Raparperilohi sopii myös juhlaan, kun sen tarjoilee somina annospaloina.
Raparperilohi sopii myös juhlaan, kun sen tarjoilee somina annospaloina.

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa. Hapokas raparperi on täydellinen kumppani rasvaiselle lohelle.

Oi raparperi, kauan kaivattu alkukesän maku! Nyt sitä taas saa.

Ihanan kirpeä raparperi taipuu helposti piirakaksi, sorbetiksi, lemonadeksi ja chutneyksi. Se sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin, erityisesti kalalle se antaa hapokkuutta samaan tapaan kuin sitruuna.

Bravuurini kesäkeittiössä onkin tämä: paistan raparperinvarsia muurikalla tuoreen inkiväärin ja fariinisokerin kanssa ja kumoan herkun juuri paistetun lohen päälle.

Herkullisinta ruoka on alkukesän hennoista varsista, joita ei tarvitse kuoria tai viipaloida.

Päällystä myös uunilohi raparperihakkeluksella

Raparperin ja lohen yhdistelmästä voi nauttia muulloinkin kun grillin ääressä. Raparperihakkelus on mitä parhain uunilohen maustaja.

Hienonna kulhoon raparperinvarsia ja sekoita joukkoon fariinisokeria, hieman suolaa (tai halutessasi soijakastiketta) ja tuoretta inkivääriä. Jos kaipaat poltetta, joukkoon sopii myös chili. Voit käyttää maustamisessa myös kuivattua inkivääriä.

Laita lohifile vuokaan ja ripottele kalan pinnalle hieman suolaa. Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Paistettua raparperia ja lohta

4 annosta, 30 min

  • 800 g lohifileetä
  • 1 tl suolaa
  • 4–6 raparperinvartta
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • voita paistamiseen
  1. Leikkaa lohi neljäksi palaksi ja sirottele pinnalle suolaa. Viipaloi raparperinvarret pitkittäin hieman ohuemmiksi ja raasta inkivääri. 
  2. Paista ensin lohipalat. Kuumenna muurinpohjapannu tai grilliparila. Lisää voita ja paista kala kuumalla pannulla nopeasti. Jätä lohi reilusti punaiseksi, koska se jatkaa kypsymistään vielä paistamisen jälkeenkin.
  3. Siirrä lohet pannun reunalle odottamaan. Pyyhkäise pannulta kalanrasva. 
  4. Lisää voi, fariinisokeri, inkivääri ja raparperit. Anna raparperin kypsyä muutama minuutti, jotta se pehmenee hieman.
  5. Nosta kalapala lautaselle ja annostele päälle raparperia.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.