Oletko hyvä äiti tai isä? Nämä 12 piirrettä kertovat, että olet.

1. Olet pysynyt uskollisena itsellesi.

Et ole muuttunut lasten kanssa ihan eri ihmiseksi kuin ennen. Vaikka elämä muuttuukin vanhempana kovin toiseksi, omia kiinnostuksen kohteita ja intohimoja ei kannata hylätä. Löydät edelleen aikaa tehdä niitä asioita, joista saat iloa ja elinvoimaa. Vaikka sitten harvoin.

2. Et marise marttyyrina.

Osaat tunnistaa hetket, jolloin väsymys alkaa mennä överiksi ja olisit valmis syyttämään muita vaikka mistä. Lasten ei pidä joutua kuuntelemaan äidin tai isän nurinaa siitä, kuinka kaikki menee nyt ihan huonosti ja ehkä vielä heidän takiaan. Osaat nähdä tarpeesi ja levätä.

3. Et yritä olla täydellinen.

Kukaan ei sitä ole. Ylipäätään elämässä täydellisyyden tavoittelu on huono idea, etkä olet sortunut siihen myöskään äitinä tai isänä. Elämä on sotkuista ja täynnä yllätyksiä, lasten kanssa paljon entistäkin enemmän. Ymmärrät, että virheet kuuluvat ihmisen elämään, eikä kaikkea voi ikinä kontrolloida.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Osaat olla tuntematta syyllisyyttä.

Syyllisyyden tunteita on tarjolla vanhemmalle vaikka mistä ja vaikka kuinka usein: lapselle tulee kieltämisestä paha mieli, kotiin pitäisi ehtiä ajoissa ja töitäkin tehdä vielä lisää. Olet päättänyt toimia niin kuin toimit ja unohtaa syyllisyydet. Enimmäkseen pysyt tässä päätöksessä hyvin: tiedät, että teet parhaasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Olet kärsivällinen.

Tämänkin voit allekirjoittaa ainakin enimmäkseen. Tottakai hermo menee joskus, mutta olet opetellut hillitsemään itsesi. Lapset ovat lapsia, sanot itsellesi. Vanhemmuus opettaa kärsivällisyyttä.

6. Kuuntelet lastasi.

Välillä lapsilla on niin kamalasti asiaa, että sitä ei meinaa millään jaksaa. Yrität kuitenkin varta vasten pysähtyä kuuntelemaan aina kun voit. Ei neuvomaan vaan kuuntelemaan.

7. Olet lapsesi äiti tai isä etkä kaveri.

Osaat ja haluat asettaa lapsellesi rajoja ja sääntöjä. Kurin pitäminen ei ole kivaa, mutta harrastat sitä silti. Et anna lapsesi päättää jatkuvasti tai neuvottele hänen kanssaan ihan kaikesta.

8. Opetat lastasi tyytymään vähempään.

Et osta jatkuvasti uusia leluja tai kaikkea, mitä lapsesi pyytää. Opetat samalla, että onni ei tule tavaroista eikä kaikkea tarvitse omistaa. Opetat lasta arvostamaan vanhaa tavaraa, lainaamista ja korjaamista.

9. Et painosta lasta.

Kannustat ja rohkaiset, mutta annat lapsesi pystyä siihen mihin hän pystyy. Lapsesi osaaminen koulussa ja harrastuksissa riittää sinulle: ylisuorittaminen tai sen vaatiminen ei tee ketään onnelliseksi. Et myöskään pyri täyttämään lapsesi kautta omia unelmiasi.

10. Vahvistat lapsesi itsetuntoa.

Et nakerra sitä vähättelyllä, alistamisella tai muulla tavalla. Sen sijaan osoitat, että arvostat ja rakastat häntä. Samalla opetat lasta arvostamaan ja rakastamaan itsekin itseään. Hyvä itsetunto on parhaimpia asioita, mitä kasvattamalla voi lapsessa tukea.

11. Opetat lapselle itseluottamusta.

Et ole joka välissä auttamassa ja tekemässä asioita lapsen puolesta. Annat pienenkin lapsen yrittää ja opetella itse. Kannustat ja kehut, vaikka suoritus ei olisi kovinkaan mahtava. Tiedät, että ilman yrittämistä ei koskaan opi eikä tule itsenäistymään. Hillitset halusi olla koko ajan tarpeen.

12. Pidät lastesi kanssa hauskaa.

Muistat varta vasten irtautua arkisesta kieltämisen, kurinpidon ja kotitöiden vyörystä. Keksit kivoja yhteisiä asioita lasten kanssa ja näet asioita hauskassa valossa. Rentoutuminen kuuluu pysyvästi elämääsi ja samalla opetat sitä myös lapsille. Lasten kanssa olet oppinut näkemään maailman entistä ihmeellisempänä paikkana.

Lähde: zenhabits.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla