Sinilevä voi aiheuttaa myrkytysoireita. Siksi siinä ei pidä uida eikä sitä saa käyttää löylyvetenä. Huolehdi myös, ettei lemmikki juo sinileväistä vettä.
Sinilevä voi aiheuttaa myrkytysoireita. Siksi siinä ei pidä uida eikä sitä saa käyttää löylyvetenä. Huolehdi myös, ettei lemmikki juo sinileväistä vettä.

Sinilevä huolestuttaa kesäisin: miten sinilevän erottaa muista levistä? Lue asiantuntijan vinkit.

Varoituskylttejä sinilevästä saattaa nähdä yleisillä uimarannoilla, mutta muualla pitää itse arvailla levän lajia. Jos vedessä näkyy kelluvan outoja palleroita, millä voi tietää, mitä levää ne ovat?

”Sinilevä on aina vapaasti vedessä kelluvaa. Viherlevät ja piilevät ovat sen sijaan useimmiten kiinni kasveissa, kivissä tai laiturirakenteissa”, kertoo Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen suunnittelija Reima Leinonen.

Levän lajia voi itse testata. Yksi keino on ottaa vettä lasiin ja antaa sen seisoa rauhassa noin tunnin ajan. Sinilevän tunnistaa siitä, että se nousee pintaan. Jos vesilasin pinnalla siis on vihreitä hiukkasia, kyse on sinilevästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Painuvatko muut levälajit pohjaan?

”Viherlevä painuu pohjaan aina, ja niin tekee myös kuollut sinilevä. Sinilevä, joka on kasvuvaiheessa, jää veden pintaan. Kuollut ja hajonnut sinilevä vajoaa yleensä pohjaan, koska kasvusolujen sisältämät kaasurakkulat ovat päässeet soluista ulos. Ne eivät siis enää kannattele levää, Leinonen selventää.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lauta vaihtaa väriä

Toinen tapa testata vesistön puhtautta on käyttää höyläämätöntä lautaa eli sahalautaa, joka on pinnaltaan karheaa. Lautaa pitää kastella vedessä.

”Jos sen kastaa sinileväiseen veteen, se vaihtaa väriä. Siihen tarttunut vihreä levämassa muodostaa kuivuessaan turkoosin värin”, Reima Leinonen vinkkaa.

Myös hiekkarannalle ajautunut sinilevämassa muodostaa turkoosinvärisen vyön kuivuessaan.

Kolmas testi tehdään kepillä

Vielä yksinkertaisempi on keppitesti: Kokeile epäilyttävää vettä kepillä. Jos levä ei jää keppiin, vaan hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.

Leinonen kertoo, että loppukesästä veden pinnalla voi olla myös beigenruskeita ruostesienen itiöitä.

Suomen ympäristökeskus toteuttaa leväseurantaa viikoittain. Tästä voit tarkistaa tuoreimman tilanteen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla