1 pellillinen

5 dl maustamatonta jogurttia
30 g hiivaa
1 rkl fariinisokeria tai siirappia
2 tl suolaa
2 dl siemeniä
2 dl juustoraastetta
noin 1 l hiivaleipäjauhoja
¾ dl rypsiöljyä

Pinnalle
siemeniä
(suolakiteitä)

---


1. Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseksi lämmitettyyn jogurttiin. Lisää siemenet ja juustoraaste. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan hyvin vaivaten ja lopuksi öljy. Jätä taikina hyvin pehmeäksi.

2. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Laita leivinpaperi korkeareunaiseen, noin 30 x 40 -senttiseen uunivuokaan. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja lisää hieman jauhoja tarvittaessa. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi, jotta leivästä tulee pehmeää peltileipää. Painele taikina vuokaan jauhotetuin sormin. Kohota liinan alla 20-30 minuuttia.

4. Voitele leipä vedellä. Sirottele päälle siemeniä. Jos sirottelet päälle myös suolaa, laita taikinaan hieman vähemmän.

5. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä liinan alla.

Vinkki! Jos paistat leivän normaalikokoisella uunipellillä, jossa siitä tulee isompi ja litteämpi, paistoaika on lyhyempi. Isolle uunipellille voi leipoa puolitoistakertaisen taikinan.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.