Kirsi Hjort, 32, työskenteli lentoasemalla terminaalioppaana, kunnes kahden oman synnytyksen jälkeen tiesi, mitä tahtoo tehdä loppuelämänsä. Nyt hän on sertifioitu synnytysdoula eli synnyttäjien tukihenkilö sekä synnytystanssiohjaaja ja opiskelee kätilöksi.
Kirsi Hjort, 32, työskenteli lentoasemalla terminaalioppaana, kunnes kahden oman synnytyksen jälkeen tiesi, mitä tahtoo tehdä loppuelämänsä. Nyt hän on sertifioitu synnytysdoula eli synnyttäjien tukihenkilö sekä synnytystanssiohjaaja ja opiskelee kätilöksi.

Äidit voisivat paremmin, jos luottaisivat synnytyksessä enemmän itseensä ja vähemmän lääkkeisiin, sanoo Kirsi Hjort.

SYNNYTTÄJÄ EI SAA VALITA.
Suomi on tilastoissa yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää. Se ei tarkoita, että äidit ja vauvat voisivat synnytysten jälkeen hyvin. Monessa asiassa Suomi on jäljessä muita länsimaita. Suomessa synnyttäjillä ei ole valinnanvaraa: sama setti sairaaloineen ja lääkkeineen tarjotaan kaikille. Lääkkeellistä kivunlievitystä käytetään liian automaattisesti. Kun muualla lisätään synnyttäjien vaihtoehtoja, meillä kaikki synnytykset keskitetään suuriin sairaaloihin. Esimerkiksi Saksassa naiset saavat ­valita, haluavatko synnyttää sairaalassa, kodinomaisessa synnytysyksikössä vai kotona.

KÄTILÖ ON TUNTEMATON.
Yhdessä sairaalassa välilihan leikkaus tehdään 8 prosentille ensisynnyttäjistä, toisessa 73 prosentille. Noin valtava ero ei johdu synnyttäjistä vaan henkilökunnan tavoista. Tavat voivat muuttua myös yhden ja saman synnytyksen aikana, kun kätilöiden työvuorot vaihtuvat. Yleensä synnyttäjä ei ole tavannut kätilöitään koskaan. On tuurista kiinni, sujuuko yhteistyö. Suomesta puuttuu järjestelmä, jossa synnyttäjä tutustuu muutamaan kätilöön raskausaikanaan ja saa synnytykseen mukaan aina tutun kätilön.

VALMENNUS ON LÄÄKE-ESITTELY.
Neuvoloiden synnytysvalmennus on usein lähinnä lääke-esittelyä. Paljon enemmän pitäisi kertoa lääkkeettömistä kivunlievitysvaihtoehdoista: vedestä, liikkumisesta, rebozosta, tens-laitteesta. Synnytysvalmennusten jälkeen naiset ilmoittavat heti synnytyssalin ovella, että haluan sitten epiduraalipuudutuksen. Siinä vaiheessa käti­löillä ei ole enää paljon tehtävissä. Supistusten kes­kellä on myöhäistä kertoa lääkkeiden huonoista puolista ja sanoa, että olisi tämä Gua Sha -kampakin, joka saisi kehon oksitosiinit liikkeelle.

LÄÄKITYS VIE ONNEA.
Suurin osa Suomessa synnyttävistä naisista puudutetaan, ensisynnyttäjistä liki kolme neljästä. Puudutettuna on vaikea kuunnella kehoaan, ja usein supistuksia silloin vahvistetaan synteettisellä oksitosiinilla. Se taas lamaannuttaa kehon oman oksitosiinituotannon. Oksitosiini on rakkaushormoni. Kun synnyttää ilman lääkkeitä, tulee mieletön oksitosiiniryöppy. Se vaikuttaa ensihetkiin vauvan kanssa, syventää suhdetta lapseen. Samanlaista ryöppyä ei tule esimerkiksi keisarileikkauksissa tai synteettisen oksitosiinin avulla. On väärin uskotella raskaana oleville, ettei ­synnytykseen tarvitse valmistautua. Jokaisen synnyttäjän pitäisi hankkia tietoa ja harjoitella synnyttämistä: kuinka otetaan supistuksia vastaan synnytystanssin, -laulun tai -joogan avulla. Tietysti naiset ovat synnyttäneet tuhansia vuosia kummemmin valmistautumatta. Naiset osaavat synnyttää. Juuri sen naisen luontaisen taidon sairaala, lääkitys ja liukuhihnameininki vievät.

TÄRKEINTÄ ON MYÖS TERVE ÄITI.
Suomessa on epäkorrektia arvostella synnytystä. Kuuluisi sanoa vain, että tärkeintä on terve ­vauva. Siksi naiset ovat hiljaa tuntemuksistaan eivätkä usein edes tiedä, että synnytys voisi olla myös nautinto. Monet sairaalan toimenpiteet ovat traumatisoivia. Synnytys ei ole vain päivä naisen elämässä. Vieläkään ei ymmärretä synnytyksen yhteyttä esimerkiksi masennukseen ja äidin ja lapsen vuorovaikutukseen. Tärkeintä on myös terve äiti. 

 

Miksi synnytyksistä tuli sinulle sydämenasia?

”Toinen synnytykseni antoi voimaa koko loppuelämälleni. Vasta silloin tajusin, miten paljon ensimmäisessä synnytyksessä menetin ja kuinka paljon suuri osa synnyttäjistä menettää. Suomalaisessa synnytyskulttuurissa on suuria epäkohtia, ja elämäntehtäväni on kehittää sitä.”

Vierailija

Synnytystä pitää harjoitella

On vääränlaista vallankäyttöä käyttää tällaista retoriikkaa samalla kun esiintyy jonkinasteisen asiantuntijan roolissa: "Oksitosiini on rakkaushormoni. Kun synnyttää ilman lääkkeitä, tulee mieletön oksitosiiniryöppy. Se vaikuttaa ensihetkeen vauvan kanssa, syventää suhdetta lapseen. Samanlaista ryöppyä ei tule esimerkiksi keisarinleikkauksissa tai synteettisen oksitosiinin avulla". Tässä kosketaan herkkään aihealueeseen: äidin rakkauteen ja kiintymiseen lastaan kohtaan. Jos käyttää tällaista...
Lue kommentti
Vierailija

Synnytystä pitää harjoitella

Olen itse synnyttänyt kolme kertaa. Kaksi kertaa puudutteilla, keskimmäisen ilman kivunlievitystä synnytyksen nopeuden takia. Keskimmäinen synnytys oli hirveä. Kipu lamaannutti niin, että olin menossa kipushokkiin. Nopean synnytyksen jälkeen en tuntenut mitään: en iloa, en onnea, en rakkautta. Kesti muutaman päivän ennen kuin aloin iloita lapsestani tai oikeastaan mistään muustakaan. Synnytyksen kipu ja siitä aiheutunut paniikki pysyi mielessä viikkoja. Kolmannen lapsen syntymä oli edellisen...
Lue kommentti
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.

Osaatko lohduttaa oikein? Ystävää tarvitaan kanssakulkijaksi, ei ongelman ratkaisijaksi.

Siedä epämukavuutta.

Toista lohduttaessa joutuu haavoittuvaan asemaan. Lohduttajan on etsittävä itsestään se paikka, jossa tuntee, miltä toisesta tuntuu. Jos omat hankalat tunteet ovat vaikeita kohdata, lohduttamisen voi kokea kiusallisena.

Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua.

Silloin lohduttaja voi haluta kääntää puheen iloisiin asioihin, ratkaista ongelman tai etsiä sille syyllisen. Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua. Riittää, että on paikalla ja ilmaisee toiselle, ettei hän ole yksin.

Pidä valokeila ystävässä.

Kun tarkoitamme lohduttaa, päädymme joskus kertomaan vielä kauheamman jutun tyyliin ”ei tuo vielä mitään, kun minulle kävi näin”. Jos puhut enemmän kuin lohdutusta kaipaava ystäväsi, tilanne on todennäköisesti mennyt vinksalleen. Valokeila on kääntynyt sinuun.

Joskus käy myös niin, ettei ystävän ongelma tunnu itsestä kovin vakavalta. Silloin lohduttaja saattaa pyrkiä luomaan perspektiiviä ja muistuttaa, että surevalla on kuitenkin terveytensä, työnsä tai parisuhteensa.

Ystävän kokemus voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä silloin toisesta voi tuntua, ettei kukaan ymmärrä hänen kipuaan.

Avain empaattiseen kohtaamiseen on ymmärtää toista hänen kokemuksensa kautta. Se voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Et ole vastuussa olon paranemisesta.

Moni kokee epäonnistuneensa, jos ei osaa antaa neuvoja, jotka helpottaisivat apua kaipaavan oloa. Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa siitä, että toiselle tulee parempi mieli.

Lohduttaja on erillinen ihminen.

Tärkeintä on kulkea toisen rinnalla, jotta tämä uskaltaa tuntea ja olla kokemustensa keskellä. Lohduttaja on tilanteessa erillinen ihminen.

Mahdollisesti voit auttaa käytännön ­asioissa, mutta vasta, kun toisen tunne on kokonaan kuultu – kenties vasta seuraavana päivänä. Silloin voit kysyä vaikka näin: ”Haluaisitko, että mietitään yhdessä eri vaihtoehtoja?”

Älä vähättele ystävän mokia.

Joskus ystävä kaipaa apua häpeässään. Jos ystävä kertoo häpeävänsä jotain, mitä hän on vaikkapa möläyttänyt työkaverilleen, mitä teet? Väitätkö, että eihän tuo niin paha ollut? Sanotko niin, vaikka ystävä olisikin sanonut jotain todella satuttavaa?

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita.

Vähättelyn sijaan olisi parempi todeta, että hitsi vieköön, nyt tuntuu varmasti pahalta, koska tuo ei kyllä mennyt nappiin.

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita. Jos lohdutat vähättelemällä mokaa, ystäväsi saattaa esimerkiksi jättää pyytämättä anteeksi, vaikka olisi syytä.

Aina ei pidä halata.

Moni lohduttaja miettii, pitäisikö halata.

Jotkut eivät halua fyysistä kontaktia tunnekokemuksen keskellä. Toiset taas ehdottomasti tarvitsevat kosketusta ja paijaamista.

Yrityksen ja erehdyksen kautta voi oppia aistimaan, milloin on kosketuksen aika. Aina voi myös kysyä, saako halata.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 16/18.

Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä, Liisa Lohilahti sanoo.
Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä, Liisa Lohilahti sanoo.

Lapsuutta ei arvosteta, vaikka se on elämän tärkein vaihe, sanoo opettaja ja päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti.

Lapsi on viisas.

Pienen lapsen kyky katsoa maailmaa on viehättävä. Pienissä ihmisissä elää viisaus! He eivät vain kykene vielä sanoittamaan havaintojaan, joten me aikuiset tulkitsemme heitä siksi usein väärin.

Luulemme, ettei lapsilla ole taitoa analysoida maailmaa. Siinä me aikuiset astumme harhaan, sillä pienet ihmiset ovat äärimmäisen tarkkanäköisiä.

Ihmisen luovuus on parhaimmillaan lapsuudessa. Mitä vanhemmiksi tulemme, sitä enemmän se surkastuu. Alamme elää odotusten mukaisesti, ”järkevästi”. Ihmisestä kehittyy rajoittunut aikuinen, kuten Antoine de Saint- Exupéryn Pikku Prinssi -tarinakin kertoo.

Kuka tahansa ei sovi opettajaksi.

Opettajat voisivat vähentää lasten käytöshäiriöitä, kiusaamista ja itsetunto-ongelmia olemalla sydämellisempiä ja aidompia. Ei pidä vain suorittaa virkaa ja opettaa.

”Kuka tahansa ei sovi opettajaksi. Opettajan työ edellyttää erityistä herkkyyttä.”

Lapsen kehitys haavoittuvasta päiväkoti-iästä noin yhdeksään ikävuoteen on äärimmäisen tärkeä minäkuvan ja identiteetin kannalta. Lasta kasvattavalla aikuisella on merkittävä rooli, eikä kuka tahansa sovi opettajaksi. Opettajan työ edellyttää erityistä herkkyyttä, tunneälyä.

Opettajan tulisi ymmärtää, että lämminhenkinen ja vuorovaikutteinen kasvatus innostaa oppimaan. Lapsi kokee vuorovaikutuksen kunnioituksena.

Lapsilta vaaditaan liikaa.

Aikuiset haluavat lapsista nopeasti isoja, osaavia ja menestyviä. Lapsuutta ei arvosteta, vaikka se on ihmiselämän tärkein vaihe.

Lisäksi aikuinen tuppaa omalla kiireellään ohittamaan lapsen kysymykset.

”Aikuisen pitää olla aidosti kiinnostunut lapsen maailmasta.”

Uteliaisuutta tulee tukea ja vastaamaan kannattaa pysähtyä. Ei se hetki ole sinun elämästäsi pois. Ehdit imuroida myöhemminkin.

Millään pedagogiikalla ei ole merkitystä, jos aikuinen ei ole aidosti kiinnostunut lapsen maailmasta.

Esiintyminen petraa itsetuntoa.

Esiintyminen, vaikkapa koulun tai päiväkodin näytelmässä tai omalle perheelle kotona, on iloinen ja luonnollinen osa elämää. Lasta pitää tukea hänen tarpeessaan esiintyä.

Keskipisteenä oleminen vahvistaa arempien lasten itsetuntoa. On kuitenkin tärkeää, ettei lasta arvostella tai pakoteta esiintymään.

”Esityksen jälkeen ei saisi tulla tuomiota siitä, oletko hyvä vai millainen.”

Esiintyminen kilpailun nimissä ei ole hyväksi pienelle lapselle. Kilpailuihin kuuluva arviointi luo lapselle suorituspaineita, ja hän kokee olevansa joko hyvä tai huono. Kumpikaan ei ole hyväksi pienen lapsen minäkuvan kehitykselle.

Kilpailu helposti vääristää minäkuvaa kohtuuttomasti ja voi johtaa itsekkyyteen tai erilaisiin traumoihin.

Pienelle lapselle esiintymisen tulee olla leikinomainen tilanne, jossa ei haittaa, vaikka kaikki ei mene niin nappiin. Esityksen jälkeen ei saisi tulla tuomiota siitä, oletko hyvä vai millainen. Taputetaan sille, että jes, rohkaistuit!

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2018.

51-vuotias oululainen opettaja ja päiväkodin johtaja lataa akkujaan korkealentoisilla ajatuksilla ja filosofisella keskustelulla viinilasin äärellä.

Vierailija

”Vastaa, jos lapsi kysyy – ehdit imuroida myöhemminkin”, sanoo päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti

Ja sitten kun keskeytät imuroinnin vastataksesi lapselle niin seuraavaksi joku asiantuntija toisessa lehdessä messuaa kun lapsia ei opeteta odottamaan ja kaikki pyörii lapsen ympärillä ja siitä seuraa käytöshäiriöitä. Vanhemmuudessa vain yksi on varmaa: jonkun mielestä pieleen menee kuitenkin.
Lue kommentti
Neljän lapsen äiti Lapista

”Vastaa, jos lapsi kysyy – ehdit imuroida myöhemminkin”, sanoo päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti

Tärkeintä on toia vanhempana niin että arvostaa itseään ja muita läheisiä ihmisiä, myös lapsia. Arvostus näkyy vuorovaikutuksessa, pysähdytään , kuunnellaan ja vastataan. Jos et heti pysty, kerro lapselle, milloin ehdit vastata ja muista pitää lupauksesi. Tärkein mielipide , jota sinun pitää kuulla, on lapsesi mielipide. Pieni lapsi ei osaa sitä aina sanoin ilmaista, mutta lapsen ilo ja tyytyväisyys ohjaa toimimaan oikein. Pettymyksiäkin pitää tuottaa, jotta niistä selviämistä voi turvallisesti...
Lue kommentti