Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen:
Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen uskoo, että jokaisen on mahdollista löytää rakkaus. "Pitää vain luopua jostain turhasta, siivota ajatuksia, määritellä tavoitteet ja uskaltaa ryhtyä toimeen."
Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen uskoo, että jokaisen on mahdollista löytää rakkaus. "Pitää vain luopua jostain turhasta, siivota ajatuksia, määritellä tavoitteet ja uskaltaa ryhtyä toimeen."

Nelikymppinen saa uuden suhteen kukoistamaan, sanoo rakkausvalmentaja Mervi Makkonen. Kymmenen vuotta sinkkujen Kohti unelmien parisuhdetta -kurssia vetänyt life coach listasi viisi oivallusta rakkaudesta.

1. Keski-ikäinen ei ole tylsä

Nuorena moni luulee, ettei keski-ikäinen enää tunne muita tunteita kuin ikävystymistä. Kun tulee itse keski-ikään, huomaa olleensa väärässä.

Tarve rakastaa ja olla rakastettu ei katoa iän myötä. Ikä vaihtelee ja ulkonäkö muuttuu, mutta lopulta jokainen meistä kaipaa samoja asioita: hyväksymistä ja läheisyyttä.

2. Sitoutuminen saa pelottaa

Mitä lapset sanovat, kun tuon uuden kumppanin kotiin? Miten reagoivat iäkkäät vanhemmat, entä eksä? Onko kumppani enemmän tosissaan kuin minä? Tai vähemmän? Millaista seksi on pitkän tauon jälkeen? Osaanko jakaa arjen, kun olen jo tottunut elämään itsekseni?

Keski-ikäisenä kynnys parisuhteen aloittamiseen on korkea. Molemmat osapuolet kantavat mukanaan menneisyyden kokemuksia, myös huonoja.

Kysymykset, jotka pelottavat, eivät ole merkki siitä, että suhdetta ei kannata aloittaa. Ne ovat merkki siitä, että suhtaudut suhteeseen vakavasti. Moni nuorempi ei osaa miettiä tärkeitä kysymyksiä ennen suhteen aloittamista.

Jos ei pelkää, ei voi saavuttaa mitään. Joskus pitää uskaltaa hypätä tuntemattomaan.

Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään.

3. Minä olen tärkein

Naistenlehdet neuvovat: Helli ja hoivaa kumppaniasi, kosketa lempeästi, kuuntele hänen ajatuksiaan. Neuvot ovat hyviä, mutta entä jos vaihtaisit niiden kohteeksi kumppanin sijaan itsesi, hellisitkin itseäsi?

Ennen kuin voi ihastua muihin, täytyy kuitenkin ihastua itseensä. Keski-ikäinen on tottunut pitämään huolta perheestä, työstä ja paljosta muusta. Omat tarpeet ovat usein viimeisten joukossa.

Itseltään kannattaa kysyä syyllistymättä: Missä minä olen ihana? Miten voisin ilahduttaa itseäni?

Sisäinen hehku, jonka muutkin huomaavat, saattaa kuulostaa hölynpölyltä, mutta se on totta. Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään. Älä kiirehdi.

Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

4. Yleistäminen on hölmöä

Minä en koskaan... Miehet ovat aina… Tyyliini kuuluu…

Keski-iässä luulee tuntevansa itsensä. Älä luule liikaa! Keski-ikäinen on viisaampi kuin nuorempi versio itsestään. Hän tuntee itsensä ja tietää usein, mitä haluaa. Siksi hän osaa tavoitella unelmiaan. Kaikkea hän ei silti tiedä.

Omia arvotuksiaan ja mielipiteitään kannattaa pohtia. Miksi ajattelen näin? Mitkä kokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluuni? Voisinko ajatella toisinkin ja päästää vanhasta, opitusta irti? Uskaltaisinko ajatella, että jokaisella menneisyyden kokemuksella on ollut tarkoitus?

Kypsyys on keski-ikäisen valttikortti. Kypsä ihminen osaa kyseenalaistaa ajatuksensa. Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

Aina ei ole pakko rakastua syvästi.

5. Ihastuminenkin riittää

Sydän pamppailee, maailma näyttäytyy erilaisena, melkein kaikki on mahdollista… Aina ei ole pakko rakastua syvästi. Ihastuminenkin on ihanaa. Ihastuminen saa jokaisen kasvamaan ja kukoistamaan.

Myös rakkauden voi kokea monin tavoin. Jollekin riittää se, että hän rakastaa lapsiaan, toiselle riittää elämänsisällöksi rakkaus työhön.

Jokainen on oman elämänsä asiantuntija. Jos joku utelee kumppanin hankkimisesta ja rakkausrintaman kuulumisista, voi hyvällä omallatunnolla vastata: se on oma asiani.

Lifecoach Mervi Makkonen toimii rakkausvalmentajana KK:n uudessa juttusarjassa, jossa kolme keski-ikäistä naista etsii rakkautta. Jutun ensimmäinen osa julkaistaan KK:n numerossa 12/2016, joka ilmestyy 16. kesäkuuta.

Tykkäsitkö jutusta? 

Tilaa KK:n uutiskirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä saitilla tapahtuu.

Kysely

Mikä näistä on sinusta parisuhteessa kaikkein tärkeintä?

luottamus
luottamus
45.0%
kunnioitus
kunnioitus
30.6%
hellyys
hellyys
6.9%
intohimo
intohimo
5.7%
avoimuus
avoimuus
5.2%
samankaltaisuus
samankaltaisuus
2.8%
huumori
huumori
2.8%
ystävällisyys
ystävällisyys
0.5%
avuliaisuus
avuliaisuus
0%
Ääniä yhteensä: 173
Mari - KK
Seuraa 
Liittynyt1.10.2013

Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen: Kypsyys on valtti parisuhteessa

Hei Vierailija, kiitos palautteesta! Tässä jutussa ei kyllä puhuta heterosuhteista vaan parisuhteista yleensä. Makkonen ei kertaakaan sano nainen tai mies... Mutta siinä olet oikeassa, että usein parisuhteista puhutaan miehen ja naisen välisenä. KK yrittää olla tarkka siinä, ettemme tee tuollaisia oletuksia.
Lue kommentti
Vierailija

Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen: Kypsyys on valtti parisuhteessa

Tämä on sellainen perinteinen parisuhdeasia. Kaikki palstat ovat täynnä miesten ja naisten rakkauksia. Miten voi löytää vanhana enää nainen naisen tsi no mies miehen? Aina on oletus se eri sukupuolta olevien rakkaus. Muut ovst lohduttomsn yksin koska eivät kehtaa alkaa kaikille puhumaan tällaisesta. Aivannkumma tämä hetero-oletus.
Lue kommentti

Missä lapset ovat aattona? Miten aika riittää kaikille? Bonusäiti Miia kertoo, miten uusperheen jouluaikataulut heidän perheessään ratkaistaan.

Uusperheen joulussa on paljon hyvää: Kun koteja on kaksi, lasten pitkät lomat on helpompi järjestää. Läheisten (ja lahjojen) määrä vain lisääntyy.

Huolia aiheuttavat usein aikataulut. Missä lapset ovat aattona? Mihin pukki tilataan? Riittääkö aika kaikille? Entä miten aikataulupalapeli ratkaistaan, kun elämässä on useampi kuin yksi uusperhe?

Kysyimme bonusäiti Miialta, 30. Miian perheeseen kuuluvat mies ja tämän 7-vuotias tyttö. Myös tytön äidillä on uusperhe. Joulun aikaan nähdään lisäksi molempien vanhempia, Miian miehen veljiä ja Miian kummityttöä perheineen. Myös Miian isällä on uusperhe.

1. Uusperheet ovat tuoneet elämääsi lauman uusia ihmisiä. Miten aika riittää jouluna kaikille?

”Mietimme joulua lapsen kannalta. Hän on aattoillan meidän kanssamme ja aattopäivän äitinsä luona. Vaikka olemme kaikki hyvissä väleissä, joulun aikataulujen sopiminen stressaa molempia perheitä. Olemme miettineet, voisiko joka toinen joulu olla tulevaisuudessa hyvä järjestely.  Kumpikin perhe voisi suunnitella jouluaan rauhassa.

Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen. Olemme tasa-arvoisia. Jonkinlainen jako on vain pakko tehdä.

”Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen.”

Tänä jouluna kokoonnumme isäni ja hänen vaimonsa luo. Kysyin isältäni ja hänen vaimoltaan, mitä mieltä he olisivat, jos mieheni äiti ja nuorempi veli tulisivat myös. Molemmat ottivat avoimin mielin kaikki vastaan.

Nyt isälle tulevat anoppini ja mieheni veljen lisäksi minun kummityttöni ja hänen äitinsä eli äitini sisko, oma siskoni ja hänen miehensä, isäni uusperheen mukanaan tuoma bonussisko ja hänen poikaystävänsä. Kaikki eivät tunne toisiaan, mutta hienointa onkin uuden rakentaminen.”

2. Yhteisjoulu on ihana ajatus, mutta mitä tehdä, kun kaikki eivät tunne toisiaan?

”Joulu on läheisten aikaa, ja silloin puhutaan paljon perheestä. Mietimme ensin, miltä muista tuntuu viettää joulua ihmisten kanssa, joita he eivät tunne. Isäni ei esimerkiksi ole koskaan tavannut mieheni veljiä.

Olemme miettineet ohjelmaa, joka puhkaisee jäykkyyden kuplaa. Hankimme joulurekvisiittaa, hassuja silmälaseja ja päähineitä, ja otamme yhteiskuvan ne päässä. Kaikki voivat olla hassuja ja omanlaisiaan.

Teemme myös itse piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella.

Ihaninta tässä joulussa on, että pääsemme näkemään poikkeuksellisen monta ja niin monelle tärkeää ihmistä. Hienointa on, että me mieheni kanssa tuomme kaikki yhteen.”

"Teemme piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella."

3. Iskeekö koskaan ulkopuolisuuden tunne? Miten siitä pääsee?

”Mieheni tyttö oli 5-vuotias, kun tapasimme. Minulla ei ollut omia lapsia, enkä ollut vielä ajatellutkaan koko asiaa. Kun kävimme ensimmäisillä kahveilla, mies kertoi, että hänellä on pieni tytär.

Muistan suhteen alkuajoilta lauseen ’eihän tässä mitään, ostetaan vain tytölle sänky tänne minun luokseni’. Se oli vaaleanpunaisten linssien läpi katsottu ajatus. Todellisuudessa uusperheessä tarvitaan paljon hyväksyntää ja omasta yksityisyydestä luopumista.

”Tunsin paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.”

Minulle aikuisen rooli oli kasvun paikka. Siihen liittyi ulkopuolisuuden tunteita ja kaikenlaisia pelkoja. Jos me saamme lapsia, rakastaako mies heitä yhtä paljon? Haluaako hän lapsia enää, kun se on jo koettu? Tunsin myös paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.

Puhuimme mieheni kanssa vaikeistakin tunteista, kuten ulkopuolisuudesta. Lisäksi luin paljon kirjoja uusperheen muodostumisen vaiheista. Se ei välttämättä tapahdu vuodessa tai viidessäkään. Vie aikaa, kun uusperheen identiteetti syntyy ja roolit muotoutuvat.

Kirjat antoivat vertaistukea. En ollut yksin ajatusteni kanssa. Se helpotti.”

4. Kun aikaa on rajallisesti, joku pahoittaa kuitenkin mielensä. Mikä avuksi?

”Toki sukulaiset kyselevät, mutta he ymmärtävät, että suunnitelmia ei voi tehdä niin, että kaikki ehtivät nähdä kaikkia. Aikataulujen sumpliminen ei ole hankalaa, se pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.

”Aikataulujen sumpliminen pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.”

Meillä on se ajatus, että ilman riitaa kun selvitään, on hyvä. Jos näyttää, että jostakin tulee ongelma, teemme kaikkemme, ettei tulisi.

Olen ollut kova stressaamaan, mutta miehelläni on sellainen ihana ajatus, että elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Tämä on luovimista: miten parhaaksi on ja mikä on milloinkin tärkeää.

Yleensä kaikki asiat järjestyvät jotenkin. Auttaa, kun yrittää ajatella asioita hyvän kautta. Minusta on ihanaa, että on paljon paikkoja, joissa käydä – verrattuna siihen, ettei olisi.”

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä