Lehtitaikina sopii myös pyöreiden piirakoiden pohjaksi. Kuvan sienipiirakan resepti löytyy jutun lopusta.
Lehtitaikina sopii myös pyöreiden piirakoiden pohjaksi. Kuvan sienipiirakan resepti löytyy jutun lopusta.

Lehtitaikinalevyt ovat nopea pelastus yllätysvieraiden varalle. Niistä syntyy helposti kumman juhlavaa ruokaa, ja lohturuuaksikin ne sopivat.

Valmis lehtitaikina sopii muuhunkin kuin joulutortuiksi. Kokeile levypiirakkaklassikkoa jauhelihapiirakkaa, tee juustoisia taikinakierteitä tai makeita vaniljahyrriä.

Muista ottaa taikina sulamaan ajoissa. Pienet lehtitaikinalevyt sulavat vartissa, iso lehtitaikina vaatii parin tunnin sulatuksen huoneenlämmössä.

1. Levylihapiirakka

Sulata paketti isoja lehtitaikinalevyjä ja kauli levyt kahdeksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Keitä 3 dl puuroriisiä lihaliemessä ja ruskista 400 g jauhelihaa sekä silputtu sipuli. Keitä kaksi kananmunaa koviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sekoita riisi, jauheliha, sipuli ja silputtu muna yhteen. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Levitä täyte toiselle taikinalevylle, sivele reunat munalla ja painele toinen levy päälle. Sulje saumat haarukalla painellen. Pistele pintaan reikiä ja voitele pinta munalla. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Jauhelihan voi vaihtaa tuoreeseen tai lämminsavuloheen. Lisää lohipiiraan täytteeseen silputtua tilliä.

2. Juustokierteet

Leikkaa sulaneet lehtitaikinalevyt sentin suikaleiksi pituussuunnassa. Riko kaksi munaa lautaselle ja sekoita joukkoon suolaa, pippuria, juustokuminaa ja siemeniä. Laita toiselle lautaselle voimakasta juustoraastetta.

Kasta taikinasuikaleet ensin munaseoksessa, sen jälkeen juustoraasteessa. Ota päistä kiinni ja käännä kierteelle.

Voit kiertää lehtitaikinasuikaleen myös chorizomakkarakiekon ympärille. Voitele kiekot kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

3. Vaniljahyrrät

Sulata yhtenäinen taikinalevy ja kauli se uunipellin kokoiseksi. Sekoita kaksi pussia vaniljakastikeaineksia maitoon pakkauksen ohjeen mukaan paksuksi täytekiisseliksi. Levitä kiisseli taikinalevylle ja rouhi päälle suklaata. Kääri levy rullalle.

Leikkaa rulla sentin viipaleiksi ja aseta rullat paperivuokiin uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Sihtaa päälle tomusokeria.

Vaniljahyrrien suolainen vaihtoehto syntyy täyttämällä rullat silputulla kinkulla ja feta- tai Aura-muruilla. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.

Kuvan sienipiirakan resepti löytyy tästä:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla