Kuka väitti, että juhannuksen juhlapöytää pitäisi alkaa valmistella hyvissä ajoin? 

Tämän reseptikimaran ruuat joko valmistuvat vikkelästi tai ovat muuten passeleita laiskalle kokille. Keskikesän juhlaa ei stressille uhrata!

Raikas alku aterialle

Kylmäsavulohi-munakasrulla: Vanha kunnon munakasrulla on taas trendikästä tarjottavaa. Tee lohi-katkaraputäyte munakkaan kypsyessä, levitä jäähtyneelle munakkaalle, kietaise rullalle ja leikkaa annospaloiksi. Näyttävää? Kyllä! Helppoa? Erittäin!

Kana-avokadosalaatti: Kanasalaatti on monen suosikki, ja kun teet siitä ruokaisan sen avokadolla ja pähkinöillä, käy se melkein pienestä ateriasta. Puolen tunnin salaatin viimeistelee raikas basilikakastike, joka luultavasti jää ensi kokeilun jälkeen kesäkeittiösi vakiovieraaksi.

Vuohenjuusto-parsasalaatti inkiväärikastikkeella: Parsakausi on vielä käynnissä, joten siitä pitää nauttia. Tähän helppoon salaattiin tulee lisäksi melonia, avokadoa ja vuohenjuustoa. Varsinainen juju on ovelassa inkiväärikastikkeessa, joka toimii muidenkin kesäsalaattien kanssa.

Pikaisesti pääruuan ääreen

Vuohenjuusto-mangoquesadillat: Muurinpohjapannulla pääsee myös etnisten makujen maailmaan. Osta valmiita tortillalättyjä, lado väliin vuohenjuustoa, mangoa ja mausteita. Paista pikaisesti ja leikkaa kolmioiksi. Quesadilla kaipaa kylkeensä vain raikkaan salaatin. Ja ehkä oluen.

Jauhelihatäytteiset ohukaiset: Suolaiset letut ovat hauskaa porukkaruokaa. Yksi toimii lettumestarina ja muut tekevät täytteet. Tämä jauhelihatäyte valmistuu vikkelästi ja maistuu varmasti kaikille. Pasta rossa -mausteseoksen tilalla voit käyttää myös punaista pestoa.

Tomaattikeitto: Tomaattikeitto on ihanimmillaan kesällä, kun tomaatit ovat muhkeita ja meheviä. Tämä lempeä soppa maustetaan Provencen-tapaan valkosipulilla ja basilikalla. Jos haluat päästä oikein helpolla, käytä tölkkitomaatteja. Vain harva huomaa eron!

Vikkelä finaali x 3

Jääteebooli: Juhannuksen virkistävin juoma tehdään vahvaan teehen. Lisää vain virvoitusjuomaa, sitruunaa ja limeä, sokeria ja minttua. Kannullinen tätä pitää juhlaseurueen pelikuntoisena ilman promilleja. Halukkaat tosin voivat lorauttaa sekaan vähän väkevääkin.

Jääsitruunat: Viiden raaka-aineen jääsitruunat on juhannuksen helpoin jälkiruoka. Koverra sitruunan sisus pois ja täytä maustetulla rahkalla. Tee sitruunoita pakastimeen ylimääräinen annos, koska nämä maistuvat yleensä niillekin, jotka ”eivät pidä makeasta”.

Paistetut persikat: Kesä on persikoiden parasta aikaa. Kun paistat ne nopeasti voissa ja tarjoilet hunajan ja kermavaahdon kanssa, on edessäsi vikkelästi vähän villimpi jälkiruoka. Paistetut persikat toimivat myös tortun täytteenä!

Jutun kuvat: Pia Inberg, Jukka Rapo, Sami Repo, Elvi Rista, Arto Vuohelainen

 

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.