Kokki ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsin perheessä syödään kunnon pihvit kerran kuussa. Nappaa talteen ammattilaisen pihvinpaistovinkit sekä herkullisen tomaattisalsan ja maustevoin reseptit alta.

Joskus vain tekee mieli hyvää pihviä. Ravintolaan asti ei tarvitse kuitenkaan lähteä, sillä paistamista vaille valmiit laatupihvit löytyvät nykyään ruokakaupan pakasteosastolta, kätevinä kahden hengen pakkauksina. Liha säilyy tuoreena vielä kauppareissun jälkeenkin omassa pakastimessa – ja kätevän pakkauskoon ansiosta välttyy samalla turhan hävikin syntymiseltä.

Arjen ruoanvalmistuksessa on monelle tärkeintä nopeus ja helppous. Valmiina pihveinä myytävät lihat ovatkin pannuvalmiita heti sulatuksen jälkeen – ei tarvitse olla kummoinenkaan kotikokki, että maukas pihviateria onnistuu.

-Oli sitten kyse aikuisten illanistujaisista tai oman perheen arkiruokailusta, tosi helpolla pääsee näiden pakastelihojen kanssa. Sen kun vain paistaa pihvin ja tarjoaa sen herkullisten lisukkeiden ja hyvän viinin kanssa, Meri-Tuuli kertoo.

Leikkuulla on väliä
-Pihvilihan tärkeimmät ominaisuudet ovat laatu, tuoreus ja se, että liha on varta vasten kasvatettu ruoaksi ja käsitelty teurastuksen jälkeen sen mukaisesti, eli leikattu oikein ja annettu raakakypsyä mureuden ja maun takaamiseksi, Meri-Tuuli summaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naudan Eye Round –pihvi on yhtä vähärasvainen kuin sisäfileekin, mutta siinä on makua sitäkin enemmän.
-Tämä leikkuu rakastaa hyviä marinadeja. Hiero Eye Round –pihveihin gochujang-tahnaa, mausta ne suolalla ja paista nopeasti pannulla. Suikaloi pihvit pienen lepuuttamisen jälkeen riisipedin päälle ja lisää tuoreita vihanneksia sekä kimchiä - näin korealainen kulhoruoka on valmis!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ibericopossun noisetit tulevat Espanjasta, jossa tämä jalo alkuperäispossu saa herkutella tammenterhoilla. Hungry Chefin Ibericonoisetit ovat mureaa sisäfilettä, pannuvalmiina eri ruokiin.
-Omani paistan kuumalla pannulla oliiviöljyssä, lisään valkosipulia, sipulia, paprikaa, paprikajauhetta ja vielä lorauksen valkoviiniä. Espanjalaisen pannuruoan kanssa tarjoan vaaleaa leipää ja kylmää valkoviiniä.

Meri-Tuulin oma suosikki on kuitenkin aina ollut entrecôte.
-Tuo rasvainen, mutta supermurea pihviliha voittaa minusta mennen tullen naudan fileet. Hungry Chefin vasikan entrecôte on kauniin vaalea, ja vaikka sen jättää kypsyysasteeltaan medium miinukseksi, sen koostumus pysyy napakkana ja ennen kaikkea mehukkaana.  

Pihvin lisukkeina toimivat huippukokin keittiössä hyväksi havaitut kirpakan makea kirsikkatomaattisalsa sekä siivu itse tehtyä maustevoita.

- Ota maustevoi pakkasesta noin 15 minuuttia ennen ruokailua, jotta se ehtii lämmetä. Kirsikkatomaattisalsan teen aina sillä välin kun pihvi on huoneenlämmössä odottamassa paistamisvuoroa. Salsan on hyvä mehustua ainakin puoli tuntia.

Tomaattisalsa:
400 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulin kynttä
½ pieni sipuli
2 tl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
Kourallinen tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa, salviaa tai basilikaa)

Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan ja laita kulhoon. Hienonna valkosipulin kynnet ja suikaloi sipuli ohuesti. Sekoita tomaatteihin. Ripottele sokeri tomaattien sekaan ja anna mehustua 15 minuuttia. Lisää loput ainekset, sekoita ja anna maustua vielä toiset 15 minuuttia.

Maustevoi:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 tl sitruunankuoriraastetta
1 rkl viherpippureita
1 rkl Dijon-En-Grains -sinappia
1 tl sormisuolaa
Voipaperia

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja muussaa haarukalla, kunnes ne ovat sekoittuneet keskenään. Leikkaa voipaperista noin 15x25 cm pala ja lusikoi voi sen keskelle tangoksi. Kääri rullalle ja puristele varovasti voi tangon muotoon, kääri paperia päädyistä kuin karamellia, kunnes paketti on napakan pyöreä. Laita maustevoikarkki pakastimeen.

 

Näin paistat pihvin oikein!

1. Pihvin paistaminen ei ole vaikeaa, mutta tarvitset hyvän, paksupohjaisen pannun, suolaa, pippuria ja rasvaksi sekä rypsiöljyä että halutessasi myös voita.

2. Kuumenna pannu rypsiöljyn kanssa niin kuumaksi kuin mahdollista. Kuivaa pihvien pinta talouspaperilla ja suolaa pihvit molemmin puolin. Paista kerrallaan enintään kaksi pihviä.

3. Paista pihviä noin 90 sekuntia, käännä, pippuroi paistettu puoli ja paista toiseltakin puolelta noin 90 sekuntia. Jos haluat voista lisämakua, lisää lusikallinen voita, kun olet kääntänyt pihvin ensimmäistä kertaa. Lusikoi pannussa kuohahtavaa voita pihvien päälle.

4. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja halutusta kypsyydestä. Löydät Hungry Chef entrecôte-pihvien paketista kätevän ohjeen siitä, miten tunnistaa pihvin oikea kypsyys. Varmin tapa on tietenkin käyttää lihamittaria.  Älä kuitenkaan tarkista kypsyyttä leikkaamalla juuri paistettua pihviä auki, sillä pihvin nesteet valuvat ulos ja pihvi kuivuu.

5. Anna pihvin levätä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Kääri pihvit vaikka folioon tai laita 50-asteiseen uuniin, jotta ne pysyvät lämpiminä.

Seuraa Hungry Chefin reissuja Facebookissa tai Instagramissa niin tiedät, mitä seuraavaksi syödään!
Tutustu Meri-Tuulin blogiin ja muihin resepteihin täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla