Juhannuksen ruoka ei keskity pelkästään grillin ympärille.
Juhannuksen ruoka ei keskity pelkästään grillin ympärille.

Kuka väitti, että juhannuksen juhlapöytää pitäisi alkaa valmistella hyvissä ajoin? 

Tämän reseptikimaran ruuat joko valmistuvat vikkelästi tai ovat muuten passeleita laiskalle kokille. Keskikesän juhlaa ei stressille uhrata!

Raikas alku aterialle

Kanasalaatti on monen suosikki, ja kun teet siitä ruokaisan sen avokadolla ja pähkinöillä, käy se melkein pienestä ateriasta. Puolen tunnin salaatin viimeistelee raikas basilikakastike, joka luultavasti jää ensi kokeilun jälkeen kesäkeittiösi vakiovieraaksi.

Vanha kunnon munakasrulla on taas trendikästä tarjottavaa. Tee lohi-katkaraputäyte munakkaan kypsyessä, levitä jäähtyneelle munakkaalle, kietaise rullalle ja leikkaa annospaloiksi. Näyttävää? Kyllä! Helppoa? Erittäin!

Parsakausi on vielä käynnissä, joten siitä pitää nauttia. Tähän helppoon salaattiin tulee lisäksi melonia, avokadoa ja vuohenjuustoa. Varsinainen juju on ovelassa inkiväärikastikkeessa, joka toimii muidenkin kesäsalaattien kanssa.


Pikaisesti pääruuan ääreen

Muurinpohjapannulla pääsee myös etnisten makujen maailmaan. Osta valmiita tortillalättyjä, lado väliin vuohenjuustoa, mangoa ja mausteita. Paista pikaisesti ja leikkaa kolmioiksi. Quesadilla kaipaa kylkeensä vain raikkaan salaatin. Ja ehkä oluen.

Suolaiset letut ovat hauskaa porukkaruokaa. Yksi toimii lettumestarina ja muut tekevät täytteet. Tämä jauhelihatäyte valmistuu vikkelästi ja maistuu varmasti kaikille. Pasta rossa -mausteseoksen tilalla voit käyttää myös punaista pestoa.

Tomaattikeitto on ihanimmillaan kesällä, kun tomaatit ovat muhkeita ja meheviä. Tämä lempeä soppa maustetaan Provencen-tapaan valkosipulilla ja basilikalla. Jos haluat päästä oikein helpolla, käytä tölkkitomaatteja. Vain harva huomaa eron!


Vikkelä finaali x 3

Juhannuksen virkistävin juoma tehdään vahvaan teehen. Lisää vain virvoitusjuomaa, sitruunaa ja limeä, sokeria ja minttua. Kannullinen tätä pitää juhlaseurueen pelikuntoisena ilman promilleja. Halukkaat tosin voivat lorauttaa sekaan vähän väkevääkin.

Viiden raaka-aineen jääsitruunat on juhannuksen helpoin jälkiruoka. Koverra sitruunan sisus pois ja täytä maustetulla rahkalla. Tee sitruunoita pakastimeen ylimääräinen annos, koska nämä maistuvat yleensä niillekin, jotka ”eivät pidä makeasta”.

Kesä on persikoiden parasta aikaa. Kun paistat ne nopeasti voissa ja tarjoilet hunajan ja kermavaahdon kanssa, on edessäsi vikkelästi vähän villimpi jälkiruoka. Paistetut persikat toimivat myös tortun täytteenä!