Ylijääneelle sienikastikkeelle on monta käyttöä.
Ylijääneelle sienikastikkeelle on monta käyttöä.

Jäikö aterialta jämä sienikastiketta? Älä heitä sitä pois. Voit jatkojalostaa sen kymmenellä eri tavalla.

Kattilan pohjalle jäi lusikallinen kastiketta. Kun tuunaat jämää hieman, saat tilkasta kokonaan uuden aterian.

Sieni-raasteletut
Sekoita sienikastikkeeseen (3–4 dl) 2 munaa, 4 dl hienoksi raastettuja juureksia, 1 dl vehnäjauhoja sekä ripaus suolaa ja pippuria. Paista seoksesta lettuja miedolla lämmöllä. Tarjoa salaatin ja kirpakan puolukkasurvoksen kanssa.

Sieni-jauheliha-mureke
Sekoita sienikastikkeen loppu munan, sipulisilpun ja oreganon kanssa 400 grammaan jauhelihaa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lusikoi seos voideltuun, litran uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa 30 minuuttia. Kumoa tarjolle tai tarjoa suoraan vuoasta.

Sienikeitto
Kuullota kattilassa öljytilkassa suikaloitu purjo tai 1–2 sipulia. Sekoita joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja, ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada sekoitellen mukaan 1 litra mietoa kasvislientä ja keitä keittoa pari minuuttia. Sekoita joukkoon sienikastike ja pari ruokalusikallista silputtua kirveliä. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.

Sieni-pannukakku
Vatkaa kulhossa kevyesti 5 dl maitoa ja 2 1/2 dl täys-jyvävehnäjauhoja. Anna seoksen turvota vartin verran. Vatkaa sekaan 2 munaa, ripaus suolaa ja pippuria sekä 1 tl kuivattua oreganoa. Sekoita lopuksi joukkoon sienikastike ja halutessasi 1 dl hienoksi raastettua porkkanaa tai lanttua. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pannukakun pinta on kullanruskea.

Sieni-tofupasta
Kuullota silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä öljyssä pannulla. Mausta reilusti paprikajauheella ja currylla.
Sekoita mukaan paketillinen pehmeää silkentofua ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Voit myös kuutioida paketillisen maustamatonta, kiinteää tofua, jos et löydä pehmeää. Sekoita joukkoon sienikastike ja tarkista maku. Keitä täysjyväpasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja nostele sieniseos pastan joukkoon. Ripottele pinnalle vielä ennen tarjoilua silputtua tuoretta basilikaa.

Sieni-jauheliha-kiusaus
Ruskista 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli pannulla. Mausta hyvin pippurilla, suolalla sekä halutessasi pizzamausteella. Sekoita joukkoon sienikastike. Levitä uunivuokaan noin puolet pussillisesta (500 g) pakastettua perunasipuliseosta. Levitä päälle sieniseos ja loput perunasipulista. Kaada päälle vielä 2–3 dl kermaa taikerma-maitoa. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta on saanut hiukan väriä. Tarjoa etikkapunajuurten ja herkkukurkkujen kanssa.

Sieninyytit
Sulata paketillinen piirakkataikinaa ja kauli se levyksi, jonka paksuus noin 1 cm.
Leikkaa levy neliöiksi, jotka ovat kooltaan noin 7x7 cm.
Sekoita sienikastikkeen joukkoon raejuustoa tai juustoraastetta ja 1/2 dl silputtua persiljaa, ruohosipulia tai kirveliä. Nosta lusikallinen sieniseosta joka neliölle ja sulje kolmioiksi tai nosta neliön kulmat keskelle sieniseosta ja paina ne kevyesti sieniseokseen.
Nosta nyytit pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteeessa kauniin ruskeiksi, noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpiminä teen tai keiton kanssa. Jos haluat, voit
voidella nyytit munalla.

Sieni-leipäpaistos
lasagnen tapaan
Lado voidellun uunivuoan pohjalle leipäviipaleita. Asettele leiville reilusti tomaattiviipaleita ja esimerkiksi silputtua basilikaa. Levitä päälle sienikastike ja peitä leipäviipaleilla. Tarvittaessa voit jatkaa sienikastiketta vaikka purkillisella (250 g) raejuustoa.
Vatkaa 2 dl ruokakermaa ja 2 munaa kevyesti sekaisin, mausta suolalla sekä pippurilla ja kaada seos vuokaan leiville. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu kevyesti. Tarjoa salaatin kanssa.

Metsästäjänleivät
Nosta kevyesti voidelluille paahtoleiville kypsennetyt kokoliha- tai jauhelihapihvit.
Sekoita sienikastikkeeseen 1 muna ja 1–2 dl juustoraastetta.
Mausta ja täydennä tarvittaessa esimerkiksi kuullotetulla sipulilla. Lusikoi kastike leiville ja kuumenna 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes leipien pinta saa hiukan väriä. Tarjoa kuumana salaatin kanssa.

Taikinoitu
sienijulienne
Kuullota noin 400 grammaa todella ohuita kasvissuikaleita öljyssä lähes kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa suikaleet annosuunivuokiin ja lusikoi sienikastike päälle. Leikkaa voitaikinasta reilusti vuokaa isommat palat ja nosta ne kastikkeen päälle vuokiin. Voitele munalla ja kypsennä 200 asteessa, kunnes taikinakansi on kullanruskea.
Tarjoa salaatin kanssa alkupalana tai pienenä iltaherkkuna.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.