Liman tekeminen onnistuu helposti ja ainekset vaikuttavat valtavasti tulokseen.
Liman tekeminen onnistuu helposti ja ainekset vaikuttavat valtavasti tulokseen.

Lasten slimevillitys ei ota laantuakseen. Kodin Kuvalehden testiryhmä totesi, että aikuinenkin saattaa koukuttua limaiseen harrastukseen.

Eräänä iltapäivänä se pelätty puhelu saapuu: ”Äiti, saataisko me tehdä kotona vähän slaimii?”

Pyyntöön on helpompi vastata myöntävästi, kun on etukäteen tiedossa, millaisin aineksin koululaiset aikovat uutta kotikemistiharrastustaan toteuttaa. 

Maailmalta lähtenyt limavillitys on riehunut Suomessa pitkään ja levinnyt varsinkin alakouluikäisten keskuudessa. Idea on yksinkertainen: sotketaan kodin kaapeista löytyviä aineksia yhteen niin kauan, että lopputuloksena on venyvä mutta kiinteä ja puristeltava ”lima”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aineksina voi käyttää esimerkiksi peruna- tai maissijauhoja, ruokasoodaa, askarteluliimaa, glitteriä, käsisaippuaa... Mielikuvitus on rajana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkeä aines monissa koululaisten kotikokkailuissa on boorihappo, jota löytyy esimerkiksi piilolinssinesteistä tai partavaahdosta. Ylen mukaan boorihappo on luokiteltu myrkylliseksi,  mutta onneksi sen määrät ja pitoisuudet ovat lasten limoissa hyvin pieniä. 

Parhaat limat olivat aikuisestakin oudon kiehtovia.

KK testasi viisi netistä löytynyttä helppoa limareseptiä. Tulos oli yllätys: parhaat limat ovatkin aineksiltaan aika lapsiystävällisiä – ja aikuisestakin oudon kiehtovia.

Aikuisen looginen seuraava kysymys olisi, mitä sillä limalla oikein tehdään. Vastaus: ei varsinaisesti mitään. Tässä tapauksessa matka on määränpää. 

Kokeilkaa ihmeessä kotona, mutta ensi alkuun porukalla!

Voittoisa lima koostuu periaatteessa kahdesta aineesta ja on täysin myrkytön.
Voittoisa lima koostuu periaatteessa kahdesta aineesta ja on täysin myrkytön.

1. Ton-ton-lima on siivoajan unelma

Resepti: 1 osa vettä, 2 osaa perunajauhoja, pikku tilkka elintarvikeväriä. Resepti on saatu koululaisten iltapäiväkerhon ohjaajalta.

Prosessi: Helppoa, ainekset vain sekoitetaan yhteen. Limasta tulee melko juoksevaa. Ominaisuudet paljastuvat vasta, kun kokki pistää kätensä kulhoon ja ryhtyy läträämään.

Liman kanssa touhuaminen on kuin hauska kemiallinen koe.

Plussat ja miinukset:

+ Ton-ton-lima vetoaa vähintään jälkien siivoajaan, koska sen resepti on pesuaineeton, partavaahdoton, silmätipaton, liimaton ja kimallukseton, mutta ei välttämättä väritön. 
+ Ei maksa juuri mitään. 
+ Liman kanssa puuhaaminen on oudosti kiehtovaa. Soosi on sormien välissä kiinteää ja siitä saa puristettua pallon, mutta heti kun puristus lakkaa, lima valuu sormien välistä kuin… lima. Uudestaan ja uudestaan!
– Massaa ei voi muotoilla ja venytellä käsissä eikä sitä kannata säilöä rasiassa seuraavaan kertaan, mutta sen kanssa touhuaminen on kuin hauska kemiallinen koe. 

Käyttäjän arvio: Moona, 11, oli sitä mieltä, että tämä oli ihan parasta hänen kokeilemaansa limaa. 

Kouluarvosana: 10.

Kun vettä ja perunajauhoja kuumentaa mikrossa, syntyy kupliva, kiiltävä, venyvä massa. Muista antaa jäähtyä!
Kun vettä ja perunajauhoja kuumentaa mikrossa, syntyy kupliva, kiiltävä, venyvä massa. Muista antaa jäähtyä!

2. Helpoista helpoin mikrolima

Resepti: Vettä ja perunajauhoja noin puolet ja puolet, sitten minuutiksi mikroon. Halutessa voi lisätä muutaman tipan elintarvikeväriä ja piilolinssinestettä, mutta toimi ilman niitäkin. Sen sijaan lopuksi kokeiltu Fairy oli seoksessa tarpeeton ja jäi vain vaahdoksi liman pinnalle. Resepti on poimittu Suomi24-keskustelupalstalta.

Prosessi: Kuppiin laitetaan pari ruokalusikallista perunajauhoja ja päälle lisätään ohuelti vettä. Sekoitetaan, kunnes seos muuttuu maitomaiseksi. Laitetaan mikrouuniin ja kuumennetaan noin minuutti. Sotku kuplii hauskasti.

HUOM: Anna seoksen jäähtyä ennen kuin kosket! Lopputulos oli erittäin kiiltävä ja limamainen. Kiinteä, venyvä ja hiukan stressileluhenkinen. 

Plussat ja miinukset:
+ Äärimmäisen helppo tehdä.
+ Myrkytön.
+ Mukava, jämäkkä koostumus.
– Onko liiankin helppo? Pienet kotikemistit ehkä nauttisivat pidemmästä sekoittelusta.
– Hiukan kokkareinen.
– Tarvitaan mikrouuni. Palovammojen vaara, ellei malta odottaa liman jäähtymistä.

Käyttäjän arvio: Telma, 7, arvioi, että äidin lima on aika siistiä, mutta olisi toivonut väriksi sinistä. Äiti, 37, havaitsi, että perunajauhokiisselin keittely mikrossa on kumman koukuttavaa.

Kouluarvosana: 9½.

Linna-shampoo oli hyvä mutta hiukan äitelän tuoksuinen pohja limalle.
Linna-shampoo oli hyvä mutta hiukan äitelän tuoksuinen pohja limalle.

3. Imelä haju, kelpo koostumus

Resepti: 1 plo (400 ml) Linna mustikka lasten shampoo, 1 pkt (500 g) perunajauhoa, noin 15 ml vihreää elintarvikeväriä. Lähde: Vauva.fi

Prosessi: Määrästä tuli kaksi annosta – toisessa shampoota oli hieman enemmän ja koostumus oli hyvin löysä. Toisessa oli perunajauhoja reilummin ja lopputulos muistutti muovailuvahaa. Lima oli helppo tehdä isossa kulhossa. Perunajauhot kaadoin toiseen astiaan, jotta lasten oli helpompi ottaa niitä. Ainekset sekoittuivat helposti. 

Plussat ja miinukset:

+ Lapsiystävällinen resepti.
+ Ainekset löytyivät tavallisesta ruokakaupasta.
+ Lima irtosi hyvin pöydästä ja astioista.
+ Kädet jäivät pesun jälkeen ihanan pehmeiksi, ehkä lasten sampoon ansiosta.
– Kädet ja astiat piti pestä ulkona ämpärissä, jotta perunajauhoinen likavesi ei tukkisi viemäreitä. Kaadoin käytetyn veden villiviinipenkkiin. 
– Lasten sampoo tuoksui imelältä, mikä ällötti lapsia.

Käyttäjien arvio: Hilla, 7, ja Aamos, 6, eivät keksineet limalle käyttöä, joten ilo tuli tekoprosessin aikana. Erityisesti lapset pitivät liman valuttamisesta kädestä toiseen. Perunajauhon puristelu oli heistä lähes yhtä hauskaa kuin valmis lima. Tällä hetkellä limat odottavat jääkaapissa. Tutkimme vielä, mitä niistä voisi muovailla.

Kouluarvosana: 9.

Muovailuvahamainen koostumus viehätti ensin, mutta jatkossa kymmenvuotias kaipaisi vähän venyvämpää limaa.
Muovailuvahamainen koostumus viehätti ensin, mutta jatkossa kymmenvuotias kaipaisi vähän venyvämpää limaa.

4. Sisäisestikin kaunis muovailuvaha

Resepti: Juoksevaa yleisliimaa (esim. Erikeeper tai vastaava), perunajauhoja, piilolinssinestettä, käsisaippuaa, ruokaöljyä. Resepti sovellettu Youtube-videolta

Prosessi: Alkujaan oli tarkoitus tehdä limaa liimasta, ruokasoodasta ja piilolinssinesteestä videon ohjeen mukaan. Soodaseos ei kuitenkaan lähtenyt lainkaan kiinteytymään piilarinesteestä huolimatta, joten seuraava yritys tehtiin perunajauhoilla. Pariin ruokalusikalliseen liimaa sekoitettiin ensin muutama tippa elintarvikeväriä. Sitten perunajauhoja lisättiin hiljalleen, kunnes seos oli jauhomaista (yhteensä pari, kolme ruokalusikallista). Tämän jälkeen seosta alettiin kiinteyttää piilolinssinesteellä, käsisaippualla ja ruokaöljyllä, joita lisäiltiin vuorotellen noin teelusikallinen kerrallaan, kunnes lima muistutti muovailuvahaa.

”Liman pitäis vissiin olla enemmän sellaista venyvää.”

Plussat ja miinukset:

+ Kohtalaisen turvalliset ainekset, kunhan piilolinssinesteen määrän pitää pienenä ja käyttää lasten askarteluliimaa sekä tavallista käsisaippuaa.
+ Jäänteet helppo siivota pöydältä (ellei mahdollisia koristeita oteta lukuun).
– Piilarinestettä täytyy erikseen hankkia apteekista tai optikolta. 
– Kemikaalien vuoksi ei sovellu pitkäaikaiseen altistukseen eikä aivan pienimmille limailijoille.

Käyttäjien arvio: Elena, 10, ja Telma, 7, odottivat hiukan öljyisempää ja liukkaampaa limaa, mutta pitivät myös muovailuvahamaisesta koostumuksesta. Lopuksi tytöt koristelivat tekeleensä strösseleillä ja koristerakeilla. ”Tämä lima on myös sisäisesti kaunis.”

Isompi tytöistä oli seuraavana päivänä jutellut koulussa, millainen liman oikeastaan pitäisi olla, ja toivoi, että seuraavalla kerralla kokeiltaisiin saippuan sijaan partavaahtoa. ”Sen liman pitäis vissiin olla enemmän sellaista venyvää.”

Kouluarvosana: ruokasoodalla 5–, perunajauhoilla 8½.

Liekö ollut vika liimassa vai pesuaineessa, mutta tämä lima ei pysynyt kasassa.
Liekö ollut vika liimassa vai pesuaineessa, mutta tämä lima ei pysynyt kasassa.

5. Liimalima tarttui sormiin

Resepti: Fairya, yleisliimaa (Zac-merkkinen) ja Formil Sensitive -pyykinpesuainetta. Liimaa oli alkuun noin puoli desilitraa. Siihen lisättiin pikkuhiljaa Fairyä ja Formilia, yhteensä muutama teelusikallinen. Katsoimme mallia kotimaiselta Youtube-videolta

Prosessi: Mallivideolla käytettyä violettia Formil-pesuainetta ei ollut saatavilla. Ehkä siitä tai vääränlaisesta liimasta johtuen lima ei tuntunut paksuuntuvan.

Plussat ja miinukset:

+ Ainekset on teoriassa helppo löytää.
+ Aineksia on vain kolme.
– Vaikka kävin hakemassa kolmesta kaupasta, en löytänyt muuta yleisliimaa kuin tämän Zac-merkkisen. Hyvinvarustellussa lähikaupassamme oli tyhjä kohta Erikeeper-hyllyn kohdalla. Johtuisiko suositusta slime-harrastuksesta?
– Kemikaalicocktail epäilytti. 
– Slime ei paksuuntunut ja tarttui sormiin.

Käyttäjän arvio: Maija, 9, oli hieman epäileväinen äidin sörssäysten suhteen. Hän arveli, että perunajauhon tai maissitärkkelyksen lisääminen seokseen olisi saattanut parantaa koostumusta, mutta päätimme seurata videon ohjetta.

Kouluarvosana: 6.

Kysely

Joko teidän kotonanne on tehty limaa?

Kyllä, lapset keskenään
Kyllä, lapset keskenään
43.4%
Jos on, en onneksi tiedä siitä
Jos on, en onneksi tiedä siitä
22.7%
Ei, olen ehdottomasti kieltänyt sen
Ei, olen ehdottomasti kieltänyt sen
17.1%
Kyllä, koko perheen voimin
Kyllä, koko perheen voimin
16.7%
Ääniä yhteensä: 449
Kökö

Eräässä perheessä 11v keväästä saakka tehnyt slimejä. Kysyin jo silloin ymmärtääkö mitä tekee? Nyt yh-isä juoksuttanut lastaan lääkärissä kutiavien ihottumaläikkien ilmaannuttua ja lisäännyttyä. Tuskissaan lapsi näytti ihottumakohtiaan minullekin ja totesin saanoneeni slimellä vahingoittavan itseään. Kukaan ei voi tietää mitä niiden kemiallinen combo tekee. Viimeksi heillä työskennellessäni sain 15 minuutissa valtaisat oireet, kun lapsi oli tehnyt slimeä: tasapainoaistini meni sekaisin, olin kuin 2 promillen humalassa, hengitys vaikeutui ja siitä seurasi uupumusta jne. Laitoin "mömmöt" muovipussiin ja vein autotalliin haisemaan. Laitoin läpivedon, jotta saan raitista ilmaa ennenkuin taju menee. Vasta 5 tunnin kuluttua viimeisetkin oireet olivat hävinneet. Kävin kuuntelemassa luennon: Myrkyttääkö kotisi sinut ja läheisesi? Ymmärrän oikein hyvin miksi lastenhuone on tutkimuksen mukaan kodin myrkyllisin huone.

  • ylös 22
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla