Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Laskiaispullia on tehtävä joka vuosi. Tänä vuonna leivottiin minikokoisia pullia ja täytettiin ne nutellalla ja kermalla. Nutellan lisäksi suosikkitäyte on kinuskikreemi- katso resepti täältä. Ihanat pullat tekivät hyvin kauppansa ja näitä tehdään varmasti vielä uudelleen. Hauska idea on tehdä yksi iso laskiaispullakakku, josta syö koko perhe. 

Pullataikina (n 25-30 kpl) 

  • 100 g voita
  • 3 1/2 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 2tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • n. 5-7 dl vehnäjauhoja

Sulata voi, lisää maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva pieneen tilkkaan n.37 asteiseen maito/voiseokseen. Lisää lopuksi kaikki neste ja kananmuna. Sekoita joukkoon sokeri ja suurin osa vehnäjauhoseoksesta, joihin kardemumma ja suola on sekoitettu. Alusta taikina notkeaksi yleiskoneella. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu sormiin. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. Kumoa taikina pöydälle ja jaa 25-30 osaan. Nosta pullat leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n.30 minuuttia. Vatkaa muna ja vesi & voitele pullat ennen paistamista. Paista uunin alatasossa 230 asteessa 10-12 minuuttia. Jäähdytä pullat ritilällä. 

Katso myös resepti Dumle-vaahdolla täytettyihin laskiaispulliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa resepteistä on sellaisia, että niihin palataan aina uudelleen ja uudelleen. Lasten toiveesta näitä sämpylöitä saisi olla tarjolla vaikka joka päivä. Mikä parasta, sämpylät voi valmistaa alusta loppuun melkein koskematta käsin koko taikinaan. Tämä Soppa -sivuston fantastinen leipä-ohje on monen luottoresepti. Leivän ohje on alunperin ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja.

Sämpylöistä tulee täydellisen kuohkeita sisältä, mutta kuori on silti sopivan rapea. Sämpylät tuo kotiin ihanan vastapaistetun leivän tuoksun ja parasta ne on herkutella lämpiminä voin kanssa. Arkiset kiireet unohtuvat kummasti, kun kotona tuoksuu vastapaistettu leipä. Kannattaa kokeilla! 

Tehdään sämpylöitä usein isompi määrä, jotta niitä riittää myös pakkaseen. Tällä kertaa koko pellillinen katosi lasten ja aikuisten suihin nopeasti. Reseptistä poiketen, olen korvannut joskus osan vehnäjauhoista ylijääneellä aamupuurolla. Joskus kaadan taikinan leivinpaperille ja paistan samalla koko pellillisen. Leikkaan sämpylät vasta paistamisen jälkeen oikean kokoisiksi veitsellä.

Fantastinen leipä

Ainekset

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 dl maitoa
  • 25 g hiivaa (1/2 pakettia)
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 12 1/2 dl vehnäjauhoja
  • vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Katso ohje siemennäkkileipään.

Meidän yhteinen harrastus lasten kanssa on leipominen. Vaikka lopulta koko keittiö on jauhopölyn peitossa ja tiskiallas täynnä kuppeja, niin näitä yhteisiä hetkiä ei voita mikään. Meidän on pitänyt leipoa perinteisiä karjalanpiirakoita monet kerrat, mutta puuha on jäänyt aina odottamaan seuraavaan kertaan. Vaikka meistä ei ihan vielä maailman parhaita karjalanpiirakan rypyttäjiä tullutkaan, niin silti lopputulos oli herkullinen. Ehkä ensi kerralla osataan taas jo vähän paremmin. Saatiin muutama vinkki piirakoiden paistamiseen mummolta ja koitettiin leipoa piirakat mahdollisimman hyvin perinteitä kunnioittaen. 

Karjalanpiirakat

Kuori

  • 2 dl vettä
  • 2 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 1/2 dl vehnä.jauhoja (hienoja)
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä

Täyte

  • riisipuuroa

Voiteluun

  • 3 dl maitoa 
  • 3 rkl voita

Kuori: Sekoita veteen suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina käsin notkeaksi ja leivo pitkiksi tangoiksi. Jaa tangot n.20 yhtä suureen osaan. Muotoile pyöreiksi litteiksi letuiksi. Pinoa pyöreät letut pöydälle. Muista jauhottaa lettujen välit, etteivät ne tartu toisiinsa. Kauli pyöreistä letuista ohuita soikean mallisia piirakan kuoria ja pinoa jälleen. Levitä täyte kuorelle ja rypytä piirakan reunat tiheästi käsin.Ripottele suoraan pellille ruisjauhoja ja lado piirakat pellille. Paista kiertoilmalla 250-asteisessa uunissa n.10 minuuttia. 

Sulata kattilassa 3rkl voita ja lisää siihen 3dl maitoa, lämmitä maito voi seos. Kasta piirakat maito voi seoksessa ja nostele kulhoon vetäytymään. Piirakat saavat vetäytyä n.30min.

Katso myös resepti pataleipään.

Makeiden herkkujen lisäksi tehtiin viikonloppuna näkkäriä. Itse tehty näkkäri on mukavan helppo tehdä ja maistuu koko perheelle. Tästä terveellisestä, mutta herkullisesta näkkäristä tuli suosikki hetkessä ja ohje oli kirjoitettava talteen. Pellillinen näkkäriä hävisi pöydältä nopeasti ja lapset halusivat leipoa tätä lisää. 

Kaura ruis-siemennäkkäri

Tarvitset

  • 1 dl auringonkukansiemen
  • 1 dl seesaminsiemen
  • 1 dl pellavansiemen
  • 1 dl kurpitsansiemen
  • 1 dl pinjansiemen
  • 1 dl kauralese (iso-kaura)
  • 2,5dl ruisjauho
  • 2 dl vettä (kiehuvaa)
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja öljy. Levitä massa leivinpaperin päälle. Kauli massa tasaiseksi kahden leivinpaperin välissä. paista kiertoilmalla uunin keskitasossa 150-160 asteessa n.45 minuuttia. Paloittele näkkileipä ja tarjoile oikean voin kera!

Katso ohje karjalanpiirakoihin. 

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012