Ylijääneet nakit ja makkarat saavat uuden mahdollisuuden herkullisissa ruuissa. Katso kymmenen ideaa.

Reseptit ovat neljälle, ellei toisin ole mainittu.

Nopea makkara-/nakkikastike (2–3 annosta)

Silppua yksi tai kaksi sipulia ja kuutioi noin 200 g lenkkimakkaraa tai nakkeja.

Ruskista ainekset ja kaada sekaan purkillinen (3,3 dl) maustettua ruokakermaa.

Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Keitä kastiketta muutama minuutti, kunnes se sakenee.

Kuutioi 1–2 maustekurkkua ja lisää ne kastikkeeseen.

Mausta lopuksi ketsupilla halutessasi. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Makkarapaistos

Kuutioi makkarat tai nakit, silppua pari sipulia, suikaloi pari porkkanaa, kuutioi kesäkurpitsa. Aineksia tulisi olla yhteensä noin litra. Jatka tarvittaessa herneillä, kypsennetyillä vihreillä pavuilla, säilykemaissilla tms.

Kuullota aineksia öljyssä isolla pannulla viitisen minuuttia.

Levitä ainekset sopivan kokoiseen uunivuokaan. Ripottele päälle 1–2 dl juustoraastetta.

Sekoita kulhossa 3 munaa, 2 dl ruokakermaa ja 1 dl maitoa. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Kaada seos vuokaan ainesten päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja paistoksen pinta saanut väriä. Ripottele pinnalle silputtua ruohosipulia ja nosta salaatin kanssa tarjolle.

Nakkivokki

Pehmennä pakkauksen ohjeen mukaan 125 g nuudeleita.

Viipaloi noin 6 nakkia. Suikaloi pari sipulia, pieni kesäkurpitsa ja pari porkkanaa tai naurista.

Paista nakkeja ja kasviksia pannulla öljyssä, kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä.

Sekoita keskenään 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl makeaa chilikastiketta ja 2 rkl täysmehua tai vettä.

Kaada seos pannulle. Kääntele sekaan nuudelit ja mausta ¼ tl rouhittua pippuria. Ripottele pinnalle runsaasti silputtua tuoretta basilikaa ja korianteria.

Nakkipannari (6–8 annosta)

Vatkaa sekaisin 8 dl maitoa ja 5 dl vehnäjauhoja. Anna turvota noin 15 minuuttia.

Lisää ½ tl suolaa, 2 rkl öljyä ja 4 munaa. Vatkaa tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Levitä päälle 4–6 viipaloitua nakkia, rasiallinen puolitettuja kirsikkatomaatteja (tai käytä noin 5 isoa tomaattia viipaleina), noin 1 dl viipaloituja oliiveja sekä 150–200 g kuutioitua fetaa.

Tipauta halutessasi pieniä pestonokareita sinne tänne ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pannari on kullanruskea. Tarjoa kuuman tai kylmänä.

Paranneltu pyttipannu

Kuutioi raakaa, kuorittua 2 punajuurta, 2 porkkanaa, 2–3 sipulia ja 6 perunaa. Viipaloi noin 6 nakkia tai pala lenkkimakkaraa.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota aineksia nakkeja tai makkaraa lukuun ottamatta miedolla lämmöllä, kunnes ne alkavat olla kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi.

Mausta ½ tl suolaa ja rouhittua mustapippuria. Ripottele sekaan silputtua oreganoa, kirveliä tai persiljaa ja ruohosipulia tai sipulinvarsia.

Kuutioi 1–2 maustekurkkua ja 1 pieni omena. Kääntele pyttipannun sekaan ja anna kuumeta.

Paista toisella pannulla 4 munaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta joka annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, hulauta se pyttipannun kostukkeeksi.

Makkarapiirakka (8 palaa)
Painele sulanut pakastepiirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 26 cm).

Ripottele pinnalle suikaloitu puolikas lenkki (200 g) tai paketillinen nakkeja, pari raastettua porkkanaa, pari varsineen silputtua sipulia, suikaloitu paprika sekä 1–2 dl juustoraastetta.

Sekoita keskenään ½ tl suolaa, ½ tl jauhettua valkopippuria, 2 munaa, 2 dl kermaa, 2 rkl ketsuppia, 1 rkl sinappia ja ½ dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa.

Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

Nakkivartaat

Paloittele nakit kolmeen tai neljään osaan. Pujottele grillivartaisiin nakkipaloja, lihapullia, ananaspaloja, keitettyjä perunoita, kypsiä maissintähkäpaloja, pikkutomaatteja, kesäkurpitsanpaloja, hillosipuleita tai mitä kaapeista löytyy. Varaa vähintään 2–3 varrasta syöjää kohti.

Sivele vartaat seoksella, jossa on 2 rkl öljyä, 1 rkl ketsuppia, 2 tl soijakastiketta, 2 tl hunajaa ja ripaus chilijauhetta. Grillaa vartaisiin kaunis väri.

Makkara-kaalipannu

Suikaloi pieni kaalinpää ja 2–3 sipulia. Leikkaa pari porkkanaa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi makkara ja nakit. Paloittele pieni kukkakaali tai parsakaali.

Paista keräkaalia, sipulia ja porkkanaa padassa öljyssä, kunnes ainekset alkavat saada väriä. Kaada sekaan noin 5 dl mietoa lihalientä ja mausta ½ teelusikallisella jauhettua maustepippuria, 2 rkl siirappia ja ruokalusikallisella silputtua tuoretta meiramia tai oreganoa. Nestettä tulee olla sen verran, että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta.

Levitä pinnalle kukkakaalit ja makkaraviipaleet. Hauduta kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes ainekset ovat kypsiä. Tarkista maku ja tarjoa puolukkasurvoksen ja ruisleivän kanssa.

Makkara-perunavuoka

Viipaloi noin 8 keitettyä perunaa (enemmänkin käy, jos perunat ovat kovin pieniä tai korvaa ne 500 g pussillisella valkosipuli- tai viipaleperunoita), pieni kesäkurpitsa ja 200 g makkaraa tai nakkeja.

Levitä puolet kesäkurpitsaviipaleista ja perunoista noin 1½ litran vetoisen vuoan pohjalle. Levitä päälle makkarat ja loput perunoista ja kesäkurpitsasta.

Sekoita tölkilliseen (400 g) tomaattimurskaa 1 tl paprikajauhetta, 1 tl suolaa, ½ tl rouhittua pippuria ja 2 rkl silputtua oreganoa. Kaada seos ainesten päälle vuokaan. Lisää tarvittaessa hiukan vettä. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Jos käytät pakastettuja perunaviipaleita, kypsennysaika on lähemmäs tunti.

Makkaratacot tai -tortillat

Silppua 1–2 sipulia, kuutioi noin 200 g makkaraa tai nakkeja ja ruskista ne kevyesti pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Sekoita joukkoon 2–3 rkl tomaattipyreetä, 1 tlk (400 g) valutettuja, säilöttyjä papuja suolaliemessä tai tomaattikastikkeessa kastikkeineen sekä tölkillinen säilöttyjä, valutettuja maissinjyviä. Kuutioi sekaan pari tomaattia ja kuumenna kiehuvaksi.

Mausta varovasti chilillä ja keitä pari minuuttia. Seoksen tulee olla sakeaa, mutta lisää pannulle tarvittaessa vettä.

Laita tarjolle kastikkeen lisäksi suikaloitua rapeaa salaattia ja taco- tai tortillakuoria. Kastike maistuu myös keitetyn riisin kanssa.