Raparperilohi sopii myös juhlaan, kun sen tarjoilee somina annospaloina.
Raparperilohi sopii myös juhlaan, kun sen tarjoilee somina annospaloina.

Älä tyydy käyttämään raparperia vain makeissa leivonnaisissa. Hapokas raparperi on täydellinen kumppani rasvaiselle lohelle.

Oi raparperi, kauan kaivattu alkukesän maku! Nyt sitä taas saa.

Ihanan kirpeä raparperi taipuu helposti piirakaksi, sorbetiksi, lemonadeksi ja chutneyksi. Se sopii mainiosti myös suolaisiin ruokiin, erityisesti kalalle se antaa hapokkuutta samaan tapaan kuin sitruuna.

Bravuurini kesäkeittiössä onkin tämä: paistan raparperinvarsia muurikalla tuoreen inkiväärin ja fariinisokerin kanssa ja kumoan herkun juuri paistetun lohen päälle.

Herkullisinta ruoka on alkukesän hennoista varsista, joita ei tarvitse kuoria tai viipaloida.

Päällystä myös uunilohi raparperihakkeluksella

Raparperin ja lohen yhdistelmästä voi nauttia muulloinkin kun grillin ääressä. Raparperihakkelus on mitä parhain uunilohen maustaja.

Hienonna kulhoon raparperinvarsia ja sekoita joukkoon fariinisokeria, hieman suolaa (tai halutessasi soijakastiketta) ja tuoretta inkivääriä. Jos kaipaat poltetta, joukkoon sopii myös chili. Voit käyttää maustamisessa myös kuivattua inkivääriä.

Laita lohifile vuokaan ja ripottele kalan pinnalle hieman suolaa. Lusikoi maustettu raparperihakkelus lohen päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Paistettua raparperia ja lohta

4 annosta, 30 min

  • 800 g lohifileetä
  • 1 tl suolaa
  • 4–6 raparperinvartta
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • voita paistamiseen
  1. Leikkaa lohi neljäksi palaksi ja sirottele pinnalle suolaa. Viipaloi raparperinvarret pitkittäin hieman ohuemmiksi ja raasta inkivääri. 
  2. Paista ensin lohipalat. Kuumenna muurinpohjapannu tai grilliparila. Lisää voita ja paista kala kuumalla pannulla nopeasti. Jätä lohi reilusti punaiseksi, koska se jatkaa kypsymistään vielä paistamisen jälkeenkin.
  3. Siirrä lohet pannun reunalle odottamaan. Pyyhkäise pannulta kalanrasva. 
  4. Lisää voi, fariinisokeri, inkivääri ja raparperit. Anna raparperin kypsyä muutama minuutti, jotta se pehmenee hieman.
  5. Nosta kalapala lautaselle ja annostele päälle raparperia.