Jos päätä kutittaa, sampoon vaihto tai pesuvälin pidentäminen voi auttaa. Joskus kutinan taustalla on koneellinen ilmanvaihto tai sisäilmaongelma.

Tekeekö mieli raapia päätä? Saatat pestä hiuksia liian ahkerasti. Terve hiuspohja ei nimittäin kutise. Se ei oikeastaan tunnu yhtään miltään, sanoo hiustutkija Miisa Rauhala Jyväskylän Hiusklinikalta.

Rauhala tutkii vastaanotollaan hiusten ja hiuspohjan ongelmia. Mikroskoopin läpi näkyvät esimerkiksi tulehdukset, talipunkit ja sairauden merkit.

”Hiuksia ajatellaan esteettisenä asiana, vaikka ne voivat kertoa kehon epätasapainosta”, Rauhala sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kutisevassa päänahassa on usein tulehdus, aina hiusjuuressa saakka.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkuva peseminen kuivattaa

Terveen hiuspohjan tunnistaa siitä, että siihen ei kiinnitä juuri huomiota. Se on liikkuva, kimmoisa, hajuton, harmahtavan vaalea. Ei liian kuiva eikä liian rasvainen. Hiustupet ovat selvästi havaittavissa.

”Kutisevassa päänahassa on usein tulehdus.”

Kutina voi johtua hyvin monesta asiasta: esimerkiksi väärästä sampoosta, liian tiheästä pesuvälistä, vitamiininpuutoksesta, kuivasampoosta, koneellisesta ilmastoinnista, stressistä, psoriaasista, allergisesta tai atooppisesta ihottumasta.

Miisa Rauhalan mukaan hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein. Tiuhempi pesuväli voi kuivattaa päänahkaa.

”Pelkkä vesipesukin vahingoittaa hiuspohjan normaalia bakteerikantaa. Talin ja hien sekoitus on normaalin bakteerikannan ravintoa”, Rauhala sanoo.

Kutinan syy saattaa piillä myös tuotteissa. Kuivasampoo, hiuspuuteri ja hiuslakka voivat päänahan pintaan päästessään tukkia ihohuokosia ja altistaa tulehduksille. Runsaasti muotoilutuotteita käyttävien kannattaakin pestä hiukset ja päänahka säännöllisesti syväpuhdistavalla sampoolla.

”Jos on allerginen kemikaaleille, myös savi ja turve syväpuhdistavat päänahkaa”, Rauhala sanoo.

Hiukset kaipaavat vitamiineja

Miisa Rauhalan mielestä hiuspohjan hoitaminen on yhtä tärkeää kuin itse hiuksista huolehtiminen. Päänahka kaipaa suojaa esimerkiksi kuumuudelta ja auringolta siinä missä muukin iho.

”Hiukset, iho ja kynnet kertovat paljon ihmisen terveydentilasta.”

Lisäksi hiukset tarvitsevat monipuolista ravintoa: Hyviä rasvahappoja ja riittävästi vitamiineja. Erityisen tärkeitä ovat D-vitamiini, hyvälaatuiset omega-rasvahapot ja magnesium.

Joskus ravintoaineet eivät pääse vaikuttamaan, vaikka ruokavalio olisi monipuolinen. Silloin kyse voi olla imeytymishäiriöstä.

”Hiukset, iho ja kynnet kertovat paljon ihmisen terveydentilasta. Keho on fiksu. Se antaa tärkeät ravintoaineet ensin tärkeimmille elimille. Hiukset, kynnet ja iho saavat ne viimeisenä”, Miisa Rauhala sanoo.

Joskus kutinan syy on kuiva ilma, sisäilmaongelma tai koneellinen ilmastointi. Hiuspohja reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin kuten vuodenaikojen vaihteluun aivan kuten muukin iho – talvisin se on kuivimmillaan.

Miten kuivaa päänahkaa pitäisi hoitaa? Lue kolmen asiantuntijan vinkit.

Vierailija

3-4 päivää! Itse pesen joka päivä ja jos yritän pestä vaan joka toinen päivä, niin sitten vasta päänahka kutiaa ja tulee kipeitä tulehtuneita paukamia karvatuppeihin. Voi olla, että jos tukkaa ei pestä tarpeeksi usein miedolla shampoolla, niin kutisee myös siksi.

  • ylös 32
  • alas 8
Vierailija II.

Samaa mieltä kuin ensimmäinen Vierailija. Minun päänahkani kutiaa myös jos en pese hiuksia joka päivä. Hiukseni ovat paksut ja tiiviit ja hikoan öisin päästäni. Mielestäni tuohon artikkeliin olisi voitu laittaa myös liian pitkät pesuvälit yhdeksi kutinan syyksi. Nyt kun usein kuulee ns. asiantuntijalausuntoja että kukaan ei saisi pestä hiuksia joka päivä niin monet kärvistelee järkyttävän näköisissäkin rasvaisissa hiuksissaan pää kutisten. Minulla on takana hiusalan opintoja eli oikein tiedänkin jotain ts. tämän kortin voin ottaa esiin kun joku kaikkitietävä tulee sanomaan ettei hiuksia saa pestä niin usein. Minä olen kokeillut monet sampoot ja nykyään olen löytänyt itselle sopivat. Olen siis kymmenet vuodet pessyt hiukset jokapäivä eikä siitä ole eikä ole ollutkaan mitään haittaa. En muuten käytä mitään muotoilutuotteita enkä hoitoaineita, paitsi joskus saatan suihkauttaa jotain hiuksiin jätettävää hoitoainetta jos tuntuu siltä.

  • ylös 24
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla