Paistinpannu on yksi tärkeimmistä ruuanlaittovälineistä. Tässä 9 vinkkiä hyvän paistinpannun valintaan ja hoitoon.

1. Miten tunnistan hyvän paistinpannun?

Hyvässä paistinpannussa on paksu pohja, joka johtaa lämpöä tasaisesti ja pitää lämmön pitkään. Paksu pohja ei väänny yhtä herkästi kuin ohut, joten pannu pysyy tukevasti liesitasossa kiinni.

Jos hankit vain yhden pannun, osta paksupohjainen. Ohutpohjainen pannu sopii lähinnä lettujen ja munakkaiden paistamiseen, koska ruokia ei kuumenneta kovalla lämmöllä.

Pannun on hyvä olla tarpeeksi iso. Kovin pieni pannu on usein epäkäytännöllinen, ruoka valuu herkästi laitojen yli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paista kasvikset tarpeeksi kuumalla pannulla, jotta ne pysyvät rapeina eivätkä lötkisty. Kokeile pad thaita eli pyttipannua thaimaalaisittain:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pärjääkö yhdellä paistinpannulla?

Yhdellä hyvällä pärjää pitkälle.

Toisaalta kahden kanssa on käytännöllistä: toinen voi olla matalareunainen, korkeita lämpötiloja kestävä pannu, jota käytät paistamiseen ja ruskistamiseen. Toisessa, suuremmassa ja korkeareunaisessa kannellisessa paistokasarissa on helppo hauduttaa ruokia.

3. Onko painava pannu parempi kuin kevyt?

Painolla ei ole juurikaan merkitystä. Yksi tykkää painavasta valurautapannusta, toinen tarttuu kevyeen, laadukkaasti pinnoitetuun pannuun. 

Paista parhaat naudafileepihvit tällä reseptillä:


4. Millainen on hyvä paistinpannun kahva?

Paras kahva on niitattu pannuun kiinni, sillä se ei kuumene yhtä herkästi kuin pannuun kiinni valettu. Liesityyppi ratkaisee, kuinka paljon kahva kuumenee. Induktioliedellä kahva tuskin edes lämpenee. Teräskahva kestää myös uuninlämmön.

5. Mitä materiaalia pinnoitteet ovat? Onko teflon haitallista?

Teflon on tunnetuin ja arkikielessä yleisnimi tarttumattomalle pinnoitteelle. Useimmat tarttumattomat pinnoitteet ovat teflonin kanssa samaa PTFE-materiaalia, niillä on vain eri nimiä.  Teflonpinnoitteita on viittä eri paksuusluokkaa, ja markettien peruspannuissa on yleensä Classic- tai Extrapinnoite.

Teflon kulkee ruuansulatuskanavan läpi imeytymättä elimistöön. Nykytiedon mukaan teflon ei aiheuta syöpää eikä ole terveydelle haitallista. Toinen asia on, että ajatus teflonhippusista ruuan joukossa ei ole järin miellyttävä.

6. Joskus tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun pannuun ruoka jää kiinni jo muutaman viikon käytön jälkeen. Miksi?

Pinnoite ei takaa, että rasvaa ei tarvitsisi käyttää, sillä pinnoitteen laatu ja paksuus vaihtelevat. Moni pinnoite kuluu melko nopeasti ja rasvaa tarvitaan. Jos pinnoitetun pannun pesee aina vain kevyesti pelkällä vedellä käytön jälkeen, pannu ei pysy riittävän puhtaana ja ruoka jää siihen helposti kiinni. Ruuan tarttuminen voi johtua myös pannun ja paistettavan raaka-aineen liian suuresta lämpötilaerosta.

Valkuaispitoiset aineet, kuten liha, kananmunat ja maito, tarttuvat herkästi pohjaan, jos ne laittaa kylmälle pannulle. Muista myös pyyhkiä marinadi pois pinnalta.

Pikaleivät paistat kuivalla pannulla, tässä ohje:


7. Miten pinnoitetun pannun ikää voi lisätä?

Älä säilytä ruokaa pannussa pitkään. Käytä muovisia tai puisia lastoja. Pese pannu käsin kuumalla vedellä siten, että pannuun jää vielä rasvainen pinta. Pesuaine poistaa pannun pinnalta kaiken rasvan ja ajan myötä kaikki tarttuu kiinni.

Vaikka uusissa pannuissa voi olla merkintä konepesun kestävyydestä, sitä ei suositella. Konepesu lyhentää pannun käyttöikää huomattavasti.

Jos haluat lisätä ruuan vasta kuumalle pannulle, laita aluksi pohjalle tilkka vettä ja kaada se pois, kun pannu on kuuma.

Älä kuumenna pannua tyhjänä, sillä se aiheuttaa pinnalle värimuutoksia. Jos haluat lisätä ruuan vasta kuumalle pannulle, laita aluksi pohjalle tilkka vettä ja kaada se pois, kun pannu on kuuma. Laita myös rasva pannulle heti.

Kun paistat kalaa, älä laita siihen suolaa ja pippuria ennen paistamista, vaan mausta kalat vasta sen jälkeen.

8. Saako ulkoreunoille tai pohjaan kiinni palanutta rasvalikaa pois millään konstilla?

Kunnolla kiinni palanutta ja paikalleen pinttynyttä ruokaa ei saa irti oikein millään. Siksi pannu kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Erityisen tärkeää tämä on keraamisen pannun kanssa: jos pohjaan palanutta kohtaa ei puhdista hyvin, kaikki paistettava jää jatkossa siihen kiinni.

Pohjaan palanut ja pinttynyt ruoka lähtee parhaiten liottamalla pannua lämpimässä vedessä, jossa on noin 1 dl pyykin- tai astianpesujauhetta per 1 litra vettä. Pannussa voi myös keittää pesujauhe-vesiseosta ja puhdistaa astiaa varovasti sen jälkeen. 

9. Miten estän pannujen kolhiintumiset ahtaassa kattilakaapissa?

Jos säilytät pannujasi päällekkäin, laita niiden väliin pari arkkia talouspaperia naarmuuntumisen estämiseksi.

Uutta aamiaiselle – lämmitä paistinpannulla edellispäivän puuroa, vaikka tätä tattariuunipuuroa:

 

Vierailija

Vinkki 6. Jos pinnoitetun pannun pesee aina vain kevyesti pelkällä vedellä käytön jälkeen, pannu ei pysy riittävän puhtaana ja ruoka jää siihen helposti kiinni.
Vinkki 7. Pese pannu käsin kuumalla vedellä siten, että pannuun jää vielä rasvainen pinta. Pesuaine poistaa pannun pinnalta kaiken rasvan ja ajan myötä kaikki tarttuu kiinni.

Vierailija

Pinnoitettua pannua ei pysty kuumentamaan niin kuumaksi kuin se tietyissä tilanteissa vaatisi. Oikeaoppisesti ja hyvin rasvapoltettu hiiliteräspannu on mielestäni paras "yleispannu".

Sisältö jatkuu mainoksen alla