Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.
Happamia, sanoi kettu! Mutta eivät niin happamia, jos malttaa odottaa ensimmäisiin pakkasiin.

Pihat ja puistot ovat syksyisin pullollaan evästä muillekin kuin linnuille. Tutustu vähemmän käytettyihin marjoihin, niiden parhaaseen poiminta-aikaan ja helppoihin säilöntätapoihin.

Pihlajanmarjan happamuus vähenee ensimmäisten yöpakkasten jälkeen

Pihlajat notkuvat viimeistään syyskuussa hehkuvan punaisina marjoista. Satoa voi kerätä vielä pakkasellakin. Se kannattaa: marjojen kirpeys taittuu yöpakkasten jälkeen.

Myös tuoreet alkusyksyn pihlajanmarjat kannattaa pakastaa ennen käyttöä, jotta maku pehmenee hieman. Marjat voi lisäksi ryöpätä kiehuvassa vedessä ennen säilöntää. Kuivatut marjat on hyvä rouhia.

Vierekkäisten pihlajien marjat voivat maistua aivan erilaisilta.

Marjojen karvaus vaihtelee, ja jopa vierekkäisten pihlajien marjat maistuvat aivan erilaisilta.

Pihlajanmarjat sisältävät saman verran C-vitamiinia kuin lakka, ja ne ovat erinomainen kuidun lähde.

Hyvää hillossa ja etikkaliemessä:

  1. Käytä pihlajanmarjoja sekahilloissa. Sen parhaat makukaverit ovat omena ja kesäkurpitsa.
  2. Säilö pihlajanmarjat etikkaliemeen. Hapokkaita pihlajanmarjoja voi käyttää kapristen tapaan.

Kokeile myös:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pihlajanmarjavispipuuro
Resepti
Pihlajanmarjavispipuuro

Ruusunmarja on unohdettu superruoka – huikea määrä C-vitamiinia

Mieto ruusunmarja eli kiulukka sopii soseeksi ja kuivattavaksi. Ruusunmarjaa voi myös syödä sellaisenaan.

Kaikkien ruusujen marjoja voi syödä. Ruusunmarjojen väri vaihtelee oranssista punaiseen ja lähes mustaan.

Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

Tuoreina ruusunmarjan siemenet kutittavat ikävästi kurkussa. Siemenet ovat kovia eivätkä pehmene edes kypsyessä, joten ne kannattaa poistaa hilloa ja sosetta tehdessä. Parhaiten siemenet saa poistettua pikkulusikan varrella.

Halkaistut ruusunmarjat voi keittää soseeksi veden ja sokerin kanssa. Sose säilyy umpioiduissa purkeissa tai sen voi pakastaa, jolloin sokeria tarvitaan vähemmän. 

Ruusunmarjat on helpoin kerätä elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmeitä.

Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

Viipaloidut marjat voi kuivata ritilällä huoneenlämmössä tai 40-asteisessa uunissa. Jos kuivat ruusunmarjat jauhaa rouheeksi, ei siemeniä tarvitse poistaa.

Kokeile:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruusutikkunekut
Resepti
Ruusutikkunekut

Tyrnissä tiivistyy terveellisyys ja trendikkyys – kokeile nice creamia 

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkaimpia. Siitä saa paljon C- ja E-vitamiinia, kuituja ja hyviä rasvahappoja.

Tyrniä viljellään koriste- ja marjapensaina. Luonnonvaraisena se kasvaa Pohjanlahden rannikoilla ja Lounais-Suomessa. Villityrnissä on isot piikit, jotka hankaloittavat marjojen keräämistä. Tyrni kerätään 7–10 päivää marjan värin muuttumisesta kirkkaanoranssiksi.

Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Sato kypsyy yleensä syyskuun alusta lähtien, ja satokausi jatkuu lokakuun ajan. Marjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Oksia voi kopautella kepillä, jotta marjat saa putoamaan esimerkiksi lakanalle maahan.

Vegaaninen tyrnipehmis

Tyrnistä ja banaanista syntyy mainio vegaaninen pehmisjäätelö, jota kutsutaan nimellä nice cream.

  1. Viipaloi 2 banaania ja pakasta ne pariksi tunniksi.
  2. Laita jäiset banaanit, ¾ dl tyrnimehutiivistettä ja ½ tl kardemummaa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
  3. Soseuta samettiseksi pehmikseksi.

Kokeile myös:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Appelsiini-tyrnivispipuuro
Resepti
Appelsiini-tyrnivispipuuro
Artikkeli jatkuu alapuolella
Tyrnin lumous
Resepti
Tyrnin lumous

Marja-aronia on syksyn värikkäin pensas – marjat sopivat omenoiden seuraan

Aronia kasvaa nopeasti tuuheiksi pensaiksi ja kukkii kauniisti, joten sitä kasvaa usein pensasaitoina ja yleisissä puistoissa.

Sato kypsyy elo-syyskuussa, ja marjat säilyvät hyvinä pitkään. Happamanmakean marjan maku paranee pienten pakkasten jälkeen.

Marja-aronia sopii mehuihin, hyytelöihin, hilloihin ja mausteeksi. Marja-aroniaa kannattaa yhdistää muihin marjoihin tai omenaan.

Muista! Älä poimi marjoja autotien vierestä.

Kokeile:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Aronialihapata
Resepti
Aronialihapata
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mysli kuivatuista marjoista
Resepti
Mysli kuivatuista marjoista

 

Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Tee perinteinen uunilohi tällä reseptillä – löydät ohjeesta myös kolme ihanaa maustamisvinkkiä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteinen uunilohi
Resepti
Perinteinen uunilohi

 

Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Supernopeat omenamuffinit
Resepti
Supernopeat omenamuffinit