
Fetajuusto muuttuu uunissa uskomattoman pehmeäksi ja lempeän makuiseksi. Sen ainoa miinus on totaalinen koukuttavuus.
Olen koukussa uunifetaan. Luulin jo, että himo talttuisi parissa vuodessa, mutta ei. Viikottain avaan fetapaketin, valutan suolaveden pois ja asetan juustopalan pieneen vuokaan. Lorautan juuston päälle hieman oliiviöljyä ja ripottelen pinnalle kuivattua oreganoa. Asetan vuoan uuniin ja katson, miten juusto alkaa pehmetä ja saa lopuksi paahtuneen pinnan.
Välillä lisään joukkoon siirappia, jos haluan nauttia suolaisen ja makean himottavasta yhdistelmästä. Fiiliksen mukaan vuoan täyttävät fetan lisäksi omenalohkot (jotka lähes vaahtoutuvat uunissa ja ovat siksi ällistyttävän hyviä) tai puolikkaat kirsikkatomaatit (joista tulee kuivahtaessa täydellisen makeita). Joskus pilkon seuraan porkkanaa, broccolineja ja jopa perunaa. Silloin tarvitsen isomman vuoan, mutta toisaalta samalla vaivalla valmistuu koko ateria.
Uunifeta ei odota syöjiä! Pehmeintä juusto on juuri sillä hetkellä, kun sen ottaa uunista.
Ihan joka kerta päältä paahtunut feta on aivan taivaallista. Parasta feta on lähes polttavan kuumana, suoraan uunista. Juuston rakenne on muuttunut pehmeäksi ja suolaisuus taittunut ihanan lempeäksi. Juusto napakoituu, kun se jäähtyy, mutta on se silloinkin hyvää. Painelen juuston haarukalla paahtoleivän päälle ja lisään nokareen appelsiinimarmeladia.
Onneksi uunifetaa rakastavat muutkin. Siksi se on takuuvarma tarjottava kaikille vieraille: lounaspöydässä fetan voi murustella salaattiin, iltapalalle siitä saa täydellisen täytteen pitaleivälle.
Grillikaudella uunifeta valmistuu vielä helpommin, kun juustopalan vain kääräisee folioon ja antaa lämmön tehdä tehtävänsä.
Ja koska elämme parhaillaan grillauksen kulta-aikaa, haluan mainita olevani koukussa myös grillattuun fetaan.
Helpoiten feta valmistuu grillissä näin: Aseta juustopala folion päälle, lisää öljyä ja tuoreita yrttejä (timjami on erityisen hyvää) ja taittele foliopaketti tiukasti kiinni. Anna fetan kypsyä samalla, kun grillaat muita ruokia. Feta sietää yllättävän pitkän kuumennuksen, mutta ihanteellinen aika sille on noin 15–20 minuuttia.
Uunipaahdettu fetajuusto
- 1 pkt (200 g) fetajuustoa
- 1 rkl oliiviöljyä
- kuivattuja yrttejä tai roseepippuria
- 1 tl siirappia tai hunajaa
- Nosta feta uunivuokaan. Ripottele päälle kuivattuja yrttejä ja loraus oliiviöljyä. Halutessasi voit lisätä vielä hieman siirappia tai hunajaa.
- Paahda fetaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin vartti. Nosta lopuksi vuoka uunin yläosaan, käännä päälle grillivastus ja lisää lämpöä 225 asteeseen. Paahda pinta nopeasti tummaksi ja rapeaksi.