Hmmm... Mitenkäs se nyt olikaan?
Hmmm... Mitenkäs se nyt olikaan?

Kuinka usein rintsikat pitäisi pestä? Säilyykö leipä parhaiten jääkaapissa? Kuinka paljon vettä pitikään litkiä päivässä? Osaatko vastata? Tässä oikeat vastaukset polttavimpiin ikuisuuskysymyksiin.

1. No kaksi viikkoa olen käyttänyt samoja rintsikoita! Miten usein ne muka pitäisi pestä?

Kolmen käyttökerran jälkeen. Vaatteet kärsivät liian tiuhasta pesusta. Jos taas liivejä pitää viikon putkeen, ne voivat alkaa haista hieltä.

2. Pantiinkos ne uudet perunat kylmään vai kiehuvaan veteen – mitä väliä?

Kiehuvaan, jos haluat parhaan lopputuloksen. Kun perunat laittaa kattilaan vasta, kun vesi kiehuu, niiden koostumus säilyy parhaiten eikä niistä tule vetisen makuisia.

3. Eikös leipäkin säily pidempään, kun sen panee jääkaappiin?

Ehdottomasti ei! Ei missään nimessä leipää jääkaappiin, sanovat martat. Jääkaapin kosteus tarttuu leipään ja edistää sen pilaantumista. Siksi leipä kannattaa säilyttää pöydällä omassa pussissaan. Aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Kuinka paljon sitä vettä pitikään juoda päivässä?

Vettä pitäisi juoda omaan kokoon nähden riittävästi. Aikuisen nesteentarve on noin 2–3 litraa, josta puolet saamme yleensä ruuasta. Eli litra tai puolitoista pitäisi päivässä juoda – jos vesi ei maistu, mehukin käy. Varo vain liikaa sokeria!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vettä tarvitsee tankata enemmän vasta todella kuumalla ja kostealla säällä, jolloin lämpötila kipuaa lähes 40 asteeseen. 

5. Pistävätkö hyttyset muka toisia enemmän kuin toisia?

Kyllä. Hyttysten pistohalukkuuteen vaikuttaa hengityksestämme vapautuva hiilidioksidi, ihon eritteet ja ihon lämpötila. Lämmin iho kertoo hyvästä pintaverenkierrosta, jonka ansiosta hyttynen saa ateriansa pienellä vaivalla. Viileäihoiset eivät hyttysiä kiinnosta samalla tavalla.

Se, miten houkuttava sekoitus kokonaisuudesta muodostuu, on pitkälti perinnöllistä.

6. Voiko ruokaa syödä huolettomin mielin, jos sen parasta ennen -päiväys on mennyt?

Usein voi. Esimerkiksi rahkaa, kermaviiliä ja jugurttia voi huoletta käyttää jopa pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Myös kuivatuotteet säilyvät usein selvästi päiväystä pidempään. Leikkeleitä, lihoja ja valmisruokia ei kuitenkaan kannata syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

7. Voiko iho palaa aurinkoisena päivänä ikkunan läpi?

Voi. Siksi esimerkiksi kesäiselle automatkallekin pitäisi laittaa kerros aurinkorasvaa.

8. Pitäisiköhän lopettaa kahvinjuonti?

Ei ole mikään pakko. Kahvin juomisella on paljon enemmän hyviä kuin huonoja terveysvaikutuksia. Kahvi antaa suojaa esimerkiksi maksa- ja haimasyöpää vastaa.

9. Pitääkö jugurttipurkit pestä ennen kierrättämistä?

Ei. Siitä on itse asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä.

10. Voikohan mökkijärven vedellä pestä hampaat?

Ei kannata. Jos on pakko, järvivesi kannattaa keittää ennen hampaidenpesua.

11. Pitäisiköhän tämä pyyhe jo vaihtaa?

Ylihygieeninen ei kannata olla. ”Niin sanotussa normikäytössä kerran kahdessa viikossa on ihan hyvä vaihtoväli”, martat ohjeistavat.

12. Kuinka usein hiukset kannattaisi pestä?

Päivittäinen hiustenpesu on pahasta, sanovat asiantuntijat. 3–4 päivän väli olisi hyvä. Tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutisemaan. Pidempään pesuväliin siirtyminen vaatii totuttelua – ja hetkellistä rasvaisen tukan sietämistä. Kestää 2–3 viikkoa, ennen kuin tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin.

13. Voiko sampoon todella korvata ruisjauhoilla?

Toimii kyllä, vakuuttaa ekokampaaja Minttu Laurila. Ruisjauhoissa on sapoiinia, joka pesee hiuksista toden totta puhtaan tuntuiset ja kuohkeat. Kannattaa kokeilla, jos haluat vähentää kemikaalien käyttöä ja suojella myös luontoa.

Anja Santala-Rosala

Leipomot haluavat meidän ostavan joka päivä leipää ,joten sieltä se lähtee, että leipääei saisi säilyttää jääkaapissa. Parastahan se on tietysti uunitoreena, mutta yksinasuvat ja kaukanakaupasta asuvat voivat ihhan huoletta pitää leipää jääkaapissa sanoo 82 vuotias mummo. Siellä seei hetirupea homehtumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla