Ylijääneet nakit ja makkarat saavat uuden mahdollisuuden herkullisissa ruuissa. Katso kymmenen ideaa.

Reseptit ovat neljälle, ellei toisin ole mainittu.

Nopea makkara-/nakkikastike (2–3 annosta)

Silppua yksi tai kaksi sipulia ja kuutioi noin 200 g lenkkimakkaraa tai nakkeja.

Ruskista ainekset ja kaada sekaan purkillinen (3,3 dl) maustettua ruokakermaa.

Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Keitä kastiketta muutama minuutti, kunnes se sakenee.

Kuutioi 1–2 maustekurkkua ja lisää ne kastikkeeseen.

Mausta lopuksi ketsupilla halutessasi. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Makkarapaistos

Kuutioi makkarat tai nakit, silppua pari sipulia, suikaloi pari porkkanaa, kuutioi kesäkurpitsa. Aineksia tulisi olla yhteensä noin litra. Jatka tarvittaessa herneillä, kypsennetyillä vihreillä pavuilla, säilykemaissilla tms.

Kuullota aineksia öljyssä isolla pannulla viitisen minuuttia.

Levitä ainekset sopivan kokoiseen uunivuokaan. Ripottele päälle 1–2 dl juustoraastetta.

Sekoita kulhossa 3 munaa, 2 dl ruokakermaa ja 1 dl maitoa. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Kaada seos vuokaan ainesten päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja paistoksen pinta saanut väriä. Ripottele pinnalle silputtua ruohosipulia ja nosta salaatin kanssa tarjolle.

Nakkivokki

Pehmennä pakkauksen ohjeen mukaan 125 g nuudeleita.

Viipaloi noin 6 nakkia. Suikaloi pari sipulia, pieni kesäkurpitsa ja pari porkkanaa tai naurista.

Paista nakkeja ja kasviksia pannulla öljyssä, kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä.

Sekoita keskenään 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl makeaa chilikastiketta ja 2 rkl täysmehua tai vettä.

Kaada seos pannulle. Kääntele sekaan nuudelit ja mausta ¼ tl rouhittua pippuria. Ripottele pinnalle runsaasti silputtua tuoretta basilikaa ja korianteria.

Nakkipannari (6–8 annosta)

Vatkaa sekaisin 8 dl maitoa ja 5 dl vehnäjauhoja. Anna turvota noin 15 minuuttia.

Lisää ½ tl suolaa, 2 rkl öljyä ja 4 munaa. Vatkaa tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.

Levitä päälle 4–6 viipaloitua nakkia, rasiallinen puolitettuja kirsikkatomaatteja (tai käytä noin 5 isoa tomaattia viipaleina), noin 1 dl viipaloituja oliiveja sekä 150–200 g kuutioitua fetaa.

Tipauta halutessasi pieniä pestonokareita sinne tänne ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pannari on kullanruskea. Tarjoa kuuman tai kylmänä.

Paranneltu pyttipannu

Kuutioi raakaa, kuorittua 2 punajuurta, 2 porkkanaa, 2–3 sipulia ja 6 perunaa. Viipaloi noin 6 nakkia tai pala lenkkimakkaraa.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota aineksia nakkeja tai makkaraa lukuun ottamatta miedolla lämmöllä, kunnes ne alkavat olla kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi.

Mausta ½ tl suolaa ja rouhittua mustapippuria. Ripottele sekaan silputtua oreganoa, kirveliä tai persiljaa ja ruohosipulia tai sipulinvarsia.

Kuutioi 1–2 maustekurkkua ja 1 pieni omena. Kääntele pyttipannun sekaan ja anna kuumeta.

Paista toisella pannulla 4 munaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta joka annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, hulauta se pyttipannun kostukkeeksi.

Makkarapiirakka (8 palaa)
Painele sulanut pakastepiirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 26 cm).

Ripottele pinnalle suikaloitu puolikas lenkki (200 g) tai paketillinen nakkeja, pari raastettua porkkanaa, pari varsineen silputtua sipulia, suikaloitu paprika sekä 1–2 dl juustoraastetta.

Sekoita keskenään ½ tl suolaa, ½ tl jauhettua valkopippuria, 2 munaa, 2 dl kermaa, 2 rkl ketsuppia, 1 rkl sinappia ja ½ dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa.

Kaada seos vuokaan ja kypsennä piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

Nakkivartaat

Paloittele nakit kolmeen tai neljään osaan. Pujottele grillivartaisiin nakkipaloja, lihapullia, ananaspaloja, keitettyjä perunoita, kypsiä maissintähkäpaloja, pikkutomaatteja, kesäkurpitsanpaloja, hillosipuleita tai mitä kaapeista löytyy. Varaa vähintään 2–3 varrasta syöjää kohti.

Sivele vartaat seoksella, jossa on 2 rkl öljyä, 1 rkl ketsuppia, 2 tl soijakastiketta, 2 tl hunajaa ja ripaus chilijauhetta. Grillaa vartaisiin kaunis väri.

Makkara-kaalipannu

Suikaloi pieni kaalinpää ja 2–3 sipulia. Leikkaa pari porkkanaa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi makkara ja nakit. Paloittele pieni kukkakaali tai parsakaali.

Paista keräkaalia, sipulia ja porkkanaa padassa öljyssä, kunnes ainekset alkavat saada väriä. Kaada sekaan noin 5 dl mietoa lihalientä ja mausta ½ teelusikallisella jauhettua maustepippuria, 2 rkl siirappia ja ruokalusikallisella silputtua tuoretta meiramia tai oreganoa. Nestettä tulee olla sen verran, että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta.

Levitä pinnalle kukkakaalit ja makkaraviipaleet. Hauduta kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes ainekset ovat kypsiä. Tarkista maku ja tarjoa puolukkasurvoksen ja ruisleivän kanssa.

Makkara-perunavuoka

Viipaloi noin 8 keitettyä perunaa (enemmänkin käy, jos perunat ovat kovin pieniä tai korvaa ne 500 g pussillisella valkosipuli- tai viipaleperunoita), pieni kesäkurpitsa ja 200 g makkaraa tai nakkeja.

Levitä puolet kesäkurpitsaviipaleista ja perunoista noin 1½ litran vetoisen vuoan pohjalle. Levitä päälle makkarat ja loput perunoista ja kesäkurpitsasta.

Sekoita tölkilliseen (400 g) tomaattimurskaa 1 tl paprikajauhetta, 1 tl suolaa, ½ tl rouhittua pippuria ja 2 rkl silputtua oreganoa. Kaada seos ainesten päälle vuokaan. Lisää tarvittaessa hiukan vettä. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Jos käytät pakastettuja perunaviipaleita, kypsennysaika on lähemmäs tunti.

Makkaratacot tai -tortillat

Silppua 1–2 sipulia, kuutioi noin 200 g makkaraa tai nakkeja ja ruskista ne kevyesti pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Sekoita joukkoon 2–3 rkl tomaattipyreetä, 1 tlk (400 g) valutettuja, säilöttyjä papuja suolaliemessä tai tomaattikastikkeessa kastikkeineen sekä tölkillinen säilöttyjä, valutettuja maissinjyviä. Kuutioi sekaan pari tomaattia ja kuumenna kiehuvaksi.

Mausta varovasti chilillä ja keitä pari minuuttia. Seoksen tulee olla sakeaa, mutta lisää pannulle tarvittaessa vettä.

Laita tarjolle kastikkeen lisäksi suikaloitua rapeaa salaattia ja taco- tai tortillakuoria. Kastike maistuu myös keitetyn riisin kanssa.

Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.

Helsingin kaupunmuseon kuva-arkiston ensimmäinen joulupukkikuva on vuodelta 1934. Kuvassa joulupukki vierailee siirtomaatavaraliikkeessä.

Jouluateria on aaton kohokohta, mutta entä jos ruokaa ei ole? Sata vuotta sitten tuoreessa valtiossa vallitsi nälänhätä.

Loppuvuodesta 1917 juuri itsenäistyneessä Suomessa kärsittiin ensimmäisen maailmansodan ja kylmän kesän aiheuttamasta ruokapulasta. Elintarvikkeita kuten voita, sokeria, maitoa, leivästä ei riittänyt kaikille. Päivästä suuri osa meni ruuan jonottamiseen.

Mustasta pörssistä sai samaan aikaan melkein mitä tahansa, mutta korkeat hinnat pitivät tarvikkeet tavallisen kansan ulottumattomissa.

Joulukuussa 1917 elintarvikehallituksen tiedotuksissa kerrottiin jo nälänhädästä. Noin 800 000 ihmisen eli joka neljännen suomalaisen arvioitiin olleen tässä vaiheessa jo useita viikkoja ilman leipää ja viljaa.

Joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Vielä pari vuotta aiemmin joulupöydästä oli löytynyt paistettua sianlihaa, lipeäkalaa, rosollia, silliä ja lanttulaatikkoa. Jälkiruuaksi oli ollut riisipuuroa ja pipareita.

Joulu oli muutenkin poikkeuksellinen, sillä joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Keittokirja korvikeruuista auttoi perheenemäntiä

Kesällä 1917 Elin Sjöström kirjoitti korvikeruuista Sota-ajan keittokirjan. Kirjan päätarkoitus oli auttaa perheenemäntiä tekemään ruokaa aikana, jolloin raaka-aineita ei juuri ollut tarjolla.

"Keittokirjan kirjoittaminen nykyisenä aikana on vaikeanlainen tehtävä. Tänä päivänä saatavat elintarpeet ovat lopussa kenties huomenna tahi viikon perästä. Voi kuitenkin sattua, että sitä tavaraa taas jonkun ajan kuluttua ilmestyy kauppaan tahi että aineita, mitkä jollakin paikkakunnalla puuttuu, muualla on saatavissa y. m. s.", kirjan esipuheessa todetaan.

Riisipuuro kypsyi heinälaatikossa ja pipareissa oli voita vain vähän

Sota-ajan keittokirjassa ei ole erillistä jouluruoka-osiota, mutta jouluateria olisi voinut vuonna 1917 näyttää tältä: mausteleipää, lanttupaistosta, sillihakkelusta, rosollia, riisipuuroa ja piparkakkuja.

Mausteleipä tehtiin raakana raastetusta perunasta, ohrajauhoista, lantun liemestä, siirapista ja hiivasta. Mausteisuus leipään tuli suolasta, aniksesta ja saksankuminoista (nykyisin fenkoli).

Lanttupaistoksen, sillihakkeluksen ja rosollin ohjeet ovat yllättävän samanlaisia kuin nykyään.

Riisipuuro sen sijaan kypsennettiin heinälaatikossa, jossa sen annettiin olla 3–4 tuntia. Nimensä mukaisesti kuuma kattila laitettiin heinällä vuorattuun laatikkoon ja nostettiin sieltä pois kun riittävä aika oli kulunut. Näin säästettiin polttopuuta.

Sota-ajan piparkakuissa käytettiin voita vain 2 rkl, sokeri korvattiin kokonaan siirapilla ja vehnäjauhot ruisjauhoilla.

Lähteet: 1917 – Suomen ihmisten vuosi (Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuista) WSOY; Suurtorinjoulumarkkinat.fi; Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja (vuoden 1919 laajennettu painos).

  • 3 dl siirappia
  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl. soodaa
  • 1 muna
  • 2 rkl. voisulaa tahi kookosrasvaa
  • 30 rkl. ruisjauhoja,
  • neilikoita, inkivääriä

Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa ja kun se on haaleata lisätään siihen maito, muna, puolet jauhoista, joihin sooda on sekoitettu, voi ja loput jauhoista. Taikinan annetaan seistä viileässä seuraavaan päivään, jolloin se kaaviloidaan ohueksi ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.

Lähde: Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja.