Juhannuksen ruoka ei keskity pelkästään grillin ympärille.
Juhannuksen ruoka ei keskity pelkästään grillin ympärille.

Kuka väitti, että juhannuksen juhlapöytää pitäisi alkaa valmistella hyvissä ajoin? 

Tämän reseptikimaran ruuat joko valmistuvat vikkelästi tai ovat muuten passeleita laiskalle kokille. Keskikesän juhlaa ei stressille uhrata!

Raikas alku aterialle

Kanasalaatti on monen suosikki, ja kun teet siitä ruokaisan sen avokadolla ja pähkinöillä, käy se melkein pienestä ateriasta. Puolen tunnin salaatin viimeistelee raikas basilikakastike, joka luultavasti jää ensi kokeilun jälkeen kesäkeittiösi vakiovieraaksi.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kana-avokadosalaatti
Resepti
Kana-avokadosalaatti

Vanha kunnon munakasrulla on taas trendikästä tarjottavaa. Tee lohi-katkaraputäyte munakkaan kypsyessä, levitä jäähtyneelle munakkaalle, kietaise rullalle ja leikkaa annospaloiksi. Näyttävää? Kyllä! Helppoa? Erittäin!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kylmäsavulohi-munakasrulla
Resepti
Kylmäsavulohi-munakasrulla

Parsakausi on vielä käynnissä, joten siitä pitää nauttia. Tähän helppoon salaattiin tulee lisäksi melonia, avokadoa ja vuohenjuustoa. Varsinainen juju on ovelassa inkiväärikastikkeessa, joka toimii muidenkin kesäsalaattien kanssa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vuohenjuusto-parsasalaatti
Resepti
Vuohenjuusto-parsasalaatti

Pikaisesti pääruuan ääreen

Muurinpohjapannulla pääsee myös etnisten makujen maailmaan. Osta valmiita tortillalättyjä, lado väliin vuohenjuustoa, mangoa ja mausteita. Paista pikaisesti ja leikkaa kolmioiksi. Quesadilla kaipaa kylkeensä vain raikkaan salaatin. Ja ehkä oluen.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vuohenjuusto-mangoquesadillat
Resepti
Vuohenjuusto-mangoquesadillat

Suolaiset letut ovat hauskaa porukkaruokaa. Yksi toimii lettumestarina ja muut tekevät täytteet. Tämä jauhelihatäyte valmistuu vikkelästi ja maistuu varmasti kaikille. Pasta rossa -mausteseoksen tilalla voit käyttää myös punaista pestoa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Jauhelihatäytteiset letut
Resepti
Jauhelihatäytteiset letut

Tomaattikeitto on ihanimmillaan kesällä, kun tomaatit ovat muhkeita ja meheviä. Tämä lempeä soppa maustetaan Provencen-tapaan valkosipulilla ja basilikalla. Jos haluat päästä oikein helpolla, käytä tölkkitomaatteja. Vain harva huomaa eron!


Vikkelä finaali x 3

Juhannuksen virkistävin juoma tehdään vahvaan teehen. Lisää vain virvoitusjuomaa, sitruunaa ja limeä, sokeria ja minttua. Kannullinen tätä pitää juhlaseurueen pelikuntoisena ilman promilleja. Halukkaat tosin voivat lorauttaa sekaan vähän väkevääkin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Jäätee
Resepti
Jäätee

Viiden raaka-aineen jääsitruunat on juhannuksen helpoin jälkiruoka. Koverra sitruunan sisus pois ja täytä maustetulla rahkalla. Tee sitruunoita pakastimeen ylimääräinen annos, koska nämä maistuvat yleensä niillekin, jotka ”eivät pidä makeasta”.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Jääsitruunat
Resepti
Jääsitruunat

Kesä on persikoiden parasta aikaa. Kun paistat ne nopeasti voissa ja tarjoilet hunajan ja kermavaahdon kanssa, on edessäsi vikkelästi vähän villimpi jälkiruoka. Paistetut persikat toimivat myös tortun täytteenä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Paistetut persikat
Resepti
Paistetut persikat

 

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.