Haluaisitko auttaa asunnottomia? Toimia perhekummina tai tukihenkilönä teini-ikäiselle? Sanna Skyttä, 50, käy vanhainkodissa lukemassa ja seurustelemassa. Auttavia käsiä tarvitaan aina.

Miten päästä alkuun vapaaehtoistyössä?

Kodin Kuvalehden Hyväntekijät joulupöydässä -juttuun osallistunut Sanna Skyttä huomasi aamukahvipöydässä paikallislehden ilmoituksen, jossa kerrottiin vapaaehtoistyön peruskurssista.

”Se jotenkin kolahti, ilmoittauduin saman tien. Tuntui luontevalta aloittaa vapaaehtoistyö juuri vanhusten parissa, sillä olen aina viihtynyt mummojeni seurassa. Peruskurssista oli paljon hyötyä. Opin muun muassa, kuinka ihmistä talutetaan ja miten rollaattorilla liikutaan.”

Nyt Sanna on vuoden verran käynyt kerran viikossa hyvinkääläisessä vanhainkodissa tapaamassa sen asukkaita, seurustelemassa, lukemassa ja ulkoiluttamassa. Joidenkin kanssa syntyy ystävyyssuhde, osa tahtoo olla etäisempiä.

”Ihmistuntemus on tässä avuksi, omaa seuraa ei saa tuputtaa.”

Sanna tekee vapaaehtoistyötä voimiensa mukaan. Auttaminen ei hänen mielestään saa olla rasite.

"Kyllä auttamisesta tulee hyvä mieli. On myös kiinnostavaa tavata uusia ihmisiä."

Vapaaehtoistyöntekijäksi voivat ryhtyä tavalliset ihmiset tavallisin taidoin. Tehtäviin saa opastusta ja apua tarvittaessa.

Sanna sanoo, ettei hän ole muita parempi ihminen tai mikään sankari.

”Teen nelipäiväistä työviikkoa ja lapset ovat jo aikuisia, minulla on aikaa. Käyttäisin liikenevät tunnit muuten luultavasti johonkin vähemmän tärkeään. Annan aikaani tarvitseville."

 

Vapaaehtoistyön koulutusta järjestävät muun muassa kaupungit, seurakunnat ja Punainen Risti.

Täälläkin voit auttaa:

Vapaaehtoistyö

Vailla vakinaista asuntoa ry

Suomen Mielenterveysseura

Nuorten mielenterveysseura Yeesi

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Rikosuhripäivystys

Pelastusarmeija

HelsinkiMissio

Lue lisää vapaaehtoisauttajista Kodin Kuvalehden numerosta 24/2016.

 

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.

Kirkkaat talvipäivät päättyvät niin upeasti, että moni haluaa tallentaa valojen leikin. Kodin Kuvalehden lukijat ovat osuneet mahtavien auringonlaskujen äärelle. Katso kuvia ympäri Suomea!

Auringonlasku Evijärvellä. – Jaana Haapasalo
Auringonlasku Evijärvellä. – Jaana Haapasalo

Auringonlasku Kolhon Ukonselällä. – Eila Mäkelä
Auringonlasku Kolhon Ukonselällä. – Eila Mäkelä

Auringonlasku Sarvisalossa. – Bodil Henriksson
Auringonlasku Sarvisalossa. – Bodil Henriksson

Auringonlasku Puujärvellä. – Saara Heikkinen
Auringonlasku Puujärvellä. – Saara Heikkinen

Auringonlasku Oulussa, Pateniemen rannassa. – Kirsi Kotro
Auringonlasku Oulussa, Pateniemen rannassa. – Kirsi Kotro

Auringonlasku 15.3.2018, Ylläksen maisematie. - Gun Nordin
Auringonlasku 15.3.2018, Ylläksen maisematie. - Gun Nordin

Tammikuussa Sotkamossa. – Anu Ruotsalainen
Tammikuussa Sotkamossa. – Anu Ruotsalainen

Auringonlaskun hetki Säkylän Pyhäjärvellä helmikuussa. – Outi Nokelainen
Auringonlaskun hetki Säkylän Pyhäjärvellä helmikuussa. – Outi Nokelainen

Ilta Kokkolassa. – Saija Salmi
Ilta Kokkolassa. – Saija Salmi