Serpentiinit liehumaan, ilmapallot esiin ja pöytä notkumaan herkkuja! Vappua juhlitaan jälleen ensi viikonloppuna.

Vappuna syödään munkkeja, nakkeja, perunasalaattia ja nautitaan itse tehtyä simaa. Kokeile vanhoja klassikkoja ja pirteitä uutuuksia.

Suolaiset

Ruisnäkkileipä.

 


Ruisnäkkärin leipominen ei ole vaikeaa, kunhan vain muistat kaulita sen kyllin ohueksi.

Näkkärin päällä maistuu vaikka silakkatartar.



Silakkatartar
on hyvää myös paahdetun ruisleivän tai hapanleivän päällä.
 

 

Klassinen perunasalaatti on parasta itse tehtynä.



Laita perunasalaattia tarjolle aina vain se määrä, mikä sitä kuluu. Majoneesi ei pidä lämpimässä seisomisesta.
 

Sitruunaperunat ja silli. Tässä on luottopari.



Ulkomaisia uusia perunoita saa jo.

Sillikimara on sillileipä lasissa.


Sillikimaran
leipänä voi käyttää myös hapanleipää tai vaikka hapankorppuja. Ne pehmenevät kyllä kastikkeesta.

Sitruunapasta sopii kasvissyöjille.


Pasta con limone eli sitruunapastaa ja sen rinnalle kuohuvaa!

Makeat

Perinteinen sima.


Jos et pidä kovin ruskeasta ja vahvasta simasta, korvaa osa ohjeen fariinisokerista tavallisella sokerilla.

Munkit


Munkeissa täytyy päällä niin paljon sokeria, että ne syötyään täytyy nuolla sormet.

Pikkumunkit


Pikkumunkit kreikkalaiseen tapaan eli pähkinöiden ja hunajan kanssa ovat kiva uusi tuttavuus.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.