Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Monesti lasten ja aikuisten mielestä piparkakkutaikina on parempaa kuin pipari paistettuna. Ainakin tämän jäätelön sekaan taikina sopii täydellisesti. Super helppo ja herkullinen kakku hävisi pakastimesta äkkiä ja resepti oli kirjoitettava talteen. Jäätelökakkuun voi helposti lisätä myös piparkakkutaikinan lisäksi joulusta ylijääneet karkit.

Piparkakkujäätelö

  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 pkt kondensoitua maitoa
  • 250g rouhittua piparkakkutaikinaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Keksipohja: (n.27 cm irtopohjavuoka)

  • 200 g piparkakkuja tai digestivejä
  • 150 g voita sulatettuna

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele joukkoon kondensoitu maito, vaniljasokeri ja rouhittu piparkakkutaikina. Valmista pohja. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Kaada massa keksipohjan päälle vuokaan. Anna tekeytyä mielellään yön yli jääkaapissa. 

Katso ohje lasten jäätelökakkuun.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maapähkinäfudge on ollut koko perheen suosikki vuodesta toiseen. Moni ystäväni ja tätä herkkua maistanut on halunnut reseptin itselleen. Enkä kyllä ihmettele miksi. Tässä herkussa on kaikki kohdillaan. Fudge on myös ihanan helppo ja nopea tehdä. Suussasulavia herkkuja on mukava antaa lahjaksi ja ne ilahduttavat varmasti. Fudgen alkuperäinen ohje on poimittu vuosia sitten kirjasta Itse tehdyt lahjat 100 ohjetta, Alison Walker. Lahjaksi voi helposti tehdä myös super helppoja tryffeleitä.

Maapähkinäfudge (valmistus. 20 min & seisottaminen, keittoaika: 10 min. Noin 800 g)

Tarvitset

• 6 dl sokeria
• 1 rkl glugoosisiirappia
• 1 1/2 dl täysmaitoa
• 150 g voita
• 1 1/2 dl rouheista maapähkinävoita

Vuoraa 13 x 18 cm uunivuoka kelmulla niin, että kelmu tulee vuoan reunojen yli. Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Varmista, että kaikki sokerikiteet ovat sulaneet, muuten fudgesta ei tule sileää. Kuumenna seos kiehuvaksi välillä sekoitellen. Keitä kunnes se on 116-asteista (pehmeä palloaste). Ellei sinulla ole sokerilämpömittaria, pudota teelusikallinen seosta kylmään veteen. Kun poimit massan vedestä, siitä pitäisi muodostua joustava pallo, joka latistuu muutamassa sekuninssa. Kasta kattilan pohja heti astiassa olevaan kylmään veteen, jotta kiehuminen loppuu. Siirrä kattila työtasolle ja anna seistä 5 minuuttia, tämä on tärkeää, koska muuten fudgen koostumuksesta tulee rakeinen eikä sileä. Vatkaa fudgea sähkövatkaimella 5-10 minuuttia, kunnes se on paksua. Kaada sitten kelmulla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Kun fudge on jäähtynyt, leikkaa se neliöiksi tai patukoiksi. Maapähkinävoifudge säilyy kuukauden tiiviissä rasiassa tai suljetussa pakkauksessa.

Enää muutama yö jouluun. Katso ohje mikrotoffeeseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Näin joulun alla leivotaan ja herkutellaan paljon. Yleensä koko vuoden edestä. Joulua vietetään koko suvun kesken meillä ja  jokainen tuo tullessaan herkkuja. Meidän vastuulle on jäänyt jälkiruokien valmistaminen ja makeiset. Yleensä leivon kakun, makeisia ja saaristolaisleipää.  Mikrotoffeen lisäksi tehdään Brigadeiros tryffeleitä, jotka valmistuvat hetkessä. Nämä pienet brasilialaiset käsintehdyt makeiset vievät mennessään. Suussasulavat pienet toffeiset pallot ovat niin hyviä, että niitä haluaa tehdä varmasti uudelleen. Brigadeiros -makeiset on helppo ja nopea tehdä ja niitä saa muunneltua helposti omaan makuun. 

Brigadeiros tryffelit (n.15 kpl)

  • 1 purkki kondensoitua maitoa n. 400ml
  • 3 tl kaakaojauhetta
  • 3 rkl sulaa voita
  • (vapaavalintaisesti 50g valkosuklaata tai tummaa suklaata)

Makuaine: esim.  minttuaromi, kahvilikööri jne.

Koristeeksi: valkosuklaarouhetta, kaakaojauhetta, mariannemurska, strösseleitä, kookosrouhe, sormisuola, suolapähkinät, jogurttirusinat jne.


Kaada kondensoitu maito, kaakaojauhe ja voi kattilaan. Sekoita joukkoon halutessasi suklaata ja vatkaa tasaiseksi. Kypsennä seosta hieman keskilämpöä kuumemmalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Alenna lämpöä, kun seos alkaa paksuuntua. Kypsennä n.10 minuuttia, kunnes massa on sopivan paksua. Kun lastalla vetäessä massa jää hetkeksi reunoille, se on valmista. Massan tulee olla toffeemainen. Kaada valmis massa laakealle lautaselle. Jäähdytä jääkaapissa n. 1 h. Ota massasta lusikalla nokare brigadeiromassaa ja pyörittele se voidelluin käsin haluamasi pieniksi palloiksi. Pyörittele kaakaojauheessa, suklaarouheessa tai esim. kookoshiutaleissa.

Katso resepti maapähkinäfudgeen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Leivottiin viikonloppuna lasten kanssa muutama piparkakkukranssi. Näiden tekeminen on hauskaa ja koristelussa voi käyttää mielikuvitusta. Lasten mielestä piparkakkujen leipominen ja koristelu on parasta. Erilaiset karkit, konvehdit ja nonpparellit sopivat hyvin koristeluun. Tällä kertaa tehtiin aika yksinkertainen malli ja koristelut. Leivottiin yksi isompi ja yksi pienempi kranssi. 

Piparkakkukranssi (pienempi tähti. halkaisija 12,5 cm) 

  • 250 g piparkakkutaikinaa
  • karkkeja, nonparelleja, tomusokeria
  • pursotettavaa sokerikuorrutetta ja leivontaliimaa
  • koristenauhaa

Valmista ensin kranssille tuki. Kauli piparkakkutaikina levyksi ja leikkaa levystä 12,5 cm ympyrä esim. lautasta apuna käyttäen. Leikkaa ympyrän sisälle toinen ympyrä pienemmän kipon avulla. Yhdistä piparkakkutaikina ja leivo levystä piparkakkumuotteja apuna käyttäen 5 sydäntä ja 3kpl tähteä kranssin koristeiksi. Paista piparkakut uunissa ja anna jäähtyä. Koristele piparkakut haluamallasi koristeilla leivontaliimaa ja sokerikuorrutetta apuna käyttäen. Voit valmistaa halutessasi kuorrutteen myös itse valkuaisesta ja tomusokerista. Kiinnitä koristellut piparkakut jäähtyneeseen kranssipohjaan leivontaliimaa tai sokerikuorrutetta apuna käyttäen. Tee kranssille koristenauhasta ripustuslenkki. Ripottele siivilän läpi tomusokeria piparkakkujen päälle. Isomman kranssin halkaisija 20 cm & 7 sydämiä, 5 tähteä ja 1kpl yksisarvinen.

Katso ohje maapähkinävoifudgeen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram