Toistuvista painajaisista voi päästä eroon, mutta se vaatii sitkeää harjoittelua.
Toistuvista painajaisista voi päästä eroon, mutta se vaatii sitkeää harjoittelua.

Hätkähditkö taas hereille kauhu-unesta? Piinaako sama painajainen aina uudestaan? Psykologian professori neuvoo kaksi tutkittua keinoa, joilla pahoista unista voi päästä eroon.

Painajaisunet ovat uhkasimulaattoreita. Ne heittävät meidät öisin pahimpiin tilanteisiin, mitä aivot suinkin osaavat keksiä: hämärällä kujalla vaanii murhaaja, koti syttyy tuleen tai sinne yritetään murtautua väkivalloin.

Jos jotakin samantapaista tapahtuu valveilla ollessa, mieli on jo treenannut eri tapoja toimia.

Unennäkijän pitää päättää nopeasti, mitä hän tilanteessa tekee: lähteekö pakoon, piiloutuuko vai huutaa apua. Jos sitten käy huonosti ja jotakin samantapaista tapahtuu valveilla ollessa, mieli on jo treenannut eri tapoja toimia.

”Idea on sama kuin lentosimulaattorissa. Pilotti opettelee turvallisissa oloissa, mitä pitää tehdä, jos turbulenssi heittelee tai kone alkaa pudota. Tositilanteessa ei ole aikaa opetella”, kertoo psykologian professori Antti Revonsuo Turun yliopistosta.

Jäävätkö yöunet vajaiksi? Toimi!

Painajaiset toimivat siis hyödyksemme. Ne pakottavat meidät harjoittelemaan uhkaavia tilanteita turvallisissa olosuhteissa.

Mutta voi niistä olla vahinkoakin, jos ne aiheuttavat voimakasta ahdistusta ja pelkotiloja ja jos yöunet jäävät niiden takia jatkuvasti vajaiksi. Silloin niille on syytä tehdä jotain.

”Psykologiassa on kehitetty pehmeitä hoitoja, joita voi aivan hyvin kokeilla itsenäisesti. Niiden ideana on joko laimentaa painajaisen tuoma voimakas tunne tai opetella huomaamaan nukkuessaan, että tämähän onkin vain unta”, Antti Revonsuo kertoo.

Näin se käy:

Laimenna painajainen

  1. Pidä unipäiväkirjaa Varaa yöpöydälle kynä ja paperia tai läppäri. Kirjoita unesi ylös heti herättyäsi, ennen kuin alat tehdä mitään muuta: unet katoavat muistista nopeasti. Kirjaa kaikki yksityiskohdat, joita muistat. Kerää unia systemaattisesti joidenkin viikkojen ajan.
  2. Tutki unia Lue unimuistiinpanot läpi ja kiinnitä huomiota niiden tyypillisiin piirteisiin. Alkaako painajainen aina samasta paikasta tai tunnelmasta? Muuttuuko unen valaistus, kuuletko teräviä askelia tai painostavaa hengitystä? Toistuva piirre voi olla mikä tahansa.
  3. Tee mielikuvaharjoituksia Aloita rentoutumalla: heittäydy vaikka sohvalle ja pane lempimusiikkiasi soimaan taustalle. Mieti löhötessäsi painajaista ja ala muuttaa sen juonta miellyttävämmäksi. Mitä, jos pimeydessä vaanivalla murhaajalla ei olisikaan kädessään veistä vaan kukkakimppu? Kun teet mielikuvaharjoitusta tarpeeksi usein, painajaiset lievenevät ja niitä alkaa esiintyä harvemmin.

Kokeile selkounta

  1. Aloita unipäiväkirjasta Selkounien treenaaminen alkaa samalla tavalla kuin unien laimentaminenkin: pidä muutamien viikkojen ajan unipäiväkirjaa ja tutki, mitkä asiat painajaisissasi toistuvat. Selkouni tarkoittaa sellaista unta, jonka näkijä tiedostaa näkevänsä unta.
  2. Toista: tämä on unta Kun olet tunnistanut painajaisunien tyypilliset piirteet, toistele itsellesi valveilla ollessasi: kun näen tämän hahmon, maiseman tai tapahtuman, kyse on vain unesta.
  3. Kysy: unta vai totta? Ota myös tavaksesi kysyä itseltäsi valveilla ollessasi, onko tämä unta vai totta. Tee kysymisestä automaattista. Toista se mielessäsi aina, kun tapahtuu jotain erityistä.
  4. Nouse siivillesi Selkounien näkeminen ei ole helppoa, joten harjoittele sitkeästi. Jonain yönä saatat havahtua kesken unennäön: Hetkinen, onko tämä unta vai totta? Tuossahan on taas tuo tuttu hirviö, joten unta tämän täytyy olla. Nousen siis siivilleni ja lennän pakoon – tai otan hirviötä kädestä ja moiskautan sille suukon.

Mikään ei ole suomalaiselle yhtä vaikeaa kuin luonteva halaus. Tässä yhdeksän tapaa, joilla se voi mennä pieleen. 

1. HALAAT, vaikka toinen on aikeissa vain kätellä. Halauksesta tulee lyhyt mutta kiusallinen. Pelkäät vaikuttaneesi yli-innokkaalta.

2. KÄTTELET, vaikka toinen on aikeissa halata. Yrität liu'uttaa kättelyvalmiudessa sojottavan kätesi halausasentoon, mutta tiedät, että ehdit jo paljastua. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

3. KOSKA ET ole varma, aikooko toinen halata vai kätellä, sohit käsilläsi varmuuden vuoksi joka suuntaan. Osut toista vahingossa mahaan, takapuoleen tai rintoihin.  

4. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte päänne yhteen.

5. ET TIEDÄ, aikooko toinen halata sinua vasemmalta vai oikealta puolelta. Arvaat väärin ja pam – kolautatte nenänne yhteen.

6. HALUAT VAIKUTTAA todella lämpimältä ihmiseltä, joten halaat muutaman sekunnin liian pitkään. Sitten tunnet itsesi ahdistelijaksi.

7. HALAAT LIIAN lyhyesti. Pelkäät vaikuttavasi kylmältä.

8. HERMOSTUKSISSASI läiskit toista liian lujaa selkään. Läiskimällä yrität korostaa, että ihan kaveripohjalla tässä vaan halitaan.   

9. AJAUDUT halaukseen puolitutun ihmisen kanssa, joka oikeasti nauttii lähikontaktista. Hän hellittää tiukkaa halausotettaan vain sen verran, että saa sinuun katsekontaktin, ja alkaa höpöttää kuulumisiaan niin vaivaannuttavan lähellä naamaasi, että nenänne hipovat toisiaan. Pidätät hengitystäsi ja päätät, ettet koskaan enää halaa.

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, ja abit ovat monipuolisemmin kirjaviisaita kuin ehkä koskaan muulloin elämässään. Vuosien saatossa iso osa opeista unohtuu, mutta jotkin koulussa opitut asiat jäävät lähtemättömästi mieleen – oli niistä hyötyä tai ei.

Keski-ikäiset muistelivat, minkä kouluvuosina oppimansa asian he muistavat yhä kirkkaimmin, syystä tai toisesta.

Sota ja rauha

”Muistan kouluvuosista kaksi lukua: 1323 ja 1.9.1939. Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939, ja Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. En muista yhtään, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

”Pähkinäsaaren rauha 1323. Yhtään en muista, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

Kielillä puhuminen

”Latinaksi pallo on 'pila'. Yläasteella koetta tehdessäni en muistanut vastausta, ja näin sen vahingossa vieruskaverin koepaperista. Kamppailin koko tunnin omantuntoni kanssa ja päädyin siihen, että olen rehellinen enkä kirjoita vastausta paperiini. Sanan muistan kuitenkin ikuisesti.”

”KONSUKIEPRE, muistan vaikka unissani. Se muistisääntö auttaa aina, jos mietin ruotsin sivulauseen sanajärjestystä. Jag har studerat svenska många år, men jag inte har talat svenska eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.”

”Sain pitkästä venäjästä laudaturin ja stipendin. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan, että venäjän verbit taipuvat joko ket-jut tai vit-jat ja erilaisten S-kirjainten nimiä olivat muun muassa kaalikeitto ja hämähäkki. 10 vuoden opiskelun jäljiltä muistin ylppäreissä tietysti nämä sekä kaiken maailman monikon datiivin ja instrumentaalin taivutukset. Sain venäjästä laudaturin ja stipendin mutta en ole varma, olisinko saanut silloinkaan venäjäksi tilattua olutta baarissa. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan parhaiten sanat, joita en kokeessa muistanut. Enkun koe meni muuten hyvin, mutta kirjoitin sanan 'aviomies' ihan väärin muotoon 'hospent' enkä 'husband' niin kuin olisi pitänyt. Kyllä hävetti.”

”Muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.”

”Ranskanopettajamme oli hyvä mutta vaativa. Ranska on käyttämättömänä unohtunut melkein kokonaan, mutta muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: 'Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.' Tuli muistoja mieleen, kun näin Putous-ohjelmassa Ansa Kynttilän.”

”Ranskasta jäi mieleen ensimmäinen säkeistö laulusta, jota ymmärtäväinen opettajamme antoi meidän kuunnella aina, kun väsytti eikä olisi jaksanut opiskella mitään (usein, siksi se jäikin mieleen). Se alkaa: Toutes les garcons et les filles de mon age se promenent dans le rue deux par deux. Todennäköisesti sitä ei kirjoiteta noin, mutta osaisin kyllä lausua sen.”

Maantietoa rimpsuina

”Opettaja opetti, että kourallinen kauroja loiskahti lumeen. Siitä muistaa väli-ilmansuunnat: koillinen, kaakko, lounas, luode.”

”Jos osallistuisin tietovisoihin, osaisin planeettojen järjestyksen.”

”Muistan litanioita, kuten an auf hinter in neben über vor schwissen saksan tunneilta sekä Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto maantiedon tunneilta. Saksan pronomineja en ole liiemmin hyödyntänyt, mutta osaan aina vastata kysymyksiin planeetoista ja siitä, mikä on lähinnä mitäkin planeettaa tai aurinkoa. Olisi hyvä tieto, jos osallistuisin tietovisoihin.”

”Jostain syystä mieleen iskostui alaluokilta rimpsu: Ob, Jenisei, Lena. En tosiaan tiedä, miksi muistan Venäjän jokien nimet ylivoimaisesti parhaiten maantiedon tunneilta. Ei ole ollut hirveästi käyttöä myöhemmässä elämässä, mutta ehkäpä pääsen vielä loistamaan Trivial Pursuitissa.”

Äidinkieli, äidinkielen ja muut taivutukset

”Meille opetettiin äidinkielen sijamuodot perheenä. Vähän asenteellinen sisältö mutta hyvä metodi, koska ne jäivät näin mieleen:

Nominatiivi on isä, perusäijä. Koira, kissa.

Genetiivi on äiti, ja äiti tietää perheessä aina, kenen mikäkin on. Koiran, kissan.

Essi Essiivi on perheen esiintyjä ja haluaa aina olla jonakin: koirana, kissana.

Paavo Partitiivi haluaa aina jotakin: koiraa, kissaa.

Transu Translatiivi taas haluaa aina tulla joksikin muuksi: koiraksi, kissaksi.”

”Aina kun minun pitää miettiä, missä kohdassa jokin kirjain on aakkosjärjestyksessä, joudun laulamaan päässäni ala-asteella opitun aakkoslaulun: aa bee cee dee ee äf gee… En pysty muistamaan aakkosia ilman sitä ärsyttävää melodiaa.”

”Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

”Meille opetettiin sijamuodot tällä litanialla: genen essinä partia translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen instruin.

Genen on genetiivi, translaksi translatiivi, adella adessiivi ja niin edelleen. Luettelo on siitä nerokas, että se kertoo paitsi taivutusmuodon nimen myös sen, miten se taipuu. Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

Pitkää matematiikkaa (hyvin lyhyesti)

”Sen muistan, että on olemassa jokin, jota hypotenuusaksi kutsutaan.”

”Kirjoitin laajasta matikasta ällän enkä muista ainuttakaan matemaattista kaavaa. En yhtäkään.”

”A toiseen + B toiseen = C toiseen. Liittyi kolmioihin jotenkin.”

Mitä koulussa opetettua sinä et unohda ikinä? Kerro alla kommenttikentässä meille muillekin muistin virkistykseksi!

Ulla - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt2.1.2017

Koulusta jäi muistiin outoa knoppitietoa – mutta onko hypotenuusasta ollut mitään hyötyä?

Hei Vierailija, kiitos oikaisustasi! Tämä keski-ikäinenkin täällä toimituksessa muistaa konsukiepre-säännön, mutta tuota en olisi virheeksi tunnistanut. Itse muistelen Min lilla flicka -sääntöä, joka auttaa muistamaan, miten sanat taipuvat omistusmuodon jälkeen. Toivottavasti tuo meni oikein! Yst, Ulla Kodin Kuvalehden toimituksesta
Lue kommentti