten kanssa. Lehtonen on siis oiva ihminen kertomaan vanhuksista viisi asiaa, jotka liian usein unohtuvat, kun puhe on iäkkäistä  ihmisistä.

1. Vanhus on arvokas

Nykyään vanheneminen on haaste itsetunnolle. Ikäihmisistä puhutaan usein kulueränä, ja jo kuusikymppinen saa töissä helposti kokea olevansa vähän tiellä.

Ihmisarvon pitäisi olla yhtäläinen iästä riippumatta.  Ihmisen arvokkuus ei voi olla mitattavissa vain sillä, kuinka hyödyllinen hän on yhteiskunnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Nuorempana rakensin laivoja ja kaadoin mökillä puita. Nyt en tee mitään, kukaan ei käy." Ilmari, 99

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Vanhus on viisas

Ikääntymisen myötä ihminen usein ainakin jossain määrin sulkeutuu maailman tuulilta pienempiin ympyröihin. Oma elämäntarina kaikkine tunteineen ja kokemuksineen ei kuitenkaan katoa. Vanhuksella on viisautta, jonka on voinut saada vain elämällä.

"Muistan, kun presidentiksi tuli Urho Kekkonen. Oliko se vuosi 1956? Joskus silloin meille ostettiin myös radio." Anja, 85

3. Vanhus on toimija

Iäkäs ei ole pelkästään ihminen, joka tarvitsee apua ja palveluita. Hän on myös yksilö, jolla on oikeus osallistua ja toimia voimavarojensa mukaan.

Vanhuus on hedelmällistä aikaa esimerkiksi taiteen tekemiselle ja kokemiselle. Esteettinen kokemus resonoi eletyn elämän kanssa. Palvelutaloihinkin tulisi tuoda mahdollisimman monenlaista taidetta, myös haastavista aiheista, ei ainoastaan haitarinsoittoa ja virsiä.

"Kun sain kuulla Shakespearen sonetteja, ne toivat palvelutaloon rakkauden ja me kaikki saatiin olla siinä mukana." Heta, 67

4. Vanhus on monen ikäinen

75-vuotiaan ja 100-vuotiaan välillä on sama neljännesvuosisata kuin 25- ja 50-vuotiaiden välillä.

"Ihme tyttöjä täällä toisella käytävällä asuu. Olisivat kotonaan." Meeri, 88

5. Vanhus on yksilö

Ikääntyminen ei tarkoita, että kaikki muuttuvat samanlaisiksi. Ikäihmiset ovat persoonia siinä missä muunkin ikäiset. Jokaisella on myös oma taidemakunsa.

"Minua niin ärsyttää tuo taulu tuossa, kukkia ja kukkia, aina hoitaja nostaa sen takaisin seinälle. Huonosti piirrettyjäkin. Nuorena tykkäsin Salvador Dalin maalauksista. Ne olivat aika moderneja.” Sirkka, 72

Sitaatit ovat lainauksia artikkelin kirjoittajan lähipiirin vanhuksilta sekä Jussi Lehtosen kiertueelta.

Keskiäkäinen

Hmm. 67- ja 72-vuotiaita "vanhuksia"... no joku voi kai pahojen sairauksien takia jo tuossa iässä joutua palvelutaloon tai muuttua "vanhukseksi", onneksi sellainen on aika harvinaista... kai? Ainakin minun lähipiirissäni, onneksi.

Anneli Koivunen

Me ajamme:
Kotiin on saatava lisää hoitajia ja ne jotka eivät pärjää enää kotonaan, heidät on saatava turvalliseen 24/7 ammattitaitoisten hoitajien hoteisiin. Yritetään Suomessa saada edes vanhusten hoito toimimaan. Sitä kautta näytetään että kunnioitamme ikäihmisiämme.
Allekirjoituksia kaipaa adressimme. Yli puoluerajojen ja tavallisten ihmisten tekemänä (takana eläkeläisiä, omaishoitajia, sairaanhoitajia, vanhusneuvostonjäseniä, edunvalvojia )

Suomeksi; http://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
På Svenska; http://www.skrivunder.com/arvokas_vanhuus_kaikille

Sisältö jatkuu mainoksen alla