Nämä tavat kasvattaa eivät ole lapselle parasta vaan pahasta – ainakin, jos uskoo amerikkalaisia vanhempia. Mitä mieltä sinä olet?

1. Kohtele häntä kuin kuninkaallista.

Väärin, sanovat amerikkalaisvanhemmat. On tärkeää, että lapsi tuntee olevansa erityinen. Se ei silti tarkoita, että vanhemmilla olisi lupa luopua auktoriteetistaan. Koska lapsesi eivät ole sadun prinssejä ja prinsessoja, heidänkin elämäänsä kuuluu rajoja, vastuita ja velvollisuuksia. Kuka heille opettaisi niitä paremmin kuin omat rakastavat vanhemmat?

2. Pidä huolta, että hänellä on aina käyttörahaa.

Väärin. Raha ansaitaan, ja perheen budjetista vastaavat vanhemmat. Jos syydät lapselle rahaa aina, kun hän sitä ilmoittaa tarvitsevansa, kasvatat hänestä ihmisen, joka ei ole kiitollinen mistään.

3. Säästä hänet työn rasituksilta.

Väärin. Työ on elämän perusta. Kun sen oivaltaa jo lapsena, se ei tule myöhemmin niin suurena yllätyksenä. Lapsen pitää ja hänellä on oikeus nähdä vaivaa esimerkiksi koulutehtävissään. Tuntuu hienolta olla ylpeä oman työnsä tuloksista. Suo se tunne myös lapselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Opeta häntä pitämään tiukasti kiinni omastaan.

Väärin. Ihmisenä eläminen on saamista ja antamista, auttamista ja avun vastaanottamista. Anna lapsen oppia omastaan jakamisen ilo. Omistamisen autuus ei ole sen rinnalla mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Älä vaadi kiitollisuutta.

Väärin. Toki ihanat lapsemme ansaitsevat kaiken hyvän, mitä heille pystymme antamaan. Silti heidän pitää kiittää siitä. Sillä tavoin he oppivat arvostamaan sitä, mitä saavat.

6. Älä pystytä hänelle rajoja.

Väärin. Lapsesta on epäilemättä kivaa, kun hän saa tehdä mitä haluaa. Vanhemman hommana vain on pitää huolta, että lapsella ei ole koko ajan kivaa. Rajat opettavat itsehillintää ja hyvää käytöstä, ja hyväkäytöksinen lapsi pärjää muiden ihmisten kanssa. Se lienee vanhempienkin toive.

7. Anna hänen saada tahtonsa läpi mahdollisimman usein.

Väärin. On hyvä, että lapsi saa päättää jostakin hänelle tärkeästä asiasta. Vanhemman tehtävä on valita asiat, joista lapsi saa päättää. Lapsella on oikeus siihen, että vanhemmat tekevät suurimman osan päätöksistä hänen puolestaan, koska päättäjä myös kantaa vastuun seurauksista. Pienelle lapselle se olisi useimmiten liian iso taakka.

8. Älä rasita lasta vastuulla.

Väärin. Totta ihmeessä lapsenkin pitää vastata teoistaan. Kyllä, hän tekee virheitä ja saa tehdä niitä, niin kuin kuka tahansa. Mutta jos hänen ei tarvitse vastata niistä, hän ei saa tilaisuutta oppia virheistään.

Lähde: Lifehack.org

Sisältö jatkuu mainoksen alla