Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen:
Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen uskoo, että jokaisen on mahdollista löytää rakkaus. "Pitää vain luopua jostain turhasta, siivota ajatuksia, määritellä tavoitteet ja uskaltaa ryhtyä toimeen."
Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen uskoo, että jokaisen on mahdollista löytää rakkaus. "Pitää vain luopua jostain turhasta, siivota ajatuksia, määritellä tavoitteet ja uskaltaa ryhtyä toimeen."

Nelikymppinen saa uuden suhteen kukoistamaan, sanoo rakkausvalmentaja Mervi Makkonen. Kymmenen vuotta sinkkujen Kohti unelmien parisuhdetta -kurssia vetänyt life coach listasi viisi oivallusta rakkaudesta.

1. Keski-ikäinen ei ole tylsä

Nuorena moni luulee, ettei keski-ikäinen enää tunne muita tunteita kuin ikävystymistä. Kun tulee itse keski-ikään, huomaa olleensa väärässä.

Tarve rakastaa ja olla rakastettu ei katoa iän myötä. Ikä vaihtelee ja ulkonäkö muuttuu, mutta lopulta jokainen meistä kaipaa samoja asioita: hyväksymistä ja läheisyyttä.

2. Sitoutuminen saa pelottaa

Mitä lapset sanovat, kun tuon uuden kumppanin kotiin? Miten reagoivat iäkkäät vanhemmat, entä eksä? Onko kumppani enemmän tosissaan kuin minä? Tai vähemmän? Millaista seksi on pitkän tauon jälkeen? Osaanko jakaa arjen, kun olen jo tottunut elämään itsekseni?

Keski-ikäisenä kynnys parisuhteen aloittamiseen on korkea. Molemmat osapuolet kantavat mukanaan menneisyyden kokemuksia, myös huonoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymykset, jotka pelottavat, eivät ole merkki siitä, että suhdetta ei kannata aloittaa. Ne ovat merkki siitä, että suhtaudut suhteeseen vakavasti. Moni nuorempi ei osaa miettiä tärkeitä kysymyksiä ennen suhteen aloittamista.

Jos ei pelkää, ei voi saavuttaa mitään. Joskus pitää uskaltaa hypätä tuntemattomaan.

Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään.

3. Minä olen tärkein

Naistenlehdet neuvovat: Helli ja hoivaa kumppaniasi, kosketa lempeästi, kuuntele hänen ajatuksiaan. Neuvot ovat hyviä, mutta entä jos vaihtaisit niiden kohteeksi kumppanin sijaan itsesi, hellisitkin itseäsi?

Ennen kuin voi ihastua muihin, täytyy kuitenkin ihastua itseensä. Keski-ikäinen on tottunut pitämään huolta perheestä, työstä ja paljosta muusta. Omat tarpeet ovat usein viimeisten joukossa.

Itseltään kannattaa kysyä syyllistymättä: Missä minä olen ihana? Miten voisin ilahduttaa itseäni?

Sisäinen hehku, jonka muutkin huomaavat, saattaa kuulostaa hölynpölyltä, mutta se on totta. Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään. Älä kiirehdi.

Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

4. Yleistäminen on hölmöä

Minä en koskaan... Miehet ovat aina… Tyyliini kuuluu…

Keski-iässä luulee tuntevansa itsensä. Älä luule liikaa! Keski-ikäinen on viisaampi kuin nuorempi versio itsestään. Hän tuntee itsensä ja tietää usein, mitä haluaa. Siksi hän osaa tavoitella unelmiaan. Kaikkea hän ei silti tiedä.

Omia arvotuksiaan ja mielipiteitään kannattaa pohtia. Miksi ajattelen näin? Mitkä kokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluuni? Voisinko ajatella toisinkin ja päästää vanhasta, opitusta irti? Uskaltaisinko ajatella, että jokaisella menneisyyden kokemuksella on ollut tarkoitus?

Kypsyys on keski-ikäisen valttikortti. Kypsä ihminen osaa kyseenalaistaa ajatuksensa. Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

Aina ei ole pakko rakastua syvästi.

5. Ihastuminenkin riittää

Sydän pamppailee, maailma näyttäytyy erilaisena, melkein kaikki on mahdollista… Aina ei ole pakko rakastua syvästi. Ihastuminenkin on ihanaa. Ihastuminen saa jokaisen kasvamaan ja kukoistamaan.

Myös rakkauden voi kokea monin tavoin. Jollekin riittää se, että hän rakastaa lapsiaan, toiselle riittää elämänsisällöksi rakkaus työhön.

Jokainen on oman elämänsä asiantuntija. Jos joku utelee kumppanin hankkimisesta ja rakkausrintaman kuulumisista, voi hyvällä omallatunnolla vastata: se on oma asiani.

Lifecoach Mervi Makkonen toimii rakkausvalmentajana KK:n uudessa juttusarjassa, jossa kolme keski-ikäistä naista etsii rakkautta. Jutun ensimmäinen osa julkaistaan KK:n numerossa 12/2016, joka ilmestyy 16. kesäkuuta.

Tykkäsitkö jutusta? 

Tilaa KK:n uutiskirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä saitilla tapahtuu.

Kysely

Mikä näistä on sinusta parisuhteessa kaikkein tärkeintä?

luottamus
luottamus
45.0%
kunnioitus
kunnioitus
30.6%
hellyys
hellyys
6.9%
intohimo
intohimo
5.7%
avoimuus
avoimuus
5.2%
huumori
huumori
2.8%
samankaltaisuus
samankaltaisuus
2.8%
ystävällisyys
ystävällisyys
0.5%
avuliaisuus
avuliaisuus
0%
Ääniä yhteensä: 173

Hei Vierailija, kiitos palautteesta! Tässä jutussa ei kyllä puhuta heterosuhteista vaan parisuhteista yleensä. Makkonen ei kertaakaan sano nainen tai mies... Mutta siinä olet oikeassa, että usein parisuhteista puhutaan miehen ja naisen välisenä. KK yrittää olla tarkka siinä, ettemme tee tuollaisia oletuksia.

Vierailija

Tämä on sellainen perinteinen parisuhdeasia. Kaikki palstat ovat täynnä miesten ja naisten rakkauksia. Miten voi löytää vanhana enää nainen naisen tsi no mies miehen? Aina on oletus se eri sukupuolta olevien rakkaus. Muut ovst lohduttomsn yksin koska eivät kehtaa alkaa kaikille puhumaan tällaisesta. Aivannkumma tämä hetero-oletus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla