Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?
Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?

Tiesitkö, että suolan käyttö on terveellistä – ainakin jos sitä käyttää valurautapannulle, kukkamaljakolle, polkupyörälle ja hopealusikoille? Marttojen kotitalousneuvoja kertoo viisi tapaa käyttää suolaa puhdistamiseen ja kirkastamiseen.

Vähemmän suolaa ruokaan, enemmän muuhun käyttöön. Siitä päätöksestä kiittää paitsi oma kroppa, myös esimerkiksi valurautapannu, punaviinistä tahraantunut pusero ja ruostetta pintaan saanut polkupyörä.

”Suolan käyttäminen puhdistamiseen, kiillottamiseen ja kirkastamiseen on hyvä myös ekologisuuden vuoksi. Ennen kuin käyttää myrkyllisempiä ja tujumpia puhdistusaineita, kannattaa aina kokeilla kevyempää keinoa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo. Hän kertoo viisi taatusti terveellistä ja hyvää tapaa käyttää suolaa.

1. Valurautapannun puhdistaminen

Moni tietää, että valurautapannua ei saa puhdistaa pesuaineilla: valurautapannussa on rasvapoltettu, lian pinttymistä ja ruostumista estävä pinta, ja pesuaine poistaa rasvaa tehokkaasti eli heikentää tätä pintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suola sen sijaan käy valurautapannun puhdistamiseen hyvin. Valurautapannu ei ole herkkä karkealle, joten ei tarvitse pelätä karkeankaan suolan vahingoittavan pintaa. Pinnoitettujen kattiloiden puhdistamiseen suola ei missään tapauksessa sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytä suolaa valurautapannun puhdistamiseen pesuaineen tapaan, näin:

Ripottele reilusti suolaa valurautapannun pohjalle. Harjaa suolaa ja pannua tiskiharjalla, jynssää likaisimpia kohtia. Huuhtele lopuksi suola pois kuumalla vedellä.

2. Punaviinitahrojen poistaminen

Oi mikä ihana illallinen tai ilta – ja sitten punaviiniä läikkyy puserolle tai sohvalle. Älä jää päivittelemään vaan toimi nopeasti:

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa!

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa! Kuiva suola imee viiniä vaatteesta tai muusta tekstiilistä itseensä niin, että sen ihan näkee. Odottele jonkin aikaa, vaikkapa noin kymmenen minuuttia. Sitten huuhtele tahra kylmällä vedellä.

Jos suolaa ei ole saatavilla, olisiko kivennäisvettä? Tuoreen punaviinitahran huuhtelu kivennäisvedellä voi sekin toimia pikakeinona pelastaa vaate punaviinin kiinni jymähtämiseltä.

3. Lasien, maljakoiden ja pullojen kirkastaminen

Etkö ole ihan varma pullojen puhtaudesta, ja simaa tai mehuja pitäisi tehdä? Ovatko kukkamaljakot pinttyneet pohjalta tai juomalasit jotenkin sameita?

Pullojen puhdistaminen on helppoa. Kaada pullon pohjalle 1–2 ruokalusikallista karkeaa suolaa. Kaada sitten lämmintä vettä päälle niin, että pullo on suunnilleen kolme neljäsosaa täysi eli ei aivan täynnä.

Peukalo pullon suulle, ja ravistele suolavettä pullossa jonkin aikaa.

Sitten peukalo pullon suulle ja pulloa ravistelemaan. Reippaan ravistelun jälkeen kaada suolavesi pois, ja lopuksi pese ja huuhtele pullo normaalisti.

Maljakoiden ja lasien kirkastamiseen hyvä keino on suolan ja etikan yhteiskäyttö. Laita maljakoihin tai laseihin karkeaa suolaa ja päälle väkiviinaetikkaa niin, että suolaa on noin kymmenesosa, etikkaa yhdeksän kymmenesosaa. Anna vaikuttaa yön yli. Pese lopuksi lasit ja maljakot tavalliseen tapaan.

4. Ruostetahrojen poistaminen

Suolan ja etikan yhdistelmä auttaa myös ruostetahroihin. Tee pieneen astiaan, vaikka kahvikuppiin, suola-etikkaseos laittamalla ensin astiaan suolaa ja lisäämällä sekaan varovaisesti väkiviinaetikkaa niin, että seoksesta tulee tahnamaista. Ota tahnaa siivousliinaan tai pehmeään hankaussieneen ja hankaa sillä ruosteista kohtaa.

Hups, grillissä ruostetta. Suola ja etikka tulevat apuun.

Ruostetta voi tulla vaikka keittiön lavuaariin, tai talven jäljiltä esimerkiksi polkupyörässä voi olla ruostetta. Marttojen kotitalousneuvojakin oli suojannut pihan pallogrillin syksyllä huonosti ja hankasi sitten grillistä ja sen ritilästä ruostetta taatusti turvallisella suola-etikkatahnalla.

5. Hopeiden kiillotus

Jos kaapissasi on hopeisia aterimia tai astioita, aina on juuri oikea aika alkaa käyttää myös niitä. Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Jos käytössä on alumiinifoliovuoka, laita vuokaan desin verran hienojakoista pöytäsuolaa ja noin litra haaleaa vettä. Laita hopeat vuokaan ja anna suolan ja alumiinin vaikuttaa vartin verran. Lopuksi huuhtele.

Jos  kotona ei ole alumiinifoliovuokaa, foliorullakin käy. Vuoraa silloin jokin astia foliolla ja laita folion päälle samalla tavoin desin verran suolaa ja päälle haaleaa vettä. Sitten hopeat veteen foliolla vuorattuun astiaan.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla