
Anne Soikkeli ei nuorempana osannut keittää edes teevettä. Nyt hän pyöräyttää melkein mitä vaan. Apuna on 16-kertainen hajuaisti.
"Ruoka vaatii aikaa. Sen kun tajuaa, alkaa sujua." Näin kuvailee helsinkiläinen Anne Soikkeli, 48, hurahtamistaan ruoanlaittoon reilut kymmenen vuotta sitten.
Oivallus oli myös se, kun hän ymmärsi, ettei ruokaa tarvitse tehdä niin, miten reseptissä lukee. Siksi Anne mukailee luovasti reseptejä ja kokeilee, miten eri raaka-aineet sointuvat yhteen – kuten curry ja sienet, mistä makuyhdistelmästä hän ei edelleenkään pidä. Sen sijaan jos reseptissä lukee timjami, voi silti kokeilla basilikaa tai muita yrttejä.
Reseptien mukauttamisessa auttaa kemistin koulutus ja 16-kertainen hajuaisti. Käytännössä Anne haistaa, mitä voimakkaita mausteita ruoka sisältää, ja mitä se vielä vaatii. Hän myös haistaa pilaantuneen ruoan.
Koppakaupalla sieniä
Kahden aikuisen perheessä arkilounaat syödään töissä, mutta viikonloppuisin ruoka tehdään alusta loppuun itse. Anne myös kasvattaa yrtit, salaatit, tomaatit, perunat ja sipulit. Säilöö ja pakastaa marjoja ja sieniä, joita lisäksi kuivattaa ja suolaa, sekä tekee hilloja. Lihan ja muiden raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, laadukkaita ja tuoreita.
Ruuanlaitossa näkyvät sukujen savolaiset ja karjalaiset juuret. Anne tekee sukuruokia: hirvipataa, sienisalaattia ja muita sieniruokia sekä miehen puolelta karjalanpaistia. Pihvin paistaminen kuuluu miehelle, mutta esivalmistelut ja lisukkeet Annelle.
Sieni-innostus kumpuaa miehen suvun puolelta. Anne alkoi syödä sieniä vasta aikuisiällä. KK-keittiöläisille tarjoiltavasta tattirisotosta on tullut hänen bravuurinsa.
Tattirisotto
4–6 hengelle
1,5–2 dl risottoriisiä
nippu kevätsipulia
1,5 dl kuivattuja tatteja liotettuina tai 1 litra tuoreita/pakastettuja. Jos käytät kuivattuja tatteja, käytä myös liotusliemi risoton nesteeksi.
1 dl valkoviiniä
1–1,5 l kasvislientä, lisäksi vettä tarpeen mukaan, jotta risotto säilyy tarpeeksi löysänä.
suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa
parmesaania
voita kiillottamiseen sekä persiljaa ja basilikaa maun mukaan
Freesaa ensin tatit ja kevätsipulit erikseen.
Kuullota sen jälkeen riisit öjyssä ja valmista risotto normaalin ohjeen mukaan.
Lisää freesatut tatit ja sipulit, kun risotto alkaa olla kypsää.
Lisää lopuksi parmesaani ja voi. Sen jälkeen risottoa ei enää keitetä.
Tule mukaan KK-keittiöön
Kerro oma suosikkiohjeesi. Lähetä kuva ja tarina toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com.
KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiöön voi liittyä tilaamalla kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeen.