Juureen leivottu ruisleipä on aito suomalainen herkku. 

Ei ole taikinajuureen leivotun ruisleivän voittanutta! Juureen leivotut leivät ovat nyt suurinta huutoa. Juuren avulla saadaan aikaan ruisleivän rakenne, sillä rukiista puuttuu vehnän sitko. Juuren sisältämät happobakteerit antavat leivälle tutun, happaman maun.

Yksinkertaisessa juurireseptissä puolet on vettä ja puolet jauhoja.

6 vinkkiä ruisleivän leipomiseen

1. Kun alustat taikinaa, lisää jauhoja vähitellen, jotta ne ehtivät turvota hetken. Näin et lisää jauhoja vahingossa liikaa, eikä ruisleipätaikinasta tule liian kovaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ruisleipä onnistuu mainiosti myös sähköuunissa. Lämpötilan säätely on sähköuunissa puulämmitteistä uunia helpompaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Jos uuninpelti on 50 tai 60 cm leveä, pellillä saa kerralla paistettua kaksi reilun kokoista pyöreää leipää, kun ne asettelee kulmittain uunipellille. Näin jää parhaiten tilaa kohoamiselle, sillä kohotessaan kartiomaiseksi leivotut leivät leviävät melkoisesti samalla hieman madaltuen.

4. Jos haluat leipoa samalla kertaa neljä isompaa leipää, leivo kohonneesta taikinasta ensin puolet kahdeksi leiväksi ja jätät puolet vielä leipomatta. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kun kohoamassa olevat leivät ovat lähes kohonneita, leivo jäljellä olevasta taikinasta kaksi leipää. Laita myös ne kohoamaan samalla kun alat paistamaan ensin kohotettuja leipiä.

5. Ennen paistamista pistele leipiin reikiä haarukalla. Paista ensin noin 225-250 asteessa 15-20 minuuttia. Alenna lämpö sen jälkeen 180-200 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia, leipien koosta riippuen.

6. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Peittele paistuneet leivät hyvin leivinliinoilla. Paista toinen erä leivistä.

Vinkit antoi Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla