”Tiedän, että pitäisi liikkua, mutta kun ei ole aikaa ja olen iltaisin niin väsynyt enkä kuitenkaan jaksa jatkaa...” Tässä yhdeksän konstia, joilla pääset tekosyiden yli.

1 Ei aikaa liikunnalle? Käytä kalenteria!

Luultavasti merkkaat kalenteriin kaiken muunkin: työtapaamiset, oppitunnit, tapaamiset ystävien kanssa. Jos et tee niin, aloita nyt ja merkitse kalenteriin myös liikuntakerrat viikoiksi eteenpäin. Mistä tahansa käyttäytymisestä tulee helpommin tapa, kun kirjaat sen viikkoaikatauluusi.

2 Kannusta itseäsi lähtemään

Keino yksi: synkkaa älypuhelimesi sähköiseen kalenteriin ja pane se lähettämään sinulle muistutus sähköpostina tai tekstiviestinä aina, kun aika lähteä liikkumaan. Tee viesteistä hauskoja tai muistuta niissä, minkä takia haluat liikkua.

Laita liikuntavaatteet näkyviin, niin että muistat ne.

Keino kaksi: Aseta liikuntavaatteet illalla sänkysi viereen, niin näet ne ensimmäiseksi aamulla. Tai levitä ne sohvalle television eteen, niin ne ovat vastassa illalla kotiin palattuasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keino kolme: Liikutko yhdessä kaverin kanssa? Sopikaa, että soitatte aina ennen treenejä ja varmistatte, ettei kumpikaan jää pois tekosyiden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 Pidä kirjaa harjoituksista

Hanki muistivihko tai tee Excel-taulukko, johon kirjaat muistiinpanoja treeneistäsi. Milloin harjoittelit? Miten kauan? Millaisella teholla? Miltä tuntui harjoituksen jälkeen?

Kun merkintöjä kertyy, näet omin silmin, miten kehityt ja miten päättäväisesti olet jaksanut jatkaa. Se pitää motivaatiota yllä.

4 Liiku yhdessä ystävän kanssa

Sosiaalinen tuki on vahva kannustin. Sinun (ja ystäväsi) on vaikeampaa jättää harjoituksia väliin, jos olette jo sovittaneet liikuntatuokion molempien aikatauluihin.

5 Päätä seurauksista, jos luistat liikunnasta

Jos pelkkä liikunnan tuoma hyvä olo riittäisi kannustajaksi, harvalla olisi ongelmia jatkaa hyvin alkanutta harrastusta. Karu totuus on, että etenkään liikuntaa aloitellessa hyvä olo ei aina riitä - eikä edes ole varmaa, että jokaisen harjoituksen jälkeen tuntuu hyvältä.

Päätä siis seurauksista, jos jätät liikuntakerran väliin. Sovi vaikka itsesi kanssa, että et katso illalla televisiota, jos jätät treenit väliin. Vielä tehokkaampaa: sovi perheenjäsenen kanssa, että tämä ottaa siinä tapauksessa kaukosäätimen haltuunsa koko illaksi. Ajan mittaan liikunta imaisee mukaansa, etkä enää tarvitse tällaista kontrollia.

6 Kiitä itseäsi

Käyttäytymisen muuttaminen ei ole helppoa. Muistuta itseäsi harjoituksen aikana ja jälkeen, että nyt olet oikeasti saanut aikaan jotain hienoa: "Minä tein sen! Hyvää työtä! Tänään hoidin taas terveyttäni (tai mikä ikinä onkin syysi liikkua), niin kuin olin suunnitellut. Olen ylpeä itsestäni!"

Onnittele itseäsi ääneen, kun olet saanut liikuttua.

Kaikkein tehokkainta on, jos onnittelet itseäsi ääneen. Sen voi toki tehdä myös silloin, kun ketään muuta ei ole kuulemassa.

7 Aloita liikunnasta, johon varmasti pystyt

Tuttua tarinaa: Syksyn alussa tai vuodenvaihteessa päätät, että liikkumattomuus loppuu nyt kerta kaikkiaan. Aloitat  armottoman liikuntarääkin ja tiukan ruokavalion. Molemmat lopahtavat alkuunsa.

Parempi tapa: Jos liikkuminen on jäänyt hyvin vähäiseksi, aloita merkitsemällä kalenteriisi muutamia puolen tunnin kävelylenkkejä viikossa. Kun olet jatkanut niitä sinnikkäästi parin kolmen viikon ajan, itseluottamuksesi kasvaa. Ehkä haluat jo lisätä harjoituksesi pituutta tai tehoa?

8 Anna itsellesi vaihtoehtoja

Vaikka aikataulutatkin treenisi, jätä viikkosuunnitelmaan joustavuutta: jos tiistain kohdalla lukee "pyörälenkki" ja torstain "salitreeni", voit tarpeen ja fiiliksen mukaan vaihtaa treenit keskenään.

Vaihtoehtojen ansiosta liikunta ei ala niin helposti tuntua pakkopaidalta vaan harrastukselta, jota sinä itse hallitset.

9 Lisää liikettä arkeesi

Liikuntaharrastusta on helpompi pitää yllä, kun kroppa ja mieli ovat oppineet liikkuvaisen elämäntavan. Lisää liikuntaa päivääsi vaikka näin:

Jos sinulla on säädettävä työpöytä, seiso ainakin osa työpäivästä. Pidä kävelykokouksia. Kävele samalla, kun puhut pitkää puhelua ystävän kanssa. Tee muutama vatsalihasliike tai nostele puntteja samalla, kun katsot lempiohjelmaasi.

Vedä yksi leuka aina, kun kuljet ovesta.

Pyöräile töihin tai lähikauppaan. Jahtaa koiraasi koirapuistossa. Tanssi, kun kuuntelet lempimusiikkiasi. Kiinnitä keittiön oveen leuanvetotanko ja ainakin yritä vetää yksi leuka aina, kun kuljet ovesta.

Vain mielikuvitus on rajana.

Lähde: Psychology Today

Sisältö jatkuu mainoksen alla