
Viidellä niksillä kokkaat arkiruokasi helposti ja nopeasti. Kun paistat ja raastat kerralla isomman määrän, siitä riittää useampaan ateriaan. Pakastinkin on hyvä apu kiireiselle.
1. Tee isompi määrä
Kastikkeita, keittoja tai laatikoita kannattaa tehdä kerralla suuri satsi. Pakasta ruokaa pikkurasioihin kiirepäivän varalle. Monet keitot paranevat lämmitettäessä, esimerkiksi sipulikeitto, hernekeitto.
Paista kanaa, lihaa tai kalaa reilusti ja paketoi osa jääkaappiin seuraavan päivän salaatteihin tai piiraisiin.
Kypsennä uunissa porkkanaa, kukkakaalia, palsternakkaa ja perunaa ja säilytä jääkaapissa.
Raasta jääkaappiin iso annos juureksia. Jos raastetta on jäljellä vielä neljän päivän päästä, kippaa se pataan tai sosekeittoon.
2. Pakasta, pakasta, pakasta
Paista jauhelihaa valmiiksi pakasterasioihin ja nappaa tarvittaessa keittoihin tai pataruokiin. Keitettyä riisiäkin voi pakastaa.
Pakasta punajuuri- ja kesäkurpitsaraastetta ja käytä sitä kakkuihin ja piiraspohjiin.
Pakastetut omenalohkot sopivat mainiosti omena-kaurapaistokseen.
Kastikkeet kestävät hyvin pakastusta. Sulata ne mikrossa tai ota jääkaappiin edellisenä päivänä.
Janssoninkiusauksenkin voi esivalmistella pakkaseen.
3. Pilko pieniksi
Pilko pekoni jääkaappiin valmiiksi ja ruskista jauhelihan kanssa kokkauspäivänä. Saat ruokaisamman aterian.
Kuutioi tomaatit, silppua sipuli ja murenna feta huomisen ruokaan jo tänään. Säilytä erillisissä astioissa jääkaapissa.
Possufilee kypsyy nopeasti, kun leikkaat sen viipaleiksi jo raakana ja ruskistat pienissä erissä pannulla. Sama koskee broilerinfileetä.
4. Valmistele edellispäivänä
Kastike mehevöityy, kun teet sen tarjoilua edeltävänä päivänä.
Keitä riisi valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Jos valmistat riisiruokaa edellisenä päivänä, keitä riisiä niin paljon, että siitä riittää seuraavan päivän keittoon, tonnikala-riisilaatikkoon tai ihan vain pannulla paistettavaksi.
Keitä kananmunat valmiiksi.
Tee kasvispihvimassa, jauhelihapihvit tai porkkanalettutaikina valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä ja paista seuraavana.
5. Käytä apua
Pyydä poistamaan lihasta kalvot jo kaupassa. Tarjouskalan voit pyytää valmiiksi fileoituna ja maksan valmiiksi jauhettuna.
Oikaise ostamalla leivontaan valmis kakkupohja tai pullataikina.