Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.
Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.

Pihat ja puistot ovat syksyisin pullollaan evästä muillekin kuin linnuille. Tutustu vähemmän käytettyihin marjoihin, niiden parhaaseen poiminta-aikaan ja helppoihin säilöntätapoihin.

Pihlajanmarjan happamuus vähenee ensimmäisten yöpakkasten jälkeen

Pihlajat notkuvat viimeistään syyskuussa hehkuvan punaisina marjoista. Satoa voi kerätä vielä pakkasellakin. Se kannattaa: marjojen kirpeys taittuu yöpakkasten jälkeen.

Myös tuoreet alkusyksyn pihlajanmarjat kannattaa pakastaa ennen käyttöä, jotta maku pehmenee hieman. Marjat voi lisäksi ryöpätä kiehuvassa vedessä ennen säilöntää. Kuivatut marjat on hyvä rouhia.

Vierekkäisten pihlajien marjat voivat maistua aivan erilaisilta.

Marjojen karvaus vaihtelee, ja jopa vierekkäisten pihlajien marjat maistuvat aivan erilaisilta.

Pihlajanmarjat sisältävät saman verran C-vitamiinia kuin lakka, ja ne ovat erinomainen kuidun lähde.

Hyvää hillossa ja etikkaliemessä:

  1. Käytä pihlajanmarjoja sekahilloissa. Sen parhaat makukaverit ovat omena ja kesäkurpitsa.
  2. Säilö pihlajanmarjat etikkaliemeen. Hapokkaita pihlajanmarjoja voi käyttää kapristen tapaan.

Kokeile myös:


Ruusunmarja on unohdettu superruoka – huikea määrä C-vitamiinia

Mieto ruusunmarja eli kiulukka sopii soseeksi ja kuivattavaksi. Ruusunmarjaa voi myös syödä sellaisenaan.

Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.

Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

Tuoreina ruusunmarjan siemenet kutittavat ikävästi kurkussa. Siemenet ovat kovia eivätkä pehmene edes kypsyessä, joten ne kannattaa poistaa hilloa ja sosetta tehdessä. Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

Halkaistut ruusunmarjat voi keittää soseeksi veden ja sokerin kanssa. Sose säilyy umpioiduissa purkeissa tai sen voi pakastaa, jolloin sokeria tarvitaan vähemmän. 

Ruusunmarjat on helpoin kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmeitä.

Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

Viipaloidut marjat voi kuivata ritilällä huoneenlämmössä tai 40-asteisessa uunissa. Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

Kokeile:


Tyrnissä tiivistyy terveellisyys ja trendikkyys – kokeile nice creamia 

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkaimpia. Siitä saa paljon C- ja E-vitamiinia, kuituja ja hyviä rasvahappoja.

Tyrniä viljellään koriste- ja marjapensaina. Luonnonvaraisena se kasvaa Pohjanlahden rannikoilla ja Lounais-Suomessa. Villityrnissä on isot piikit, jotka hankaloittavat marjojen keräämistä. Tyrni kerätään 7–10 päivää marjan värin muuttumisesta kirkkaanoranssiksi.

Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Sato kypsyy yleensä syyskuun alusta lähtien, ja satokausi jatkuu lokakuun ajan. Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Oksia voi kopautella kepillä, jotta marjat saa putoamaan esimerkiksi lakanalle maahan.

Vegaaninen tyrnipehmis

Tyrnistä ja banaanista syntyy mainio vegaaninen pehmisjäätelö, jota kutsutaan nimellä nice cream.

  1. Viipaloi 2 banaania ja pakasta ne pariksi tunniksi.
  2. Laita jäiset banaanit, ¾ dl tyrnimehutiivistettä ja ½ tl kardemummaa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
  3. Soseuta samettiseksi pehmikseksi.

Kokeile myös:


Marja-aronia on syksyn värikkäin pensas – marjat sopivat omenoiden seuraan

Aronia kasvaa nopeasti tuuheiksi pensaiksi ja kukkii kauniisti, joten sitä kasvaa usein pensasaitoina ja yleisissä puistoissa.

Sato kypsyy elo-syyskuussa, ja marjat säilyvät hyvinä pitkään. Happamanmakean marjan maku paranee pienten pakkasten jälkeen.

Marja-aronia sopii mehuihin, hyytelöihin, hilloihin ja mausteeksi. Marja-aroniaa kannattaa yhdistää muihin marjoihin tai omenaan.

Muista! Älä poimi marjoja autotien vierestä.

Kokeile: