Herkuttele tuoreilla mansikoilla pitkin kesää ja säilö talven varalle pakastaen tai hillona.
Herkuttele tuoreilla mansikoilla pitkin kesää ja säilö talven varalle pakastaen tai hillona.

Mansikka on kevyt ja terveellinen herkku, jota kannattaa syödä tuoreena niin paljon kuin jaksaa. Nappaa parhaat reseptit ja lue myös ohjeet, miten viljelet itse mansikkaa.

Mansikka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä terveyttä edistäviä antioksidantteja. Mansikka on erityisesti hyvä C-vitamiinin lähde: päivän tarve tulee tyydytettyä, kun syö sata grammaa eli noin pari desiä mansikoita. Tässä määrässä on energiaa vain noin 43 kcal.

Raaka-aineena mansikka on monipuolinen, sillä se ei pelästy viinietikkaa eikä edes chiliä!

C-vitamiini säilyy pakastetuissa marjoissa

Mansikoita kannattaa pakastaa talvenkin varalle, sillä C-vitamiini säilyy pakastetuissa mansikoissakin melko hyvin. Pakasta viipaloituna, puolikkaina tai valmiina survoksena pienissä rasioissa, niin sinulla on nopeasti käyttövalmiita herkkuja. Sulata vain tarvittava määrä tai käytä kohmeisina, jotta vitamiinihävikki olisi mahdollisimman pieni. Tai lisää kuuman kiisselin joukkoon jäisinä, jolloin marjat jäähdyttävät kiisselin sopivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

    Minkä mansikkalajikkeen valitset?

    • Polka: Suosituin mansikkalajike, jonka marjat ovat keskikokoisia tai suuria ja makeita. Pääsatokausi heinäkuussa. Erinomainen sekä tuoreeltaan herkutteluun että pakastukseen. Kestää hyvin talvea.

    • Honeoye: Aikainen lajike, marjat suuria, mehukkaita ja kovapintaisia. Kestää keskinkertaisesti talvea ja vaatii Pohjois-Suomessa talvisuojausta. Maku saattaa miedontua pakastettaessa.

    • Sonata: Kypsyy hieman aiemmin kuin Polka. Marjat makeat ja kauniin kiiltävät.

    • Korona: Marjat ovat suuria ja erittäin hyvän makuisia. Kypsyy hieman aiemmin kuin myöhäinen Senga sengana. Talvenkestävä. Hyvä sekä tuoreeltaan että pakastukseen.

    • Jonsok: Aikainen lajike. Erinomainen talvenkestävyys. Hyvä pakastemarjana.

    • Senga Sengana: Altis harmaahomeelle, mikä on vähentänyt viljelyä. Myöhäinen lajike. Aromikkaat ja suuret marjat.

    • Salsa: Uusi satoisa myöhäislajike. Marjat suurikokoisia ja makeita.

    Kesän ihanimmat mansikkareseptit – kokeile vaikka kaikkia!

    Sisältö jatkuu mainoksen alla

     

    Näin alat mansikanviljelijäksi

    Oman maan mansikoita ei voita mikään. Kaikkein maukkaimpia ovat vastapoimitut, kirkkaan- tai tummanpunaiset marjat.

    • Valitse mansikkamaalle lämmin paikka, jossa marjat saavat paistatella auringossa. Maan on hyvä olla hiekansekaista, kevyttä puutarhamultaa.
    • Istuta mansikat avomaalle riveihin niin, että riviväli on 60 senttiä ja taimiväli 30 senttiä. Jos istutat taimet viljelylaatikkoon, älä sijoita niitä liian tiheään. Tiuhassa kasvustossa home pääsee jylläämään, eivätkä marjat saa valoa.
    • Olki- tai puukate tai musta muovi pidättää maassa kosteutta, lämmittää stiä ja pitää marjat puhtaina. Jos käytät muovia, tee kohopenkit, levitä muovi niille ja peitä käytävät hiekalla, kivituhkalla, kuorikatteella tai muulla maa-ainekselle. Puhkaise  muoviin reiät mansikantaimille.
    • Kun poimit satoa, poista vioittuneet kasvinosat. Silloin mansikkakasvusto pysyy terveenä.
    • Uudista mansikkamaa 3–5 vuoden välein. Vanhassa maassa sadosta kehittyy heikko ja marjoista pieniä.
    Sisältö jatkuu mainoksen alla