Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?
Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?

Tiesitkö, että suolan käyttö on terveellistä – ainakin jos sitä käyttää valurautapannulle, kukkamaljakolle, polkupyörälle ja hopealusikoille? Marttojen kotitalousneuvoja kertoo viisi tapaa käyttää suolaa puhdistamiseen ja kirkastamiseen.

Vähemmän suolaa ruokaan, enemmän muuhun käyttöön. Siitä päätöksestä kiittää paitsi oma kroppa, myös esimerkiksi valurautapannu, punaviinistä tahraantunut pusero ja ruostetta pintaan saanut polkupyörä.

”Suolan käyttäminen puhdistamiseen, kiillottamiseen ja kirkastamiseen on hyvä myös ekologisuuden vuoksi. Ennen kuin käyttää myrkyllisempiä ja tujumpia puhdistusaineita, kannattaa aina kokeilla kevyempää keinoa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo. Hän kertoo viisi taatusti terveellistä ja hyvää tapaa käyttää suolaa.

1. Valurautapannun puhdistaminen

Moni tietää, että valurautapannua ei saa puhdistaa pesuaineilla: valurautapannussa on rasvapoltettu, lian pinttymistä ja ruostumista estävä pinta, ja pesuaine poistaa rasvaa tehokkaasti eli heikentää tätä pintaa.

Suola sen sijaan käy valurautapannun puhdistamiseen hyvin. Valurautapannu ei ole herkkä karkealle, joten ei tarvitse pelätä karkeankaan suolan vahingoittavan pintaa. Pinnoitettujen kattiloiden puhdistamiseen suola ei missään tapauksessa sovi.

Käytä suolaa valurautapannun puhdistamiseen pesuaineen tapaan, näin:

Ripottele reilusti suolaa valurautapannun pohjalle. Harjaa suolaa ja pannua tiskiharjalla, jynssää likaisimpia kohtia. Huuhtele lopuksi suola pois kuumalla vedellä.

2. Punaviinitahrojen poistaminen

Oi mikä ihana illallinen tai ilta – ja sitten punaviiniä läikkyy puserolle tai sohvalle. Älä jää päivittelemään vaan toimi nopeasti:

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa!

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa! Kuiva suola imee viiniä vaatteesta tai muusta tekstiilistä itseensä niin, että sen ihan näkee. Odottele jonkin aikaa, vaikkapa noin kymmenen minuuttia. Sitten huuhtele tahra kylmällä vedellä.

Jos suolaa ei ole saatavilla, olisiko kivennäisvettä? Tuoreen punaviinitahran huuhtelu kivennäisvedellä voi sekin toimia pikakeinona pelastaa vaate punaviinin kiinni jymähtämiseltä.

3. Lasien, maljakoiden ja pullojen kirkastaminen

Etkö ole ihan varma pullojen puhtaudesta, ja simaa tai mehuja pitäisi tehdä? Ovatko kukkamaljakot pinttyneet pohjalta tai juomalasit jotenkin sameita?

Pullojen puhdistaminen on helppoa. Kaada pullon pohjalle 1–2 ruokalusikallista karkeaa suolaa. Kaada sitten lämmintä vettä päälle niin, että pullo on suunnilleen kolme neljäsosaa täysi eli ei aivan täynnä.

Peukalo pullon suulle, ja ravistele suolavettä pullossa jonkin aikaa.

Sitten peukalo pullon suulle ja pulloa ravistelemaan. Reippaan ravistelun jälkeen kaada suolavesi pois, ja lopuksi pese ja huuhtele pullo normaalisti.

Maljakoiden ja lasien kirkastamiseen hyvä keino on suolan ja etikan yhteiskäyttö. Laita maljakoihin tai laseihin karkeaa suolaa ja päälle väkiviinaetikkaa niin, että suolaa on noin kymmenesosa, etikkaa yhdeksän kymmenesosaa. Anna vaikuttaa yön yli. Pese lopuksi lasit ja maljakot tavalliseen tapaan.

4. Ruostetahrojen poistaminen

Suolan ja etikan yhdistelmä auttaa myös ruostetahroihin. Tee pieneen astiaan, vaikka kahvikuppiin, suola-etikkaseos laittamalla ensin astiaan suolaa ja lisäämällä sekaan varovaisesti väkiviinaetikkaa niin, että seoksesta tulee tahnamaista. Ota tahnaa siivousliinaan tai pehmeään hankaussieneen ja hankaa sillä ruosteista kohtaa.

Hups, grillissä ruostetta. Suola ja etikka tulevat apuun.

Ruostetta voi tulla vaikka keittiön lavuaariin, tai talven jäljiltä esimerkiksi polkupyörässä voi olla ruostetta. Marttojen kotitalousneuvojakin oli suojannut pihan pallogrillin syksyllä huonosti ja hankasi sitten grillistä ja sen ritilästä ruostetta taatusti turvallisella suola-etikkatahnalla.

5. Hopeiden kiillotus

Jos kaapissasi on hopeisia aterimia tai astioita, aina on juuri oikea aika alkaa käyttää myös niitä. Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Jos käytössä on alumiinifoliovuoka, laita vuokaan desin verran hienojakoista pöytäsuolaa ja noin litra haaleaa vettä. Laita hopeat vuokaan ja anna suolan ja alumiinin vaikuttaa vartin verran. Lopuksi huuhtele.

Jos  kotona ei ole alumiinifoliovuokaa, foliorullakin käy. Vuoraa silloin jokin astia foliolla ja laita folion päälle samalla tavoin desin verran suolaa ja päälle haaleaa vettä. Sitten hopeat veteen foliolla vuorattuun astiaan.

Lue myös:

Tästäkö tiskiharjalla? Sekin käy, mutta älä harjaa liian lujaa.
Tästäkö tiskiharjalla? Sekin käy, mutta älä harjaa liian lujaa.

Kesällä on kiva lompsia mukavissa muovikengissä, mutta piha- ja mökkipuuhissa ne tuppaavat likaantumaan. Marttojen asiantuntija Teija Jerkku kertoo, kuinka Crocsit ja muut muovikengät kannattaa puhdistaa.

1. Käytä mietoa pesuainetta.

Muovipintaiset jalkineet voi pestä käsin haalealla saippuavedellä. Käsitiskiainekin käy.

Hankaavia, valkaisevia ja liottavia pesuaineita kotitalousneuvoja ei suosittelisi, koska materiaali ei välttämättä kestä käsittelyä.

2. Älä hankaa pilalle.

Pehmeä sieni on paras väline muovikenkien pesemiseen. Tiskiharjakin menee, mutta karkeaa harjaa ei kannata käyttää.

Likaa ja tahroja saattaa saada irti myös kaupoissa myytävillä ihmesienillä.

3. Pesukoneesseen omalla vastuulla.

Kenkien valmistajat eivät suosittele konepesua. Kiellon syynä voi olla, että materiaali ei sitä kestä ja pinta voi kärsiä. Siksi Teija Jerkkukaan ei uskalla suositella muovikenkien pesemistä pyykki- tai tiskikoneessa. Omalla vastuulla voi halutessaan kokeilla.

Huuhteluainetta ei tarvita ja linkouksen voi jättää kokonaan väliin.

Jos kengät laittaa pyykkikoneeseen, kannattaa laittaa joukkoon muutakin pyykkiä kuten pyyhkeitä, jotta kengät eivät kolise niin paljon. Huuhteluainetta ei tarvita. Linkouskierroksia on hyvä vähentää tai jättää linkous kokonaan väliin.

+ Hyvä syy pesupuuhiin: kengät kestävät pidempään

Vaikka muovikengät olisivat vain rennossa mökkikäytössä eivätkä koskaan pääsisi paraatipaikalle, rönttökenkienkin pesemiseen on hyvä syy: pesu pidentää niiden käyttöikää. Pienellä vaivalla voi siis säästää rahaa, kun samat kengät käyvät vuodesta toiseen vaikkapa pihakenkinä.

Pinttynyttä likaa on vaikeampi saada irti.

Jos muovikenkiä ei koskaan pese ja lika ehtii niihin pinttyä, ne voivat myös alkaa haista. Pinttynyttä likaa on lisäksi aina vaikeampi saada irti.

Hellää hoitoa kengilleen antava voi käyttää niihin hoitoaineita, jotka lisäävät kengän kiiltoa ja parantavat joustavuutta. Käyttöohjeista riippuen hoitoaine jätetään yleensä kengän pinnalle toisin kuin pesuaine, joka pestään pois. Muovikengille sopivia hoitoaineita ovat esimerkiksi kuminhoitoaine ja silikoniöljy. Käsitelty pinta hylkii myös paremmin likaa.

Kesä jättää jälkensä.
Kesä jättää jälkensä.

Kesällä tulee sotkua. Vaatteisiin tarttuu ruohoa, suklaajäätelöä, aurinkorasvaa ja vaikka mitä. Marttojen ohjeilla annat tahroille kyytiä. Kahdella täsmäaseella pötkii jo pitkälle: käsitiskiaineella ja sappisaippualla!

Tahrojen poistossa pätee yksi neuvo ylitse muiden: puhdista tahra aina mahdollisimman tuoreena, silloin onnistumisen mahdollisuus on suurin.

”Jos et ehdi puhdistaa tahraa heti, pidä huolta että likaantunut kohta pysyy kosteana. Liota vaatetta tarpeen mukaan vaikka yön yli”, neuvoo toiminnanjohtaja Marja Kuuteri Pirkanmaan Martoista.

”Tahranpoistoaineelle on hyvä antaa vaikutusaikaa, mutta kuivahtaneena tahran pinnalle sen teho on mennyttä.  Lopuksi aina pese vaate pesukoneessa pyykinpesuaineella tekstiilin pesuohjeen mukaisesti.”

Puhdista tahra mielellään heti ja kokonaan.

Marja Kuuterin mukaan olisi hyvä saada tahra kerralla poistettua.

”Jos hankaat sitä useilla eri aineilla voi käydä niin, että lika vain kiinnittyy tiukasti vaatteen kuituihin. Samoin käy tahranpoistoaineille.”

Tahranpoistoaineet ovat kehittyneet entistä tehokkaammiksi ja monipuolisimmiksi. Esimerkiksi huonekalujen päällysteisiin ilmaantuneita suttuja voi puhdistaa roll-on-tyyppisillä tahranpoistajilla.

Tavallinen käsitiskiaine tepsii ensiapuna useisiin tahroihin. Myös vanha kunnon sappisaippua, etenkin nestemäisenä, on joka kodin perustuote tahravahinkojen varalta. Muistathan, että voimakkaasti emäksinen sappisaippua ei sovi villan eikä silkin puhdistamiseen.

Joskus tahrat ovat ylivoimaisia. Sellaisia ovat esimerkiksi vanhoihin urheilupaitoihin piintyneet hikijäljet. 

”Pitää hyväksyä se, että vaatteilla on käyttöikänsä.”

Näin puhdistat tavalliset kesätahrat:

Mustikka: Lähtee tuoreena jopa astianpesuaineella ja kuumalla vedellä. Käsitiskiaine kannattaa huuhdella hyvin ennen pesukoneeseen laittamista, sillä se vaahtoaa runsaasti. Jos tahra on jo kuivahtunut, tahranpoistoaine yleensä tepsii. Älä hankaa, tahra voi levitä.

Ruoho: Ruohotahrat, varsinkin kuivuneet, ovat vaikeita. Käsittele tahra ensin sappisaippualla tai tahranpoistoaineella ja pese sitten entsyymipitoisella pyykinpesuaineella. Jos tahra ei irtoa, voit varovasti kokeilla puhdistaa sitä liuottimella kuten Sinolilla.

Vesimeloni: Käsittele tahranpoistoaineella ja pese sitten pesukoneessa ohjeen mukaan. Yleensä toimii.

Aurinkorasva: Rasvatahraan tepsii tahranpoistoaine ja pesu mahdollisimman kuumalla vedellä. Aurinkovoide tahrii usein pyyhkeet, ne kestävät onneksi hyvin kuumalla pesua.

Suklaajäätelö: Käsitiskiaine tai tahranpoistoaine ja pesu kuumassa vedessä auttavat tähänkin. Vaikka kangas ei kestäisi kuumaa, kannattaa kokeilla sitä silti. Tahrainen vaate on pilalla muutenkin, joten riski ei ole suuri.

Paras tapa suojautua roiskeilta ruuanlaitossa on esiliina!

Marinadikastike: Rasvatahraan voi ensiavuksi käyttää käsitiskiainetta. Jos kangas kestää, pese vaate 90 asteen lämpötilassa. Vinkki: Grillipuuhissa ja ruuanlaitossa yleensä paras tapa suojautua roiskeilta on esiliina!

Saippuakuplatahrat: Väriaineiden takia voi istua tiukassa, mutta tahranpoistoaine ja pesukonepesu pesuohjeen mukaan usein tepsivät.

Noki: Noessakin on rasvaa. Sappisaippua ja kuuma vesi ovat hyvä yhdistelmä nokitahrojen poistoon.

Linnunkakka: Värjää vaatteen inhottavasti.  Puhdasta tulee usein sappisaippualla ja kuumalla vedellä. Liotus etikkavedessä voi auttaa. Sopiva sekoitussuhde on litra vettä ja 2 desiä etikkaa.

Hiki: Kainaloiden hikitahrat istuvat tiukassa, varsinkin, jos olet kiinnittänyt ne kiinni kankaaseen silittämällä. Hikitahrat ja myös pinttynyt hienhaju lähtevät etikalla. Sekoita puoli desiä etikkaa viiteen litraan vettä ja liota vaatetta puolisen tuntia. Pese sitten normaalisti. Myös ruokasooda voi toimia: sivele vedestä ja soodasta sekoitettu tahna tahran päälle ja anna vaikuttaa. Huuhtele ja pese pesukoneessa.

Valkoisen paidan voi valkaista kloriitilla, jos kangas kestää. Puuvilla ja pellava kestävät hyvin, elastaani ei, ainakaan laimentamatta.

Oksennus: Huuhtele tahra heti. Yleensä se lähtee sen jälkeen tavallisessa pesussa. Oksennuksen haju kaikkoaa, kun laitat pesuainekoteloon etikkaa huuhteluaineen tapaan.

Maitokahvi: Rasvapohjaiseen tahraan puree tuoreeltaan käsitiskiaine ja kuuma vesi. Kuivahtaneeseen käytä tahranpoistoainetta ja pese kuten tavallisesti. 

Hammastahna: Varsinkin valkaisevien hammastahnojen sinertäväpohjaiset väriaineet tekevät hammastahnatahroista hankalia. Turha yrittää pyyhkiä pyyhkeenkulmalla, pesukoneeseen vaan heti koko vaate.

Meikkivoide ja itseruskettava voide: Tahra imeytyy kankaan kuitujen väliin ja jämähtää sinne. Yritä tahranpoistoaineella tai sappisaippualla ja pesulla. Varaudu sanomaan tahrapaidallesi hyvästit.