Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.
Syömisen saa lopettaa, vaikka lautanen ei olisi vielä tyhjä.

Ruuan piilottelua ja oksentelua! Muistelimme toimituksessa, mitä vanhasta ruokasäännöstä seurasi. Kerro omat kokemuksesi jutun kommenteissa.

Ennen ei niin vain noustu ruokapöydästä, jos lautasella oli vielä ruokaa. Onneksi säännöstä on päästy eroon eikä tapaa enää suositella.

Kokosimme lapsuuden inhokkitilanteet, joissa on ollut pakko syödä.

Oho, se ruoka vain katosi!

”Mummullani oli tapana ostaa kaupasta pullia, joita hän tarjoili myös viikkokausia vanhentuneina, kivikovina käppänöinä. Otin ne hymyillen lautaselleni, mistä sujautin ne vaivihkaa piiloon laukkuuni. Kieltäytymistä en edes harkinnut, sillä pullan tarjoaminen oli mummun tapa rakastaa.”

Tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin.

”Kouluikäisenä inhosin eniten maksalaatikkoa, jossa inhottivat erityisesti ne pullistuneet rusinat. Koska pöydästä ei saanut nousta ennen kuin lautanen oli tyhjä, tungin maksalaatikkomössön läpinäkymättömään muovimukiin ja käänsin ylösalaisin lautaselle. Kas, lautanen näytti tyhjältä!”

”Kammosin alakoulussa uunimakkaraa. Tykkäsin kyllä makkarasta sinänsä, mutta uunimakkara oli löysää ja niljakasta eikä siinä ollut rapeaa kuorta. Ruokatunnin jälkeen oli aina välitunti, mutta uunimakkarapäivinä istuin ruokalassa välitunninkin. Viidennellä ja kuudennella luokalla aloin olla niin rohkea, että piilotin uunimakkaraa tarjottimelle servietin alle ja heitin salaa roskiin.”

Ei koskaan enää kokolihaa tai hampurilaisia

”Kokolihan syöminen tuntui lapsena vaikealta, pureskelin yhtä suupalasta tuntikausia enkä pystynyt nielaisemaan. Syynä oli varmaankin lihan koostumus. No, myöhemmin aikuisena minusta tuli kasvissyöjä.”

Äiti halusi hemmotella ja pakotti syömään valmishampurilaisen.

”Meillä ei koskaan syöty eineksiä, ja kadehdin kavereita, jotka saivat kotonakin kalapuikkoja. Kun kotikaupunkiini avattiin ensimmäinen McDonald’s, vanhemmat halusivat hemmotella meitä ja hakivat sieltä Happy Meal -ateriat. Hampurilainen maistui ihan hirveältä! En varmaan ollut tottunut valmisruuan makuun. Äiti pakotti istumaan pöydässä, kunnes ruoka on syöty. Istuin ehkä tunnin, mutta hampurilainen jäi kesken. Tästä on jäänyt niin hirveä trauma, etten pysty vieläkään syömään hampurilaisia.”

Oksennukseksi meni

”Oksensin muutaman kerran kouluruokailussa, vaikka en edes muista miksi. Ehkä uudet ruuat olivat vain oudon makuisia tai jännitin. Sain joksikin aikaa vapautuksen kouluruokailusta. Erityisesti kanaviillokki oli minusta aika kamalaa. Sameassa vaaleankeltaisessa kastikkeessa lillui epäilyttävän näköisiä kanapaloja.”

Oksensin pullan vieressä istuneen tytön housuille.

”Toimittajaharjoittelijana kävin kuvaamassa paikallislehteen lukijoiden maailman isoimpia juureksia. Eräs porkkanankasvattaja tarjosi kotonaan pullaa, jolle hän levitti ensin voita ja sitten tuorejuustoa. Epätoivoisesti valehtelin syöneeni juuri ja olevani hyvin kiireinen. Seuraavana päivänä nainen tuli toimitukseen mukanaan pieni pakasterasia: siellä oli edellisen päivän pulla päällysteineen. Muistan vieläkin, miten kamalilta eltaantuneet voi ja juusto maistuivat makean pullan päällä. Kahden puraisun jälkeen suuhuni nousi oksennus ja jouduin juoksemaan vessaan.”

”Olin ehkä toisella luokalla koulussa, kun kävimme luokkani kanssa vierailulla vanhainkodissa. Kaikki saivat ison pullan. Yritin syödä sen loppuun, mutta en millään jaksanut, koska olin aika huono syömään. Tarjosin loppua vieressä istuneelle tytöllekin, mutta hän ei sitä halunnut. Oksensin loput tytön housuille.”

Kasvissyönti nykymuotia?

Pöydästä ei nousta ennen kuin lautanen on tyhjä – 8 ikävää lapsuusmuistoa syömisestä

Istuin keittiönpöydän ääressä jyystämässä lihakeiton yököttäviä, sitkeitä lihanpaloja. Kasvikset menivät mutta liha ei. Lpulta kaikki olivat jo poistuneet keittiöstä, kun tiputtelin vaivihkaa rasvaiset lihat lattialle cocerspanielimme onneksi. En ole aikuiselämässäni syönyt punaista lihaa yli 30n vuoteen :)
Lue kommentti
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.