Kirsi Hjort, 32, työskenteli lentoasemalla terminaalioppaana, kunnes kahden oman synnytyksen jälkeen tiesi, mitä tahtoo tehdä loppuelämänsä. Nyt hän on sertifioitu synnytysdoula eli synnyttäjien tukihenkilö sekä synnytystanssiohjaaja ja opiskelee kätilöksi.
Kirsi Hjort, 32, työskenteli lentoasemalla terminaalioppaana, kunnes kahden oman synnytyksen jälkeen tiesi, mitä tahtoo tehdä loppuelämänsä. Nyt hän on sertifioitu synnytysdoula eli synnyttäjien tukihenkilö sekä synnytystanssiohjaaja ja opiskelee kätilöksi.

Äidit voisivat paremmin, jos luottaisivat synnytyksessä enemmän itseensä ja vähemmän lääkkeisiin, sanoo Kirsi Hjort.

SYNNYTTÄJÄ EI SAA VALITA.
Suomi on tilastoissa yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää. Se ei tarkoita, että äidit ja vauvat voisivat synnytysten jälkeen hyvin. Monessa asiassa Suomi on jäljessä muita länsimaita. Suomessa synnyttäjillä ei ole valinnanvaraa: sama setti sairaaloineen ja lääkkeineen tarjotaan kaikille. Lääkkeellistä kivunlievitystä käytetään liian automaattisesti. Kun muualla lisätään synnyttäjien vaihtoehtoja, meillä kaikki synnytykset keskitetään suuriin sairaaloihin. Esimerkiksi Saksassa naiset saavat ­valita, haluavatko synnyttää sairaalassa, kodinomaisessa synnytysyksikössä vai kotona.

KÄTILÖ ON TUNTEMATON.
Yhdessä sairaalassa välilihan leikkaus tehdään 8 prosentille ensisynnyttäjistä, toisessa 73 prosentille. Noin valtava ero ei johdu synnyttäjistä vaan henkilökunnan tavoista. Tavat voivat muuttua myös yhden ja saman synnytyksen aikana, kun kätilöiden työvuorot vaihtuvat. Yleensä synnyttäjä ei ole tavannut kätilöitään koskaan. On tuurista kiinni, sujuuko yhteistyö. Suomesta puuttuu järjestelmä, jossa synnyttäjä tutustuu muutamaan kätilöön raskausaikanaan ja saa synnytykseen mukaan aina tutun kätilön.

VALMENNUS ON LÄÄKE-ESITTELY.
Neuvoloiden synnytysvalmennus on usein lähinnä lääke-esittelyä. Paljon enemmän pitäisi kertoa lääkkeettömistä kivunlievitysvaihtoehdoista: vedestä, liikkumisesta, rebozosta, tens-laitteesta. Synnytysvalmennusten jälkeen naiset ilmoittavat heti synnytyssalin ovella, että haluan sitten epiduraalipuudutuksen. Siinä vaiheessa käti­löillä ei ole enää paljon tehtävissä. Supistusten kes­kellä on myöhäistä kertoa lääkkeiden huonoista puolista ja sanoa, että olisi tämä Gua Sha -kampakin, joka saisi kehon oksitosiinit liikkeelle.

LÄÄKITYS VIE ONNEA.
Suurin osa Suomessa synnyttävistä naisista puudutetaan, ensisynnyttäjistä liki kolme neljästä. Puudutettuna on vaikea kuunnella kehoaan, ja usein supistuksia silloin vahvistetaan synteettisellä oksitosiinilla. Se taas lamaannuttaa kehon oman oksitosiinituotannon. Oksitosiini on rakkaushormoni. Kun synnyttää ilman lääkkeitä, tulee mieletön oksitosiiniryöppy. Se vaikuttaa ensihetkiin vauvan kanssa, syventää suhdetta lapseen. Samanlaista ryöppyä ei tule esimerkiksi keisarileikkauksissa tai synteettisen oksitosiinin avulla. On väärin uskotella raskaana oleville, ettei ­synnytykseen tarvitse valmistautua. Jokaisen synnyttäjän pitäisi hankkia tietoa ja harjoitella synnyttämistä: kuinka otetaan supistuksia vastaan synnytystanssin, -laulun tai -joogan avulla. Tietysti naiset ovat synnyttäneet tuhansia vuosia kummemmin valmistautumatta. Naiset osaavat synnyttää. Juuri sen naisen luontaisen taidon sairaala, lääkitys ja liukuhihnameininki vievät.

TÄRKEINTÄ ON MYÖS TERVE ÄITI.
Suomessa on epäkorrektia arvostella synnytystä. Kuuluisi sanoa vain, että tärkeintä on terve ­vauva. Siksi naiset ovat hiljaa tuntemuksistaan eivätkä usein edes tiedä, että synnytys voisi olla myös nautinto. Monet sairaalan toimenpiteet ovat traumatisoivia. Synnytys ei ole vain päivä naisen elämässä. Vieläkään ei ymmärretä synnytyksen yhteyttä esimerkiksi masennukseen ja äidin ja lapsen vuorovaikutukseen. Tärkeintä on myös terve äiti. 

 

Miksi synnytyksistä tuli sinulle sydämenasia?

”Toinen synnytykseni antoi voimaa koko loppuelämälleni. Vasta silloin tajusin, miten paljon ensimmäisessä synnytyksessä menetin ja kuinka paljon suuri osa synnyttäjistä menettää. Suomalaisessa synnytyskulttuurissa on suuria epäkohtia, ja elämäntehtäväni on kehittää sitä.”

Synnytystä pitää harjoitella

On vääränlaista vallankäyttöä käyttää tällaista retoriikkaa samalla kun esiintyy jonkinasteisen asiantuntijan roolissa: "Oksitosiini on rakkaushormoni. Kun synnyttää ilman lääkkeitä, tulee mieletön oksitosiiniryöppy. Se vaikuttaa ensihetkeen vauvan kanssa, syventää suhdetta lapseen. Samanlaista ryöppyä ei tule esimerkiksi keisarinleikkauksissa tai synteettisen oksitosiinin avulla". Tässä kosketaan herkkään aihealueeseen: äidin rakkauteen ja kiintymiseen lastaan kohtaan. Jos käyttää tällaista...
Lue kommentti

Synnytystä pitää harjoitella

Olen itse synnyttänyt kolme kertaa. Kaksi kertaa puudutteilla, keskimmäisen ilman kivunlievitystä synnytyksen nopeuden takia. Keskimmäinen synnytys oli hirveä. Kipu lamaannutti niin, että olin menossa kipushokkiin. Nopean synnytyksen jälkeen en tuntenut mitään: en iloa, en onnea, en rakkautta. Kesti muutaman päivän ennen kuin aloin iloita lapsestani tai oikeastaan mistään muustakaan. Synnytyksen kipu ja siitä aiheutunut paniikki pysyi mielessä viikkoja. Kolmannen lapsen syntymä oli edellisen...
Lue kommentti