Vielä ennätät leipomaan lakkiaisiin tai valmistujaisiin nopeita ja maukkaita suolaisia piiraita. Tässä viisi mainiota viime hetken valintaa. Valitse näistä suosikkisi.

Valmistujaisiaan juhliva nuori on juhlakakkunsa ansainnut, mutta yhä useampi vieras arvostaa myös suolaista tarjottavaa. Suolaiset piiraat on nopea tehdä, sillä niiden parissa ei tarvitse väkertää yhtä kauan kuin esimerkiksi sormiruokaa valmistaessa.

Poimi suosikkisi ja tee kerralla vaikka pellillinen piirakkaa (kaksin- tai kolminkertaista resepti silloin). Eikä ole enää huolta tarjoilusta.

Valmiita pakastepiirakkalevyjä, pippurista juustoa, kinkkua ja pekonia. Tämä ruokaisa kinkku-pekoniquiche tyydyttää kaukaakin saapuvien vieraiden nälän.


Nyt saa vielä vihreää parsaa edullisesti. Tämä parsa-juustopiiras maistuu kasvissyöjille.


Aurinkokuivattu tomaatti sekä parmesaani ja vuohenjuusto säväyttävät tätä tomaatti-vuohenjuustopiirasta.


Lohi on suomalaisten suosikkikala. Jos sinulla on vielä paljon kuivattuja tai pakastettuja suppilovahveroita, voit korvata niillä ohjeen kantarellit tai herkkusienet. Jos käytät kuivattuja suppiksia, liota niitä ensin vedessä. Sieni-kylmäsavulohipiirakka on juhlava tarjottava.


Halloumia, fetaa, pinaattia ja artisokkaa. Kreikka maistuu tässä mainiossa hellesäähänkin sopivassa pinaatti-halloumipiirakassa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.