Tunnetko lihapotin, sakkolanpaistin ja ruukkupaistin? Kaikki ovat samaa, pitkään kypsytettyä lihapataa. Karjalassa sille oli oma nimi joka pitäjässä.
Tunnetko lihapotin, sakkolanpaistin ja ruukkupaistin? Kaikki ovat samaa, pitkään kypsytettyä lihapataa. Karjalassa sille oli oma nimi joka pitäjässä.

Paketista karjalanpaistia saa edullista ruokaa. Kypsyminen vie aikaa, mutta ateria syntyy melkein itsestään. Lihasta tulee mureaa, kun sen antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen ruskistusta.

Pata 1: Carnitas-tacoliha

Ruskista paketillinen (700–800 g) huoneenlämpöistä karjalanpaistilihaa pannulla öljyssä. Lisää 1–2 tuoretta, hienonnettua chiliä ja 5 valkosipulinkynttä. Paista vielä hetki. Lisää pannulle 2 rkl siirappia ja paista pari minuuttia.

Kaada uunivuokaan ½ dl soijakastiketta ja 1 dl vettä. Lisää joukkoon lihat liemineen. Peitä vuoka foliolla. Paista 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.

Riko mureat lihat haarukalla pieniksi paloiksi uunivuoassa. Peitä foliolla ja anna nesteiden imeytyä lihoihin 20 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjoile tacojen tai tortillojen täytteenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pata 2: Massaman curry

Lämmitä 4 rkl kookosmaitoa pannulla kiehuvaksi. Lisää 4–5 rkl massaman-currytahnaa (esim. Spice up) ja noin 700 g karjalanpaistilihaa. Hauduta 10 minuuttia.

Kaada joukkooon loput kookosmaidosta (400 ml tölkki) ja puoli tölkillistä eli 2 dl vettä.

Pilko neljä kuorittua perunaa neljään palaan ja lisää ne curryn joukkoon. Hauduta 30–40 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa.

Mausta halutessasi limen mehulla ja lorauksella kalakastiketta.

Pata 3: Italialainen ragu-lihapata

Kuumenna isossa padassa 4 rkl oliiviöljyä ja ruskista noin 700 g karjalanpaistilihaa. Lisää 2 dl punaviiniä, 2 tölkkiä (à 390 g) valkosipuli-tomaattimurskaa ja vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon pari laakerinlehteä.

Hauduta uunissa 150 asteessa tai levyllä kattilassa miedolla lämmöllä 3–5 tuntia. Sekoita silloin tällöin.

Hienonna lopuksi joukkoon puntti tuoretta basilikaa.

Vinkki!

Kokeile karjalanpaistilihoja myös pitkään haudutettuihin keittoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla