Mitä tehdä ylimääräisistä keitetyistä perunoista? Katso vinkit.

Lihapullapyttis

Puolita perunat tai leikkaa neljään osaan. Silppua muutama kesäsipuli varsineen. Laita varsisilppu syrjään ja paista perunat sekä sipulit kullanruskeiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele sekaan puolitettuja lihapullia (itse valmistettuja tai einespullia) ja kuumenna, kunnes lihapullatkin lämpenevät. Sekoita joukkoon 1 kuutioitu maustekurkku ja 1–2 etikkapunajuurta sekä sipulien varsisilppu. Paista toisella pannulla jokaiselle syöjälle muna, mieluiten niin, että keltuainen jää ehjäksi. Jaa pyttipannu ja munat lautasille.

Kasvis-perunapiirakka

Painele sulatettu valmis piirakkapohjataikina voideltuun vuokaan. Lusikoi taikinalle noin 100 g esim. yrttimaustettua tuorejuustoa. Viipaloi päälle keitettyjä perunoita. Silppua nippu kesäsipulia varsineen ja raasta pari punajuurta ja porkkanaa hienoksi raasteeksi. Kuullota kasviksia öljyssä pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja yrttisilpulla. Levitä seos perunoiden päälle vuokaan. Sekoita 2 dl ruokakermaa, loput tuorejuustosta, jos sitä on, ja 1–2 munaa keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta tarvittaessa lisää ja valuta piirakalle. Nosta vuoka 200 asteiseen uuniin alatasolle ja kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte hyytynyt.

Vinkki! Suikaloi kasvisten sekaan 100 g savukinkkua tai muuta kypsää lihaa tai kalaa.

Broilerivuoka

Leikkaa kesäkurpitsa tai munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle viipaloitujen keitettyjen perunoiden kanssa. Mausta broilerinfileesuikaleet suolalla, valkopippurilla ja tuoreella tai kuivatulla rakuunalla ja ripottele ne perunoille. Raasta päälle pari porkkanaa ja pieni palsternakka. Ripottele kasviksille runsaasti silputtua basilikaa. Sekoita tomaattimurskapurkilliseen ½ tl suolaa, ½ tl rouhittua mustapippuria ja jauhettua kuminaa tai jeeraa. Kaada seos ainesten päälle vuokaan ja nosta vuoka 225 asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Viipaloi 100 g mozzarellaa, levitä paistoksen pinnalle ja jatka kypsentämistä vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja ainekset kypsiä.

Vinkki! Mozzarellan sijaan käy myös juustoraaste.

Perunamunakas kahdelle

Viipaloi 100 g mausteista makkaraa, keitettyjä perunoita ja 1–2 sipulia. Paista niitä hetki pannulla öljyssä. Vatkaa kulhossa keskenään 3–4 munaa, ½ dl vettä, ½ tl paprikajauhetta, suolaa ja pippuria. Kaada seos perunoiden päälle pannulle ja työntele kevyesti paistinlastalla, jotta munaseos levittyy ainesten lomaan. Peitä pannu kannella ja anna munakkaan kypsyä noin 10 minuuttia. Varmista, ettei munakas pala pohjaan. Kumoa munakas lautaselle ja leikkaa palasiksi. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Pikapottukukko

Voitele jokaiselle syöjälle kaksi rukiisen palaleivän puolikasta ja levitä joka toiselle puolikkaalle silputtua sipulia ja viipaloituja keitettyjä perunoita. Aseta päälle muutama viipale graavilohta tai muuta kalaa. Mausta pippuriripauksella ja tarvittaessa suolalla. Aseta kalan päälle viipale tai kaksi juustoa sekä runsaasti silputtua ruohosipulia sekä tilliä. Viipaloi pari tomaattia ja jaa viipaleet leiville. Nosta täytteettömät leipäpalat kansiksi ja kääräise leivät folioon. Kuumenna grillissä tai uunissa noin 10 minuuttia. Avaa paketit varovasti ja nauti.

Littapotut

Paina keitettyjä varhaisperunoita kämmenellä työpöytää vasten niin, että ne hiukan litistyvät. Nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla sekä silputuilla yrteillä. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. Voit myös paistaa tai grillata perunat litistämättä.

Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.

Helsingin kaupunmuseon kuva-arkiston ensimmäinen joulupukkikuva on vuodelta 1934. Kuvassa joulupukki vierailee siirtomaatavaraliikkeessä.

Jouluateria on aaton kohokohta, mutta entä jos ruokaa ei ole? Sata vuotta sitten tuoreessa valtiossa vallitsi nälänhätä.

Loppuvuodesta 1917 juuri itsenäistyneessä Suomessa kärsittiin ensimmäisen maailmansodan ja kylmän kesän aiheuttamasta ruokapulasta. Elintarvikkeita kuten voita, sokeria, maitoa, leivästä ei riittänyt kaikille. Päivästä suuri osa meni ruuan jonottamiseen.

Mustasta pörssistä sai samaan aikaan melkein mitä tahansa, mutta korkeat hinnat pitivät tarvikkeet tavallisen kansan ulottumattomissa.

Joulukuussa 1917 elintarvikehallituksen tiedotuksissa kerrottiin jo nälänhädästä. Noin 800 000 ihmisen eli joka neljännen suomalaisen arvioitiin olleen tässä vaiheessa jo useita viikkoja ilman leipää ja viljaa.

Joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Vielä pari vuotta aiemmin joulupöydästä oli löytynyt paistettua sianlihaa, lipeäkalaa, rosollia, silliä ja lanttulaatikkoa. Jälkiruuaksi oli ollut riisipuuroa ja pipareita.

Joulu oli muutenkin poikkeuksellinen, sillä joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Keittokirja korvikeruuista auttoi perheenemäntiä

Kesällä 1917 Elin Sjöström kirjoitti korvikeruuista Sota-ajan keittokirjan. Kirjan päätarkoitus oli auttaa perheenemäntiä tekemään ruokaa aikana, jolloin raaka-aineita ei juuri ollut tarjolla.

"Keittokirjan kirjoittaminen nykyisenä aikana on vaikeanlainen tehtävä. Tänä päivänä saatavat elintarpeet ovat lopussa kenties huomenna tahi viikon perästä. Voi kuitenkin sattua, että sitä tavaraa taas jonkun ajan kuluttua ilmestyy kauppaan tahi että aineita, mitkä jollakin paikkakunnalla puuttuu, muualla on saatavissa y. m. s.", kirjan esipuheessa todetaan.

Riisipuuro kypsyi heinälaatikossa ja pipareissa oli voita vain vähän

Sota-ajan keittokirjassa ei ole erillistä jouluruoka-osiota, mutta jouluateria olisi voinut vuonna 1917 näyttää tältä: mausteleipää, lanttupaistosta, sillihakkelusta, rosollia, riisipuuroa ja piparkakkuja.

Mausteleipä tehtiin raakana raastetusta perunasta, ohrajauhoista, lantun liemestä, siirapista ja hiivasta. Mausteisuus leipään tuli suolasta, aniksesta ja saksankuminoista (nykyisin fenkoli).

Lanttupaistoksen, sillihakkeluksen ja rosollin ohjeet ovat yllättävän samanlaisia kuin nykyään.

Riisipuuro sen sijaan kypsennettiin heinälaatikossa, jossa sen annettiin olla 3–4 tuntia. Nimensä mukaisesti kuuma kattila laitettiin heinällä vuorattuun laatikkoon ja nostettiin sieltä pois kun riittävä aika oli kulunut. Näin säästettiin polttopuuta.

Sota-ajan piparkakuissa käytettiin voita vain 2 rkl, sokeri korvattiin kokonaan siirapilla ja vehnäjauhot ruisjauhoilla.

Lähteet: 1917 – Suomen ihmisten vuosi (Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuista) WSOY; Suurtorinjoulumarkkinat.fi; Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja (vuoden 1919 laajennettu painos).

  • 3 dl siirappia
  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl. soodaa
  • 1 muna
  • 2 rkl. voisulaa tahi kookosrasvaa
  • 30 rkl. ruisjauhoja,
  • neilikoita, inkivääriä

Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa ja kun se on haaleata lisätään siihen maito, muna, puolet jauhoista, joihin sooda on sekoitettu, voi ja loput jauhoista. Taikinan annetaan seistä viileässä seuraavaan päivään, jolloin se kaaviloidaan ohueksi ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.

Lähde: Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja.