Kun lämpömittari huitelee ennätyslukemissa, ei hellan ääressä huvita huhkia. Onneksi helppo kesäpasta on pöydässä alle puolessa tunnissa!

Simppelit pastaruuat lunastavat paikkansa myös kesäkokin keittiössä. Ne ovat nopeita, helppoja, täyttäviä ja yleensä myös edullisia ruokia.

Mutta mikä on kesäpastan ydin?

Tietenkin se, ettei sen parissa tarvitse rehkiä hiki hatussa. Hellesää ei houkuttele hohkaavan hellan ääreen.

Kesäpastan kastiketta ei keitetä

Helpoimmillaan kesäpasta tarkoittaa sitä, että keitetyn pastan sekaan pilkotaan sopivia makuaineita. Varsinaista kastiketta ei tarvita, jos sattumat ovat tarpeeksi maukkaita ja meheviä.

Kesäaikaan pastaan sekoitetaan tietty reilusti tuoreita kasviksia. Mehevät ja makeat tomaatit, rouskuvat kevätsipulinvarret ja raastettu kesäkurpitsa tuovat pastaan makua ja ruokaisuutta.

Jos mielit tuhdimpaa pastaa, lisää savukalaa, hyvää kinkkua tai keitettyä kananmunaa. Kuuma pasta lämmittää sattumat syöntikuntoon kuin itsestään!

Erilaiset yrtit kuten basilika, persilja, timjami ja jopa tilli ovat omiaan tuomaan makua kesäpastoihin. Valkosipulin ystävä lisää luonnollisesti kynsilaukkaa joko raastettuna tai ohuina viipaleina. Muista, että raa'an valkosipulin maku on varsin tymäkkä. Annostele varovasti!

Juusto ja pasta kuuluvat ehdottomasti yhteen: pieni nokare raastettua parmesaania tai pari fetamurusta tuovat kesäpastaan ihanaa makua. Kokeile myös sinihomejuustoa.

Koska kesäpastan ydin on kepeys, kastikkeeksi riittää pieni loraus öljyä ja tiraus sitruunaa. Pesto on aina hyvä valinta pastan seuraksi. Myös lusikallinen ranskankermaa maistuu mahtavalta vaikka savukalapastan seassa.

Usein ne parhaat kesäpastat syntyvät kaapissa lojuvista aineista. Jos kuitenkin kaipaat resepti-inspiraatiota, löydät liudan helppoja ja hauskoja kesäpastaohjeita Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Klikkaa tästä itsesi Kodin Kuvalehden kesäpastareseptien pariin!

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.