6 munaa
6 dl täysmaitoa
2 dl ruokakermaa
½ dl vehnäjauhoa
½ tl suolaa
lehtipersiljaa

Täyte
300 g valkokaalia
100 g herkkusieniä tai siitakesieniä
1 pieni kesäporkkana
tilkka ruokaöljyä
¾–1 dl valmista sushiviinietikkaa (Kikkoman)


1. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki kulhossa ja lisää maito, kerma, jauhot, suola ja silputtu persilja. Kaada seos voidellulle leivinpaperille uunipellille.

2. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes munakas on kypsää. Nosta pois uunipelliltä leivinpaperin kanssa pöydälle jäähtymään.

3. Leikkaa kaali ohueksi silpuksi, hienonna herkkusienet ja ota kuoritusta porkkanasta ohuita lastuja esim. juustohöylällä. Leikkaa lastut tarvittaessa lyhyemmiksi. Kuullota kasvisseos nopeasti pannulla pienessä öljymäärässä ja kumoa seos kulhoon. Lisää sekaan valmis sushietikka. Sekoita ja nosta peitettynä viileään maustumaan noin tunniksi.

4. Nostele valutettua täytettä munakkaan pinnalle ja kääri munakaspohja leivinpaperia apuna käyttäen tiukahkolle rullalle. Jätä liitoskohta rullan alle. Leikkaa paloiksi ja tarjoa viileänä.

Teksti Marja Samuli, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.