Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.
Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.

Ruuan piilottelua ja oksentelua! Muistelimme toimituksessa, mitä vanhasta ruokasäännöstä seurasi. Kerro omat kokemuksesi jutun kommenteissa.

Ennen ei niin vain noustu ruokapöydästä, jos lautasella oli vielä ruokaa. Onneksi säännöstä on päästy eroon eikä tapaa enää suositella.

Kokosimme lapsuuden inhokkitilanteet, joissa on ollut pakko syödä.

Oho, se ruoka vain katosi!

”Mummullani oli tapana ostaa kaupasta pullia, joita hän tarjoili myös viikkokausia vanhentuneina, kivikovina käppänöinä. Otin ne hymyillen lautaselleni, mistä sujautin ne vaivihkaa piiloon laukkuuni. Kieltäytymistä en edes harkinnut, sillä pullan tarjoaminen oli mummun tapa rakastaa.”

Tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin.

”Kouluikäisenä inhosin eniten maksalaatikkoa, jossa inhottivat erityisesti ne pullistuneet rusinat. Koska pöydästä ei saanut nousta ennen kuin lautanen oli tyhjä, tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin ja käänsin ylösalaisin lautaselle. Kas, lautanen näytti tyhjältä!”

”Kammosin alakoulussa uunimakkaraa. Tykkäsin kyllä makkarasta sinänsä, mutta uunimakkara oli löysää ja niljakasta eikä siinä ollut rapeaa kuorta. Ruokatunnin jälkeen oli aina välitunti, mutta uunimakkarapäivinä istuin ruokalassa välitunninkin. Viidennellä ja kuudennella luokalla aloin olla niin rohkea, että piilotin uunimakkaraa tarjottimelle servietin alle ja heitin salaa roskiin.”

Ei koskaan enää kokolihaa tai hampurilaisia

”Kokolihan syöminen tuntui lapsena vaikealta, pureskelin yhtä suupalasta tuntikausia enkä pystynyt nielaisemaan. Syynä oli varmaankin lihan koostumus. No, myöhemmin aikuisena minusta tuli kasvissyöjä.”

Äiti halusi hemmotella ja pakotti syömään valmishampurilaisen.

”Meillä ei koskaan syöty eineksiä, ja kadehdin kavereita, jotka saivat kotonakin kalapuikkoja. Kun kotikaupunkiini avattiin ensimmäinen McDonald’s, vanhemmat halusivat hemmotella meitä ja hakivat sieltä Happy Meal -ateriat. Hampurilainen maistui ihan hirveältä! En varmaan ollut tottunut valmisruuan makuun. Äiti pakotti istumaan pöydässä, kunnes ruoka on syöty. Istuin ehkä tunnin, mutta hampurilainen jäi kesken. Tästä on jäänyt niin hirveä trauma, etten pysty vieläkään syömään hampurilaisia.”

Oksennukseksi meni

”Oksensin muutaman kerran kouluruokailussa, vaikka en edes muista miksi. Ehkä uudet ruuat olivat vain oudon makuisia tai jännitin. Sain joksikin aikaa vapautuksen kouluruokailusta. Erityisesti kanaviillokki oli minusta aika kamalaa. Sameassa vaaleankeltaisessa kastikkeessa lillui epäilyttävän näköisiä kanapaloja.”

Oksensin pullan vieressä istuneen tytön housuille.

”Toimittajaharjoittelijana kävin kuvaamassa paikallislehteen lukijoiden maailman isoimpia juureksia. Eräs porkkanankasvattaja tarjosi kotonaan pullaa, jolle hän levitti ensin voita ja sitten tuorejuustoa. Epätoivoisesti valehtelin syöneeni juuri ja olevani hyvin kiireinen. Seuraavana päivänä nainen tuli toimitukseen mukanaan pieni pakasterasia: siellä oli edellisen päivän pulla päällysteineen. Muistan vieläkin, miten kamalilta eltaantuneet voi ja juusto maistuivat makean pullan päällä. Kahden puraisun jälkeen suuhuni nousi oksennus ja jouduin juoksemaan vessaan.”

”Olin ehkä toisella luokalla koulussa, kun kävimme luokkani kanssa vierailulla vanhainkodissa. Kaikki saivat ison pullan. Yritin syödä sen loppuun, mutta en millään jaksanut, koska olin aika huono syömään. Tarjosin loppua vieressä istuneelle tytöllekin, mutta hän ei sitä halunnut. Oksensin loput tytön housuille.”

Kasvissyönti nykymuotia?

Pöydästä ei nousta ennen kuin lautanen on tyhjä – 8 ikävää lapsuusmuistoa syömisestä

Istuin keittiönpöydän ääressä jyystämässä lihakeiton yököttäviä, sitkeitä lihanpaloja. Kasvikset menivät mutta liha ei. Lpulta kaikki olivat jo poistuneet keittiöstä, kun tiputtelin vaivihkaa rasvaiset lihat lattialle cocerspanielimme onneksi. En ole aikuiselämässäni syönyt punaista lihaa yli 30n vuoteen :)
Lue kommentti
Tanssileirin taidonnäytteitä. Teepä perässä!
Tanssileirin taidonnäytteitä. Teepä perässä!

Nuoret tanssitaiturit päästivät riemun valloilleen Kodin Kuvalehden, Me-säätiön ja kumppaneiden järjestämällä kesäleirillä Helsingissä. Katso huimat muuvit ja tee perässä!

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä lasten maksuttomia kesäleirejä eri puolilla maata. Helsingissä leiri järjestettiin Vesalan nuorisotalolla, jossa tanssittiin täysillä.

Katso alla olevalta videolta liikkeet ja kokeile pystytkö samaan!

Katutanssin All Styles Battlessa taitojaan pääsivät näyttämään muun muassa Minttu, 8, Sirkka, 8, Terhi, 14, Kati, 12, Efat, 8, Ilona, 10, Rinat, 10, Arezu, 12, Jamina, 11, Saska, 10, ja Santeri, 8. Jou!

 

Kaverille kannustusta: Sä oot niin hyvä!
Kaverille kannustusta: Sä oot niin hyvä!

 

Maamerilaivaa, tanssistoppia vai kellopeliä? Tanssileiriläiset ehtivät myös ulos pihaleikkeihin. Ohjaaja Hozan innosti.
Maamerilaivaa, tanssistoppia vai kellopeliä? Tanssileiriläiset ehtivät myös ulos pihaleikkeihin. Ohjaaja Hozan innosti.

 

Me-säätiön toinen perustaja Ilkka Paananen lähetti 40-vuotissyntymäpäiväkakkunsa leiriläisten iloksi. Nam, sanoi Arezu.
Me-säätiön toinen perustaja Ilkka Paananen lähetti 40-vuotissyntymäpäiväkakkunsa leiriläisten iloksi. Nam, sanoi Arezu.

Leirit järjestettiin kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla osana Kodin Kuvalehden, Me-säätiön, kaupunkien ja muiden yhteistyökumppanien hanketta, jossa kaikkiaan 430 lasta seitsemällä paikkakunnalla ympäri maata sai osallistua maksuttomalle kesäleirille.  Ateriat leiriläisille tarjosivat Arla, Pågen, Kokkikartano, Veikko Laine, HOK ja SOK sekä Chiquita.

Oi perinteinen juhannussää!
Oi perinteinen juhannussää!

Hip hei, juhannus! Luvassa on 12 astetta plussaa, taukoamatonta sadetta ja ennätysmäärä hyttysiä. Sateesta huolimatta kokkoa ei saa maastopalovaaran takia sytyttää. Mitäpä jos viettäisit keskikesän juhlaa tänä vuonna kaupungissa?

Yhdeksän syytä jäädä juhannukseksi ihmisten ilmoille:

1. Turvallisuus, ehdottomasti. Kaupungissa on pienempi riski hukkua, lyödä kirveellä polveen tai saada tikku sormeen. Vältyt myös myyräkuumeelta ja kyykäärmeen puremalta (Vantaalla voit toki törmätä naapurin karanneeseen lemmikkiboaan, kuten uutisista hiljattain luimme). Jos kuitenkin tarvitset ensiapua, kaupungissa saat sitä nopeasti.

2. Vältät juhannusliikenteessä jonottamisen. Ja ne hyttyset. Ja sateenpitelyn 15 neliön kesämökissä kera sukulaisten, joiden kanssa et nyt välttämättä haluaisi olla kylki kyljessä monta päivää putkeen. Hieman pidemmän välimatkan päästä on usein helpompi pitää heistä.

3. Säästyt kuulemasta, kun vastarannan nuoriso luukuttaa mökämusaa täysillä ja peittää luonnon omat, herkät äänet. Kaupungissa naapurin vesiskootterikin häiritsee vähemmän.

4. Nukut paremmin omassa mukavassa sängyssäsi kuin muhkuraisella mökkipatjalla pään alla homeelta haiskahtava, liiskaksi kulunut tyyny. Lisäksi: kaupungissa on todennäköisemmin pimennysverhot, jotka takaavat, ettei yöttömän yön valoisuus pääse häiritsemään untasi kuten pitsiverhoin somistetussa mökissä.

5. Löydät juhannusheilan varmemmin kuin sukumökillä korvessa 80 kilometrin päässä lähimmästä taajamasta.

6. Voit seurata jalkapallon MM-kisoja kunnon ruudusta sen sijaan, että tihrustat pelejä kuvaputkitelevisiosta tai kännykästä nettiyhteyden katketessa tuon tuosta.

7. Säästyt raahaamasta mökille monen päivän ruokatarjoilua, jota varten jonotat ensin supermarketin liha- ja kalatiskillä 45 minuuttia ja toisen mokoman kassalla. Kun olet kokannut hiki päässä ahtaassa mökkikeittiössä, pakkaat ylijääneen ruuan sunnuntai-iltana kylmälaukkuihin ja kuljetat takaisin kaupunkiin.

8. Juhannustaiat saavat kaupungissa aivan uuden säväyksen. On erilaista kirmata nakuna kaupungin hiljaisella pääkadulla tai kieriskellä oman olohuoneen karvamatolla kuin punkkeja kuhisevassa heinäpellossa. Seitsemän erilaisen kukan sijasta voit kerätä pussillisen roskia ja huolehtia samalla ympäristösi siisteydestä. Älä laita tyynyn alle.

9. Säästyt ylimääräiseltä stressiltä, kaikessa. Lue kohdat 1–8.

Rentoa juhannusta!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Nyt jos koskaan kannattaa viettää kaupunkijuhannus: 9 syytä olla menemättä mökille

Vierailija kirjoitti: Kiva idea tuo juhannustaika kaupunkilaiselle - roskien kerääminen. Pitäisiköhän itsekin kerätä edes se seitsemän. :D Hei Vierailija, kiitos palautteesta, mekin täällä toimituksessa tykkäsimme erityisesti tuosta ideasta! Se olisi mainio uusi juhannusperinne ainakin niissä paikoissa, joissa roskia tuppaa olemaan. Kivaa juhannusta sinulle, ja kerää toki! :-)
Lue kommentti