Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.
Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.

Ruuan piilottelua ja oksentelua! Muistelimme toimituksessa, mitä vanhasta ruokasäännöstä seurasi. Kerro omat kokemuksesi jutun kommenteissa.

Ennen ei niin vain noustu ruokapöydästä, jos lautasella oli vielä ruokaa. Onneksi säännöstä on päästy eroon eikä tapaa enää suositella.

Kokosimme lapsuuden inhokkitilanteet, joissa on ollut pakko syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oho, se ruoka vain katosi!

”Mummullani oli tapana ostaa kaupasta pullia, joita hän tarjoili myös viikkokausia vanhentuneina, kivikovina käppänöinä. Otin ne hymyillen lautaselleni, mistä sujautin ne vaivihkaa piiloon laukkuuni. Kieltäytymistä en edes harkinnut, sillä pullan tarjoaminen oli mummun tapa rakastaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin.

”Kouluikäisenä inhosin eniten maksalaatikkoa, jossa inhottivat erityisesti ne pullistuneet rusinat. Koska pöydästä ei saanut nousta ennen kuin lautanen oli tyhjä, tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin ja käänsin ylösalaisin lautaselle. Kas, lautanen näytti tyhjältä!”

”Kammosin alakoulussa uunimakkaraa. Tykkäsin kyllä makkarasta sinänsä, mutta uunimakkara oli löysää ja niljakasta eikä siinä ollut rapeaa kuorta. Ruokatunnin jälkeen oli aina välitunti, mutta uunimakkarapäivinä istuin ruokalassa välitunninkin. Viidennellä ja kuudennella luokalla aloin olla niin rohkea, että piilotin uunimakkaraa tarjottimelle servietin alle ja heitin salaa roskiin.”

Ei koskaan enää kokolihaa tai hampurilaisia

”Kokolihan syöminen tuntui lapsena vaikealta, pureskelin yhtä suupalasta tuntikausia enkä pystynyt nielaisemaan. Syynä oli varmaankin lihan koostumus. No, myöhemmin aikuisena minusta tuli kasvissyöjä.”

Äiti halusi hemmotella ja pakotti syömään valmishampurilaisen.

”Meillä ei koskaan syöty eineksiä, ja kadehdin kavereita, jotka saivat kotonakin kalapuikkoja. Kun kotikaupunkiini avattiin ensimmäinen McDonald’s, vanhemmat halusivat hemmotella meitä ja hakivat sieltä Happy Meal -ateriat. Hampurilainen maistui ihan hirveältä! En varmaan ollut tottunut valmisruuan makuun. Äiti pakotti istumaan pöydässä, kunnes ruoka on syöty. Istuin ehkä tunnin, mutta hampurilainen jäi kesken. Tästä on jäänyt niin hirveä trauma, etten pysty vieläkään syömään hampurilaisia.”

Oksennukseksi meni

”Oksensin muutaman kerran kouluruokailussa, vaikka en edes muista miksi. Ehkä uudet ruuat olivat vain oudon makuisia tai jännitin. Sain joksikin aikaa vapautuksen kouluruokailusta. Erityisesti kanaviillokki oli minusta aika kamalaa. Sameassa vaaleankeltaisessa kastikkeessa lillui epäilyttävän näköisiä kanapaloja.”

Oksensin pullan vieressä istuneen tytön housuille.

”Toimittajaharjoittelijana kävin kuvaamassa paikallislehteen lukijoiden maailman isoimpia juureksia. Eräs porkkanankasvattaja tarjosi kotonaan pullaa, jolle hän levitti ensin voita ja sitten tuorejuustoa. Epätoivoisesti valehtelin syöneeni juuri ja olevani hyvin kiireinen. Seuraavana päivänä nainen tuli toimitukseen mukanaan pieni pakasterasia: siellä oli edellisen päivän pulla päällysteineen. Muistan vieläkin, miten kamalilta eltaantuneet voi ja juusto maistuivat makean pullan päällä. Kahden puraisun jälkeen suuhuni nousi oksennus ja jouduin juoksemaan vessaan.”

”Olin ehkä toisella luokalla koulussa, kun kävimme luokkani kanssa vierailulla vanhainkodissa. Kaikki saivat ison pullan. Yritin syödä sen loppuun, mutta en millään jaksanut, koska olin aika huono syömään. Tarjosin loppua vieressä istuneelle tytöllekin, mutta hän ei sitä halunnut. Oksensin loput tytön housuille.”

Kasvissyönti nykymuotia?

Istuin keittiönpöydän ääressä jyystämässä lihakeiton yököttäviä, sitkeitä lihanpaloja. Kasvikset menivät mutta liha ei. Lpulta kaikki olivat jo poistuneet keittiöstä, kun tiputtelin vaivihkaa rasvaiset lihat lattialle cocerspanielimme onneksi. En ole aikuiselämässäni syönyt punaista lihaa yli 30n vuoteen :)

Vierailija

Onpas inhottavia ruokamuistoja tässä jutussa!

Minunkin piti aina syödä lautanen tyhjäksi ja kaikkea maistaa, mutta ei jäänyt mitään traumoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla