Itsekritiikki ei ole aina sama asia kuin perfektionismi. ”Ongelma ei ole se, että asettaa riman korkealle, vaan se, mitä tapahtuu, kun jää riman alle”, sanoo työterveyspsykologi Ronnie Grandell.
Itsekritiikki ei ole aina sama asia kuin perfektionismi. ”Ongelma ei ole se, että asettaa riman korkealle, vaan se, mitä tapahtuu, kun jää riman alle”, sanoo työterveyspsykologi Ronnie Grandell.

Liiallinen itsekritiikki voi rajoittaa elämää. ”Kun kritisoi itseään, on koko ajan stressitilassa”, sanoo psykologi Ronnie Grandell.

Tekisi mieli aloittaa jooga, mutta enpä taida. Olen kuitenkin jäykempi kuin kaikki muut.

Tästä ei tule ikinä mitään. Miksi suostuin koko projektiin?

Kuka nyt minusta tykkäisi? Turha edes yrittää löytää ketään.

Jos lauseet kuulostavat tutuilta, itsekritiikki saattaa vierailla usein ajatuksissasi.

”Tutkimusten mukaan 80 prosenttia ihmisistä kohtelee itseään ankarammin kuin ystävää”, sanoo Irti itsekritiikistä -kirjan kirjoittanut työterveyspsykologi Ronnie Grandell.

Hänen mukaansa itsekritiikkiä on kahdenlaista: rakentavaa oman toiminnan arviointia ja ankaraa itsensä soimaamista. Ensin mainitusta on hyötyä, jälkimmäisestä ei.

”On tärkeä tiedostaa, että itsekritiikki on inhimillistä. Kaikki kokevat sitä, toiset voimakkaammin kuin toiset. Piirteessä ei ole mitään outoa. Se on vain merkki siitä, että on inhimillinen ja välittää jostain”, Grandell sanoo.

Jännitämme, koska välitämme

Liialliseen itsekriittisyyteen on saattanut oppia, jos on kasvanut ympäristössä, jossa on vaadittu paljon ja suhtauduttu epäonnistumisiin ankarasti.

”Hyvin usein itsekritiikki iskee, kun mokaamme jotain, mikä on meille tärkeää.”

Myös turvaton kasvuympäristö voi altistaa ankarille ajatuksille. Jos ei ole saanut lapsena tarpeeksi lämpöä ja rakkautta, voi olla vaikeaa osoittaa sitä itselleen aikuisena.

Liika itsekriittisyys ei vaadi silti lapsuuden traumaa iskeäkseen. Se voi vaivata ketä tahansa.

”Hyvin usein itsekritiikki iskee, kun mokaamme jotain, mikä on meille tärkeää ja mistä välitämme”, Ronnie Grandell sanoo.

Hän käyttää esimerkkinä kymmeniä miljoonia levyjä myynyttä Barbara Streisandia, joka keikkaili New Yorkin Central Parkissa 1960-luvulla.

”Hän unohti tuolla keikalla muutaman sanan. Se oli hänelle niin kova paikka, ettei hän esiintynyt sen jälkeen 27 vuoteen.”

Grandellin mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, miksi itsekritiikki on niin haitallista: se voi estää ihmistä tekemästä asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Hyvin itsekriittinen ihminen saattaa haaveilla vaikka pianonsoiton aloittamisesta, mutta ajatella sitten, että antaa olla, olisin kuitenkin surkea.  Syntyy haitallinen kehä: kun asioita jättää tekemättä, niiden tekeminen käy usein entistä vaikeammaksi.

”Ihminen voi välittää niin paljon, että ei halua asioiden menevän pieleen.”

Joskus itsekriittisyys estää hakemasta kiinnostavaa työpaikkaa tai aloittamasta uutta harrastusta. Jos ihmissuhteet ovat olleet vaikeita, ihminen voi ajatella, ettei löydä koskaan ketään, joten turha edes yrittää.

”Idean ampuu alas ennen kuin sitä on edes pohtinut realistisesti.”

”Kun kritisoi itseään, on koko ajan stressitilassa.”

Usein kritiikki alkaa kaihertaa, kun tekee virheen töissä, tai joskus jo ennen kuin on päässyt uuden homman alkuun. Ei tästä tule kuitenkaan mitään, soimaava ääni sanoo.

”Silloin on tuskallista tehdä töitä.”

Maailma ei kaadu virheeseen

Kriittisyydestä voi oppia eroon, kunhan sen tunnistaa. Grandellin mukaan taipumus liialliseen itsekritiikkiin on tärkeä tiedostaa, koska sillä on yhteys masennukseen, sosiaaliseen ahdistukseen, syömishäiriöihin ja kovaan stressiin ja uupumukseen.

Lisäksi liika itsensä kritisointi nostaa stressitasoja kehossa.

”Kun kritisoi itseään, on koko ajan uhka- ja stressitilassa. Harva huomaa sitä itse ennen kuin joku muu huomauttaa.”

1. Tunnista

Itsekritiikkiin voi puuttua vain havaitsemalla sen. Yksi tapa on tarkkailla, millaisia ajatuksia päässä liikkuu, ja kuunnella niiden sävyä. Onko sävy kannustava vai soimaava? Sätitkö itseäsi jokaisesta virheestä? Ajatteletko usein, ettet pysty johonkin, koska olet huonompi kuin muut?

”Itsekritiikki on kuin cd, joka soi päässä kerta toisensa jälkeen. Usein samat ajatukset toistuvat eri tilanteissa”, Grandell sanoo.

2. Ota etäisyyttä

Itsekritiikki on kuin pyörre, joka imaisee mukaansa. Kun itsensä mollaamisen tunnistaa, voi astua hetkeksi pois pahimmasta pyörteestä ja tarkkailla itseään ulkopuolelta.

Grandell kannustaa nimeämään itsekritiikin humoristisesti tai myötätuntoisesti. Kun mollaaminen seuraavan kerran alkaa, voi vain todeta, että siellä se Reiska taas huutelee.

3. Keskity hengittämään

Kun kritisoi itseään, stressihormonien eritys kiihtyy. Syvähengitys laskee stressitasoja ja rauhoittaa ravaavan mielen hetkeksi.

”Kun keho rauhoittuu, mielikin rauhoittuu”, Grandell sanoo.

4. Ajattele lämminhenkistä, myötätuntoista, viisasta ihmistä

Turvahahmo voi olla kuka tahansa: mummi, ystävä, Buddha tai vaikka oma koira.

”Lämpimät ja uhkaavat kokemukset eivät mahdu samaan aikaan mieleen.”

Kun itsekritiikki iskee, kuvittele myötätuntoinen hahmo mukaan tilanteeseen. Mitä hän sanoisi? Millä äänenpainolla? Hän tuskin olisi yhtä ankara kuin itse olet.

”Lämpimät ja uhkaavat kokemukset eivät mahdu samaan aikaan mieleen.”

5. Tee, vaikka nolottaisi

Itsekritiikkiä on joskus mahdotonta vaientaa kokonaan. Kun Ronnie Grandell kirjoitti ensimmäistä kirjaansa, hänen itsekritiikkinsä väitti, ettei kukaan halua lukea sitä. Hän jatkoi silti kirjoittamista.

Tekeminen on tärkeää, koska vain niin saa myönteisiä kokemuksia: tajuaa, että ei se niin huonosti mennytkään, tai jos meni, ei maailma siihen kaatunut.

”Kun olin nuori muusikko ja keikalla ensimmäisen bändini kanssa, yksi soittovirhe oli katastrofi. Kun esiinnyin enemmän, tajusin, että harvempi huomaa virheitä, ja jos huomaa, harvoin kukaan on moksiskaan. Keikka voi olla hyvä, vaikka tekisi muutaman virheen.”

Oletko onnistunut voittamaan itsekritiikkisi?

Vastaa alla olevaan kyselyyn ja kerro tarinasi. Vastauksia voidaan käyttää nimettöminä Kodin Kuvalehden verkkojutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.