Vaahteraa voi syödä, kun sen lehdet vielä kiiltävät. Huuhtele siitepöly pois kylmällä vedellä ennen käyttöä.
Vaahteraa voi syödä, kun sen lehdet vielä kiiltävät. Huuhtele siitepöly pois kylmällä vedellä ennen käyttöä.

Villivihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan, kun ne ovat vielä nuoria ja makeita. Esittelemme seitsemän tuttua kasvia, jotka sopivat ruuaksi.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta. Paras aika on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä nuoria. Hyvä muistisääntö on se, että lehdet napsitaan aina ennen kukkaa.

Näin pääset alkuun villivihannesten keräilyssä ja käytössä:

  • Kerää vain kasveja, jotka varmasti tunnet! Varsinkin syötävä vuohenputki on kinkkinen, sillä sen saattaa sekoittaa myrkyllisiin sukulaiskasveihin.
  • Kerää kukin laji omaan pussiin. Huuhtele kevyesti pölyiset kasvit kylmässä vedessä ennen jatkokäsittelyä. Villivihannekset maistuvat parhailta tuoreena, mutta ne sopivat myös pakastettaviksi.
  • Kuusenkerkkien, puiden lehtien, mahlan, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.
  • Kerätessäsi välttele teiden varsia sekä lannoitettujen peltojen ja kaatopaikkojen vieriä.
  • Jos et mieli metsään, nokkosta voi ostaa kaupasta ruukussa ja koivunlehteä ja voikukkaa myydään kuivattuina.
  • Pelkistä luonnonkasveista ei kannata koota tuoresalaattia, koska villivihannesten maut ovat vahvoja.

1. Vaahtera

Vaahteran lehdet ja kukat käyvät ravinnoksi koivunlehtien tapaan. Vaahteran lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja kiiltävinä. Mustatäpläisiä ja kurttuisia lehtiä ei kannata syödä.

Vaahteran lehtiä voi popsia sellaisenaan, ja ne sopivat osaksi salaattia ja vihersmoothieta. Vaahteran kukat ovat erityisen makeita, ja niitä voi ripotella leivonnaisten koristeeksi ja salaatteihin.

2. Voikukka

Voikukka on nykyään pihojen ärsyttävän sitkeä rikkakasvi. Oikeasti voikukka on vanha hyötykasvi, jota voidaan käyttää ruokana vihannesten tapaan. 

Voikukasta käytetään sen nuoret terälehdet, jotka ovat kauniita salaateissa ja leivonnaisissa. Lehdet sopivat myös munakkaaseen. Lehtien maku pehmenee, kun niitä liottaa vedessä. Nupuista voi valmistaa pikkelssiä tai kapriksia tai pyöräyttää ne pannulla voissa. Kukan terälehtiä voi ripotella koristeeksi kakkuihin tai vaikka paistettujen munien päälle. Jopa voikukan juuret voi käyttää, kunhan ne keittää ensin.

Vinkki! Voit päästä eroon syylistä, kun töpötät voikukan maitiaisnestettä syylän päälle päivittäin. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Voikukkasiirappi
Resepti
Voikukkasiirappi

3. Kuusenkerkkä

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Kerkkiä voi napsia sellaisenaan tai valmistaa niistä herkullista kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäsiirappi
Resepti
Kuusenkerkkäsiirappi
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäjuustokakku
Resepti
Kuusenkerkkäjuustokakku

4. Maitohorsma

Maitohorsman nuoret ja pehmoiset varret sekä kukat kelpaavat syötäväksi. Kasvia käytetään parsan tavoin, ja kesällä sitä voi käyttää haudejuomiin tai salaattiin. Kukkia voi käyttää lisänä mehuihin, hyytelöihin ja hilloihin.

Ihania jääpaloja saa, kun jäädytettävän veden joukkoon pudottaa muutaman kukan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Valkosipulihorsma
Resepti
Valkosipulihorsma

5. Nokkonen

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maito!). Siksi se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet vaaleanvihreät lehdet ja latvat. Saat aina uutta nuorta satoa, kun niität nokkospehkon ja odotat uusia versoja.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kuivat nokkoset voi musertaa ja säilyttää kannellisessa purkissa. Sitä voi lisätä kaikkiin kasvis- ja liharuokiin. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Vinkki! Nokkonen sopii myös puutarhanhoitoon. Hauduta nokkosia vedessä isossa sangossa. Vesi on hyvää lannoitetta ja torjuu kirvoja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkosfocaccia
Resepti
Nokkosfocaccia
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkospasta
Resepti
Nokkospasta
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkossipsit
Resepti
Nokkossipsit

6. Vuohenputki

Vuohenputki on parasta aivan pieniä versoina. Sen maku on mieto, ja sitä voi käyttää sellaisenaan ja kypsennettynä. Vuohenputkella voi korvata tuoreen persiljan, ja siitä voi tehdä uusien perunoiden lisukkeen pinaattimuhennoksen tapaan. Vuohenputki sopii hyvin myös kuivattavaksi.


7. Peltokanankaali

Toukokuu on keltaisena merenä kukkivan peltokanankaalin huippusesonkia. Sen maku on lähellä villirucolaa, mutta vaatii totuttelu voimakkuutensa vuoksi. Peltokanankaalin nuoret lehden sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhoja lehtiä ei kannata syödä, sillä ne ovat kitkeriä. Kukkanuput ovat herkullisimmillaan, kun ne höyryttää kevyesti. Maku muistuttaa parsakaalia.

Peltokanankaali säilyttää kauniin värinsä kuivattuna. Kuivattua kukkaa voi käyttää haudejuomiin, pastaan tai salaatinkastikkeeseen.

Lähteet: Raija Kivimetsä – Villiinny villivihanneksiin (Kirjapaja 2016), Jouko Rikkinen – Villivihannekset Suomen luonnossa (Otava 2018)

Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.
Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.

Perheemme mielestä makaronilaatikko on parasta silloin, kun siinä ei ole munamaitoa, makaronit lisätään vuokaan keittämättä ja laatikko valmistetaan tarpeeksi laakeassa astiassa.

Makaronilaatikko on helppo ja riittoisa arkiruoka. Ja se maistuu kaikille... tai ei maistu. Jostain syystä lapsemme ei ole koskaan ollut makaronilaatikon ystävä – ei kotona eikä koulussa. Kun kysyn, mikä laatikossa ei ole niin mieleen, vastaus on ollut: se on liian pehmeää.

Yhtenä päivänä päätin tehdä sellaista makaronilaatikkoa, joka maistuisi varmasti. Jujun täytyi olla siinä, että makaronit pysyisivät irtonaisina.

Siihen auttaisi kaksi asiaa: se, että en keittäisi makaroneja jo etukäteen pehmeiksi ja se, että jättäisin laatikosta pois rakennetta hyydyttävän munamaidon. Halusin myös, että pinnan makaronit paistuisivat rapeiksi, ja tätä pintaa saisi olla paljon. Siksi valitsin valmistusvuoaksi mahdollisimman laakean.

Tunnissa valmista

Ruskistin jauhelihan tavalliseen tapaan sipulin ja valkosipulin kera. Lisäsin hieman suolaa. Voitelin vuoan voilla ja siirsin jauhelihan pannulta vuokaan. Sitten kaadoin paistinpannulle 8 dl kuumaa vettä ja lisäsin joukkoon pari ruokalusikallista lihaliemifondia. Huljautin nesteen pannulta vuokaan ja lisäsin 5 dl raakaa makaronia. 

Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt!

Laitoin vuoan uuniin 175 asteeseen. Annoin sen olla siellä puoli tuntia. Sekoitin vuokaa aina välillä, jotta makaronit eivät jämähtäisi vuoan pohjalle. Puolen tunnin jälkeen nostin lämpötilan 225 asteeseen ja annoin pinnan ruskistua vartin. Pidin laatikkoa grillivastuksen alla vielä muutaman minuutin, jotta makaronit olisivat varmasti rapeita. Uunistatulon jälkeen piti odottaa vielä pieni hetki, jotta laatikko vetäytyisi.

Tuomio oli hurmioitunut

Lopulta oli aika saattaa ruoka lautaselle ja turauttaa päälle ketsuppia. Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt! Mies oli samaa mieltä. Erityinen kiitos tuli siitä, että makaroneissa oli tallella purutuntuma.

Ainoaksi kysymykseni jäi: onko kyseessä enää makaronilaatikko? Päätin, että ei sen väliä. Nyt saisin jokatapauksessa palautettua makaronilaatikon – tai sen tapaisen – arkiruokakiertoomme.

Pelkistetty makaronilaatikko

6–8 annosta, 1 t 15 min

  • 400 g jauhelihaa
  • pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ tl suolaa
  • 5 dl makaronia
  • 8 dl lihalientä
  • voita vuoan voitelemiseen ja pannulle
  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.
Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.

Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa, kun suunnittelet juhlamenun järkevästi. Tarjoa kiireisenä päivänä etukäteen valmistuvaa ruokaa ja suurelle seurueelle jotain helppoa sekä riittoisaa. Katso viisi hyvää vinkkiä ja menuehdotusta!

  1. Juhlissa pääasia on, että tarjoat hyvää ruokaa, ja että sitä on riittävästi. Muuten ruokalajien määrän ja laadun määräätte sinä ja vieraasi. Pitäydy kuitenkin maltillisessa määrässä ruokalajeja. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse.
  2. Jos vieraat saapuvat vähitellen ja ensimmäiset saavat odottaa ruokailua pitkään, naposteltava voi olla paikallaan. 
  3. Varsinkin kaukaa tulevat vieraat saapuvat vatsa kurnien. Lämmin pääruoka on silloin paikallaan. Jos taas vieraat piipahtavat useissa ylioppilasjuhlissa samana päivänä, seisten syötävät annospalat saavat kiitollisen vastaanoton. Ajattele sormisyöjää: Leikkaa piiraat suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, joita on helppo haukata. Leivo aivan pieniä sämpylöitä. Liian isot annokset aiheuttavat turhaa ruokahävikkiä.
  4. Paljonko ruokaa tarvitaan? Älä laske liian tarkkaan. Mieti edellisiä juhlia: Paljonko santsattiin? Loppuiko suosikki kesken? Paljonko itse söisit?
  5. Kokkaa tuttua turvaruokaa äläkä sitä, mitä kuvittelet hienoon menuun kuuluvan. Kaikille maistuu hyvä keitto tai ruokaisa salaatti. Kukaan vieraista ei piittaa, vaikka tekisit samaa joka tiistai.

Viisi menuehdotusta – valitse sopivin

Kokosimme viisi menuehdotusta, jotka sopivat erinomaisesti isolle seurueelle, kaukaa matkaaville, kiireiselle juhlapäivälle, gluteenittomalle ja kasvisruokailijoille.

Isolle seurueelle keittoa ja pullaa

Artikkeli jatkuu alapuolella
Täydellinen lohikeitto
Resepti
Täydellinen lohikeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Banoffee
Resepti
Banoffee
Artikkeli jatkuu alapuolella
Manteliboston
Resepti
Manteliboston

Kaukaa matkaaville tuhtia lasagnea ja suklaakakkua

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Resepti
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raikas vesimelonisalaatti
Resepti
Raikas vesimelonisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-suklaamoussekakku
Resepti
Vadelma-suklaamoussekakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruusulusikkaleivät
Resepti
Ruusulusikkaleivät

Jos juhlapäivänä on kiire, etukäteen valmistettavat ruuat pelastavat!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helppo lohipiirakka
Resepti
Helppo lohipiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Jäädykejuustokakku
Resepti
Jäädykejuustokakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Limettikeksit
Resepti
Limettikeksit

Gluteeniton menu sopii ihan kaikille

Artikkeli jatkuu alapuolella
Trooppinen smoothie
Resepti
Trooppinen smoothie
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marokkolainen kanapata
Resepti
Marokkolainen kanapata
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marenkiruusut
Resepti
Marenkiruusut

Kasvisruokailijoille maistuvat ruokaisa salaatti ja lämmin keitto

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuri-sitrussalaatti
Resepti
Punajuuri-sitrussalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Porkkanasosekeitto
Resepti
Porkkanasosekeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-vadelmakeikaus
Resepti
Mansikka-vadelmakeikaus