Vaahteraa voi syödä, kun sen lehdet vielä kiiltävät. Huuhtele siitepöly pois kylmällä vedellä ennen käyttöä.
Vaahteraa voi syödä, kun sen lehdet vielä kiiltävät. Huuhtele siitepöly pois kylmällä vedellä ennen käyttöä.

Villivihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan, kun ne ovat vielä nuoria ja makeita. Esittelemme seitsemän tuttua kasvia, jotka sopivat ruuaksi.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta. Paras aika on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä nuoria. Hyvä muistisääntö on se, että lehdet napsitaan aina ennen kukkaa.

Näin pääset alkuun villivihannesten keräilyssä ja käytössä:

  • Kerää vain kasveja, jotka varmasti tunnet! Varsinkin syötävä vuohenputki on kinkkinen, sillä sen saattaa sekoittaa myrkyllisiin sukulaiskasveihin.
  • Kerää kukin laji omaan pussiin. Huuhtele kevyesti pölyiset kasvit kylmässä vedessä ennen jatkokäsittelyä. Villivihannekset maistuvat parhailta tuoreena, mutta ne sopivat myös pakastettaviksi.
  • Kuusenkerkkien, puiden lehtien, mahlan, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.
  • Kerätessäsi välttele teiden varsia sekä lannoitettujen peltojen ja kaatopaikkojen vieriä.
  • Jos et mieli metsään, nokkosta voi ostaa kaupasta ruukussa ja koivunlehteä ja voikukkaa myydään kuivattuina.
  • Pelkistä luonnonkasveista ei kannata koota tuoresalaattia, koska villivihannesten maut ovat vahvoja.

1. Vaahtera

Vaahteran lehdet ja kukat käyvät ravinnoksi koivunlehtien tapaan. Vaahteran lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja kiiltävinä. Mustatäpläisiä ja kurttuisia lehtiä ei kannata syödä.

Vaahteran lehtiä voi popsia sellaisenaan, ja ne sopivat osaksi salaattia ja vihersmoothieta. Vaahteran kukat ovat erityisen makeita, ja niitä voi ripotella leivonnaisten koristeeksi ja salaatteihin.

2. Voikukka

Voikukka on nykyään pihojen ärsyttävän sitkeä rikkakasvi. Oikeasti voikukka on vanha hyötykasvi, jota voidaan käyttää ruokana vihannesten tapaan. 

Voikukasta käytetään sen nuoret terälehdet, jotka ovat kauniita salaateissa ja leivonnaisissa. Lehdet sopivat myös munakkaaseen. Lehtien maku pehmenee, kun niitä liottaa vedessä. Nupuista voi valmistaa pikkelssiä tai kapriksia tai pyöräyttää ne pannulla voissa. Kukan terälehtiä voi ripotella koristeeksi kakkuihin tai vaikka paistettujen munien päälle. Jopa voikukan juuret voi käyttää, kunhan ne keittää ensin.

Vinkki! Voit päästä eroon syylistä, kun töpötät voikukan maitiaisnestettä syylän päälle päivittäin. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Voikukkasiirappi
Resepti
Voikukkasiirappi

3. Kuusenkerkkä

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Kerkkiä voi napsia sellaisenaan tai valmistaa niistä herkullista kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäsiirappi
Resepti
Kuusenkerkkäsiirappi
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäjuustokakku
Resepti
Kuusenkerkkäjuustokakku

4. Maitohorsma

Maitohorsman nuoret ja pehmoiset varret sekä kukat kelpaavat syötäväksi. Kasvia käytetään parsan tavoin, ja kesällä sitä voi käyttää haudejuomiin tai salaattiin. Kukkia voi käyttää lisänä mehuihin, hyytelöihin ja hilloihin.

Ihania jääpaloja saa, kun jäädytettävän veden joukkoon pudottaa muutaman kukan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Valkosipulihorsma
Resepti
Valkosipulihorsma

5. Nokkonen

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maito!). Siksi se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet vaaleanvihreät lehdet ja latvat. Saat aina uutta nuorta satoa, kun niität nokkospehkon ja odotat uusia versoja.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kuivat nokkoset voi musertaa ja säilyttää kannellisessa purkissa. Sitä voi lisätä kaikkiin kasvis- ja liharuokiin. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Vinkki! Nokkonen sopii myös puutarhanhoitoon. Hauduta nokkosia vedessä isossa sangossa. Vesi on hyvää lannoitetta ja torjuu kirvoja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkosfocaccia
Resepti
Nokkosfocaccia
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkospasta
Resepti
Nokkospasta
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkossipsit
Resepti
Nokkossipsit

6. Vuohenputki

Vuohenputki on parasta aivan pieniä versoina. Sen maku on mieto, ja sitä voi käyttää sellaisenaan ja kypsennettynä. Vuohenputkella voi korvata tuoreen persiljan, ja siitä voi tehdä uusien perunoiden lisukkeen pinaattimuhennoksen tapaan. Vuohenputki sopii hyvin myös kuivattavaksi.


7. Peltokanankaali

Toukokuu on keltaisena merenä kukkivan peltokanankaalin huippusesonkia. Sen maku on lähellä villirucolaa, mutta vaatii totuttelu voimakkuutensa vuoksi. Peltokanankaalin nuoret lehden sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhoja lehtiä ei kannata syödä, sillä ne ovat kitkeriä. Kukkanuput ovat herkullisimmillaan, kun ne höyryttää kevyesti. Maku muistuttaa parsakaalia.

Peltokanankaali säilyttää kauniin värinsä kuivattuna. Kuivattua kukkaa voi käyttää haudejuomiin, pastaan tai salaatinkastikkeeseen.

Lähteet: Raija Kivimetsä – Villiinny villivihanneksiin (Kirjapaja 2016), Jouko Rikkinen – Villivihannekset Suomen luonnossa (Otava 2018)

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.