Saitko kutsun työhaastatteluun? Onneksi olkoon. Näillä asiantuntijamme neuvoilla pärjäät.

1 Tee pohjatyöt kunnolla

• OTA SELVÄÄ yrityksestä ja siitä, miten sillä menee. Mieti valmiiksi, miksi haluat töihin juuri sinne. Haastattelija kysyy sitä varmasti.

KUN SOVIT haastattelusta, kysy samalla,kuka sinua haastattelee. Kun googlaat hänen taustansa ja työhistoriansa, sinulle tulee varmempi olo. Ehkä löydät hänestä kuvankin.

HAASTATTELUSSA MYYT itseäsi töihin. Mieti, minkä tarinan haluat kertoa, jotta osaamisesi varmasti tulee esille. Jos sanot olevasi innokas uudistaja, haastattelija kysyy: "Miten se on näkynyt työssäsi?"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

VALMISTAUDU KERTOMAAN myös heikkouksistasi ja siitä, miten pärjäät niiden kanssa. Esimerkiksi: "Olen vähän liiankin nopea, joten minun on pitänyt opetella kiinnittämään huomiota siihen, että muut pysyvät mukanani."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HARJOITTELE LYHYT ja kiihkoton vastaus siihen, miksi lopetit edellisen työnantajasi palveluksessa. On plussaa, jos voit tarjota suosittelijaksi entisen pomosi. Se osoittaa, että sinulla on paljon vahvuuksia, vaikka olisitkin joutunut irtisanotuksi.

VARAA HAASTATTELUUN vaatteet, jotka ovat asteen verran siistimmät kuin ne, joissa menisit ensimmäisenä päivänä töihin. Jätä kotiin epämukavat huivit tai muut asusteet, joita saatat ryhtyä hermostuksissasi kohentelemaan.

OTA AIKAA keskittymiseen. Rauhoita haastattelupäivän aamu. Ole paikalla viimeistään 10 minuuttia ennen haastattelua.

2 Katso silmiin

USEIN haastattelija pyytää sinua aluksi kertomaan jotain itsestäsi. Harjoittele napakka vastaus. Kerro lyhyesti osaamisestasi ja siitä, miksi olet sopiva tähän työhön. Jos haluat, voit mainita persoonastasi, mutta älä jaarittele muinaisista työsuorituksistasi äläkä eksy yksityiskohtiin.

KUN NOJAUDUT haastattelijaa kohti ja katsot häntä silmiin, annat selkeän viestin siitä, että olet tosissasi. Älä silti tuijota.

HYMYILE. Olipa edellisessä työpaikassasi tapahtunut mitä tahansa, se ei ole tulevan työnantajasi vika.

JOS HAASTATTELU tehdään puhelimessa tai Skypellä, varmista etukäteen, että laitteet ja yhteydet toimivat. Istu haastattelussa samalla tasolla Skype-kameran kanssa, äläkä unohdu katsomaan omaa kuvaasi ruudun reunassa.

JÄNNITYS EI HAITTAA. Haastattelijan tavoitteena on saada sinut rentoutumaan ja tuomaan esiin parhaat puolesi – paitsi jos haet tehtävään, joka vaatii paineensietokykyä.

3 Näytä kiinnostuksesi

ESITÄ TARKENTAVIA kysymyksiä esimerkiksi tehtävän yksityiskohdista tai yrityksen uusista hankkeista. Kirjoita kysymyksiä muistiin etukäteen ja ota lehtiö mukaan haastatteluun.

HAASTATTELIJA ei saa kysyä perhetilanteestasi, mutta voit kertoa kysymättä. Voi tuntua oudolta, jos et mainitse siitä mitään. Samoin voit ottaa puheeksi vaikka liikuntaharrastuksesi, jos sinusta tuntuu, että haastattelija pohtii jaksamistasi työssä.

JOSSAIN VAIHEESSA haastattelija kysyy, miksi juuri sinut pitäisi palkata. Siihen sinun pitää osata vastata. Tutustu tarkkaan hakijalle esitettyihin vaatimuksiin ja sovita itsesi niihin. Mitä ikinä vastaatkin, usko itse perusteluihisi.

VALMISTAUDU KERTOMAAN palkkatoiveesi. Perehdy palkkatutkimuksiin. Voit kertoa, mitä luokkaa palkkasi on aikaisemmin ollut tai pyytää tarjouksen. Ota palkka puheeksi vasta, kun huomaat, että työnantaja haluaa sinut.

LOPUKSI KYSY JATKOSTA. Miten kauan haastattelut jatkuvat? Milloin teette päätöksen? Jos rekrytoijasta ei kuulu sovittuun ajankohtaan mennessä, lähetä hänelle lyhyt, harkittu sähköpostiviesti. Kiitä haastattelusta ja kerro, että olet todella kiinnostunut paikasta.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 16/2015.

Asiantuntijana Anitta Niemelä

Neuvot antoi muutos- ja kehitysprosesseihin erikoistuneen HRM Partnersin toimitusjohtaja ja valmentaja Anitta Niemelä. Hän toimi yhtenä asiantuntijoista Kodin Kuvalehden vuonna 2015 pyörineessä juttusarjassa, jossa etsittiin töitä viisikymppisille, työttömiksi jääneille naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla