Painoon vaikuttavat elämäntavan muutokset, mutta myös iän myötä muuttuvalla hormonitasapainolla on merkitystä.
Painoon vaikuttavat elämäntavan muutokset, mutta myös iän myötä muuttuvalla hormonitasapainolla on merkitystä.

Eikö vanhenemisessa olisi kylliksi riesaa? Miksi iän myötä tulee myös lisää kiloja? Lääkäri vastaa.

Aloitetaan asiasta, joka säilyy joka iässä: ihminen lihoo, jos hän syö enemmän kuin kuluttaa. Se on perussääntö, joka koskee tasapuolisesti nuoria ja vanhoja.

Siihen tasapuolisuus loppuukin. Iän karttuessa tapahtuu joukko asioita, joiden takia vanhana lihoo herkemmin.

Aineenvaihdunta pienenee

"Lihomiseen vaikuttavat etenkin hormonaaliset muutokset, joita tulee sekä naisille että miehille. Ne pienentävät perusaineenvaihduntaa: välttämättömiin elintoimintoihin kuluu vähemmän energiaa kuin nuorena", kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun rasvakudosta on enemmän, sitä myös kertyy helpommin lisää.

Liikunta vähenee, lihas korvautuu rasvalla

Hormonaaliset syyt vaikuttavat myös kehon koostumukseen. Lihasmassa vähenee ja rasvakudoksen määrä lisääntyy. Silloin myös lihoo helpommin, koska rasva kuluttaa energiaa vähemmän kuin lihas. Ja kun rasvakudosta on enemmän, sitä myös kertyy helpommin lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi tulevat elämäntavat. Iän karttuessa liikunta helposti vähenee.

"Useinhan ihmiset lihovat kahdessa vaiheessa elämäänsä: silloin kun he perustavat perheen ja silloin kun he alkavat lähestyä eläkeikää. Elämäntapamuutokset vaikuttavat vähintään yhtä paljon kuin ikä."

Vanhempana pitää treenatakin enemmän, jotta pysyisi samassa kunnossa kuin ennen.

Näin se vain on, vanhempana pitää lisätä liikuntaa, jotta pysyisi samassa kunnossa kuin ennen. Kun lihasmassa vähenee, pitää treenata enemmän, jotta lihaskunto pysyisi ennallaan.

Suosiiko evoluutio nuoria?

Miten luonto voi olla niin epäreilu? Mikä evolutiivista tarkoitusta voi olla sillä, että ihminen joutuu vanhoilla päivillään raatamaan tuplasti pysyäkseen kunnossa?

"Isovanhemmuuteen ei suurta lihasmassaa tarvita."

"Evoluutio tähtää tehokkaaseen lisääntymiseen, ja sitähän ei enää vanhana tapahdu. Sen sijaan isovanhempia tarvitaan varmistamaan lastenlasten hyvinvointia", Ari Rosenvall sanoo.

"Nuoren pitää pysyä kunnossa, jotta hän jaksaisi metsästää ruokaa perheelleen. Isovanhemmuuteen ei suurta lihasmassaa tarvita, eikä siinä tehtävässä haittaa pieni lihavuuskaan."

Sisältö jatkuu mainoksen alla