Kyykäärmeen elämässä on paljon yllättävää.
Kyykäärmeen elämässä on paljon yllättävää.

Kyykäärme tuntuu pelottavalta eläimeltä, mutta on aika kiehtova otus. Tässä viisi kiinnostavaa seikkaa.

1. Kyy viihtyy paikallaan.

Kyykäärme elää koko elämänsä puolentoista kilometrin säteellä eli noin kolmen kilometrin alueella. Jos kyystä on riesaa esimerkiksi kodin tai kesämökin pihapiirissä, sitä ei tarvitse tappaa. Kyyn siirtäminen muutaman kilometrin päähän riittää – se ei palaa takaisin.

Siirtäjän voi tilata esimerkiksi herpetologisesta yhdistyksestä.

2. Kyy on kuuro ja melkein sokea.

Käärmeen haju- ja tuntoaisti ovat huippuluokkaa. Hajuaisti on kaksihaaraisessa kielessä, tuntoaisti vatsassa. Kyy tuntee esimerkiksi lähestyvän ihmisen aiheuttaman tärinän maassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyyn näköaisti sen sijaan on huono ja kuulo olematon. Ympäristöä arvioidessaan kyy nostaa päänsä pystyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyystä on ihmiselle hyötyä, koska sen pääravintoa ovat tuholaisjyrsijät kuten myyrät ja hiiret.

3. Kyy ei jahtaa ihmistä.

Jos kohtaat käärmeen metsässä, älä hermostu. Kun käärme käy kippuraan ja alkaa sihistä, se varoittaa sinua tulemasta lähemmäs.

Kierrä käärme varovasti. Se ei lähde perään, ja sen puremaetäisyys on vain noin kolmannes käärmeen pituudesta, siis käytännössä 20–30 senttiä.

Jos paikalla, jossa kohtasit kyyn, sattuu olemaan muhkea marjamätäs tai oiva kantarelliesiintymä, palaa takaisin hieman myöhemmin. Pitkävartiset saappaat ovat paras suoja metsässä.

4. Kyyn myrkyn vahvuus vaihtelee.

Monessa suvussa elää legendoja vaarista tai enosta, joka ei ollut kyynpistosta moksiskaan. Purema ei kuitenkaan koskaan ole pikkujuttu. Myrkyn vahvuus vaihtelee.

Kyy käyttää myrkkyään saalistamiseen ja puolustautumiseen. Se syö suunnilleen kerran viikossa, ja myrkkyrauhasen täyttyminen vie noin viisi päivää.

Kyypakkauksen ottamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä.

Jos kyy on juuri metsästänyt, sen purema voi muistuttaa ampiaisen pistoa. Jos rauhanen on täynnä, tilanne on vaarallisempi. Silti purema ei yleensä ole terveelle aikuiselle hengenvaarallinen.

Kyyn pureman jälkeen pitää kuitenkin aina hakeutua lääkäriin. Kyypakkauksen ottamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä. Se voi helpottaa oireita, mutta ei auta myrkkyyn.

5. Kyy tykkää laiskasta puutarhurista.

Tömistely pelottaa yleensä kyytä. Se suosii suojaisia paikkoja ja kaihtaa aukeita, joten pihapiiristä kyy pysyy parhaiten pois, kun pidät nurmikon lyhyenä ja pihan vapaana mättäistä, pensaikoista, risukasoista ja muista sopivista piiloista.

Suurin osa kyynpuremista Suomessa saadaan marja-aikaan, elo–syyskuussa. Silloin liikkeellä ovat kantavat naaraat, jotka saattavat olla hyvinkin ärhäköitä eivätkä juuri hätkähdä tömistelystä. Poikaset syntyvät ennen talvea.

Juttu perustuu Ylen Luontoilloista tutun käärmeharrastajan Urpo Koposen haastatteluun.

Astral

Noniin, listasitte 5 asiaa jotka tiesin kyykäärmeestä. Missä ne 5 joita en tiennyt? Vai saanko rahat takaisin? Vai pitäisikö otsikoita miettiä muultakin kun klikkihuorauksen kannalta?

Omituisten otusten ystävä

Asialliset ja yksinkertaiset ohjeet kyyn kohtaamiseen ilman raivoa hakea lähin lapio tai muu kyyn surmaamiseksi. Talvivaaran nikkelikaivos karkotti kyyn vuosisataisilta asuinsijoiltaan.Kyyt siirtyivät koilliseen Sotkamon Tuhkakylälle, jossa niitä ei ole koskaan ollut. Nyt niitä liikkuu kylän paketoiduilla pelloilla ja pihoilla, ei kuitenkaan vaaraksi eikä haitaksi asti. Vaikka äitivainajani kertoi tsvanneensa kyitä plantaasinsa pihalla, nikkelikaivosta lähinnä sijaitsevalla plantaasilla, itse en koskaan niihin törmännyt vaikka etsimällä etsin.  Lienevätkö vaistonneet, ettei tuo ihmiskummajainen halua heille pahaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla