Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Mutakakku kuuluu meidän perheen suosikkeihin. Se on niin helppo ja nopea tehdä, että leipominen onnistuu myös lasten kanssa. Kaupan valmis piparkakkutaikina suklaakakun sisällä tekee kakusta herkullisen. Nopea suklaakastike, piparkakut ja nopea vispikermakuorrute kakun päällä koristelee kakun hurmaavaksi. Meidän kakkua oli syömässä isompi porukka, joten tein kakun taikinan kaksinkertaisena. Ohjeen tähän jouluiseen kakkuun löysin Kodin Kuvalehden Piparkakku -lehdestä. Koko lehti on tämän ohjeen lisäksi pullollaan monta piparkakunmakuista reseptiä!

Piparimutakakku (12 palaa 35 min)

  • 500 g piparkakkutaikinaa pakasteena
  • 150 g voita
  • 150 g tummaa suklaata
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja

Päälle

  • 50 g tummaa suklaata
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 7 piparkakkua

Nosta piparitaikina huoneenlämpöön sulamaan 15 minuuttia ennen leipomista. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle ja voitele reunat. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata keskilämmöllä sekoitellen. Lisää voi-suklaasulaan sokeri. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Sekoita munat ja jauhot suklaaseokseen samassa kattilassa. aloittele puolet piparitaikinasta nopan kokoisiksi kuutioiksi ja sekoita taikinaan. Kaada taikina irtopohjavuokaan. Revi loppu piparitaikina huolettomasti pinnalle. Paista kakkua uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Anna kakun jäähtyä. Sulata koristelusuklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä kerma kakulle. Koristele pipareille ja valuta pinnalle sulaa suklaata.

Katso resepti Kinuski-suklaa-pähkinäkakkuun.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Saaristolaisleipä kuuluu meidän perheen jouluun. Olen leiponut saaristolaisleipää monena vuonna tällä samalla Glorian Ruoka & Viinin reseptillä. Leivät on ihanan helppo tehdä, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata. Helppouden vuoksi tätä leipää leivotaan muulloinkin kuin jouluna. Lapset kysyvät välillä, että voitaisiinko taas tehdä saaristolaisleipää. Ainekset sekoitetaan vain yhteen ja kaadetaan vuokiin. Leivät tekeytyvät uunissa kahdessa tunnissa. Viime vuonna tehtiin leipien kanssa maistuvaa sillikaviaaria- katso resepti täältä.

Saaristolaisleipä 2 kpl

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl olutmaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi voiteluun

  • 1,5 dl vettä
  • 1/2 dl siirappia

Työvaiheet

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.

Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

Katso resepti nopeisiin sämpylöihin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meinasin lentää selälleni, kun kysyin vähän ruoasta ronkelilta lapselta, mitä hän haluaisi ruoaksi. Pieni vastasi suu hymyssä: "mikset tekisi edes joskus linssikeittoa?". Punaisista linsseistä, tomaattikastikkeesta, porkkanasta ja kookoskermasta. En todellakaan odottanut tällaista vastausta eskarilaiselta, mutta päätin tarttua haasteeseen ennakkoluulottomasti.   

Miksen ollut aikaisemmin ajatellut, että linssikeittohan on äärimmäisen helppo tehdä, edullinen ja aivan ihana syysruoka muutaman kikan ansiosta. Punaisia linssejä ei tarvitse liottaa vedessä, vaan huolellinen huuhtelu riittää. Aikuisempaan makuun chilitomaattimurska ja valkosipuli antaa kivasti ruokaan potkua. Lasten versioon laitoin kuitenkin tavallista tomaattimurskaa. Kookoskerma tekee ketosta ihanan samettisen. No siitä päivästä lähtien, kun sain ensimmäisen kerran linssiketon tehtyä, meillä on valmistettu sitä tasaisin väliajoin vuoden verran.

Linssikeitto

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl voita
  • 2 porkkanaa
  • 2 tl timjamia
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 rkl suolaa
  • 800 g tomaattimurskaa (halutessasi 400 g chilitomaattimurskaa)
  • 1 l vettä
  • 3 dl punaisia linssejä kuivana
  • 2 dl kermaa tai kookoskermaa

Huuhdo punaiset linssit huolellisesti kylmällä vedellä. Hienonna sipulit ja kuullota ne mausteiden kanssa kattilassa miedolla lämmöllä.  Lisää joukkoon vesi, tomaattimurskat ja porkkanaraaste. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit.
 
Keitto saa kiehua 30 minuuttia ja lisää vielä kerma joukkoon. Anna hautua n. 10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.

Linssikeiton kanssa sopii täydellisesti itsetehdyt helpot sämpylät tai saaristolaisleipä.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tämä resepti syntyi pitkän kehittelyn ja kokeilun tuloksena. Makean ja suolaisen liitto toimii aina- erityisesti tässä kakussa! Suolakinuski maistuu täydelliselle juustokakun kanssa. Tällä kertaa tein suolakinuskia kondensoidusta maidosta mikrossa keittämällä. Tällä tavalla suolakinuski valmistui muutamassa minuutissa ja oli ihanan helppo valmistaa ilman liedellä keittelyitä. Valmiista kakusta tuli mielettömän hyvää. Muutama tätä kakkua maistanut pyysi jo reseptiä itselleen ja sanoi parhaaksi maistamakseen juustokakuksi.

Juustokakun tein neliskanttiseen vuokaan, sillä halusin tehdä paloista pieniä leivoksia. Valmiit kakunpalat voisi hyvin koristella vaikkapa puolukoilla ja mintunlehdillä. Nämä herkulliset suolakinuski-juustokakku leivokset olivat menestys ja tämä resepti oli kirjoitettava talteen.

Suolakinuski juustokakku

Suolakinuski juustokakku (n.24 pientä leivosta)

Pohja:

  • 300 g digestive -keksejä
  • 75 g voisulaa

Täyte:

  • 2 dl Flora -vanilla vaahtoa
  • 2 x 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl kondensoitua maitoa
  • 5 liivatelehteä 0,5 dl veteen sulatettuna ja 2 tl sitruunamehua

Kinuskikastike:

  • 1 tölkki (397g) kondensoitua maitoa
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 1 tl suolaa

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita tasaisesti keskenään. Painele seos neliskanttisen ja leivinaperilla vuoratun vuoan 19×29 cm pohjalle. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kiehauta liotuksen jälkeen kuumassa vedessä (0,5dl) ja 2 tl sitruunamehua Vaahdota vaniljakastike. Sekoita varovasti vaahdon joukkoon 1 dl kondensoitua maitoa. Sekoita tuorejuusto vaniljavaahtoon käännellen. Lisää lopuksi nesteessä sulatetut liivatelehdet seokseen. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

Valmista kinuskikastike. Sekoita kondensoitu maito, siirappi ja suola mikronkestävässä kulhossa. Laita seos mikroon puoliteholle 5-6 minuutiksi ja sekoita seosta minuutin välein. Seos on valmista, kun se on tarpeeksi jähmeää. Kaada kinuskikastiketta raidoiksi kakun päälle ja vedä veitsellä marmorikuvioita kakkuun. Näin kinuski valuu osittain kakun sisään. Anna jähmettyä mielellään yön yli jääkaapissa. Leikkaa kakku ruuduiksi ja koristele halutessasi jäisillä puolukoilla ja mintunlehdillä.

Katso resepti myös Kinder-juustokakkuun.

Kommentit (3)

Vierailija

Kuulostaa ihanalle, mutta miten tuo päällinen tehdään, jos taloudessa ei ole mikroa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa. Huvikummussa asustaa myös remppataitoinen mies, kolme lasta, Lilli-kissa ja Ransu-koira. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram