Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Leivottiin tyttären toiveesta eilen mustikkapiirakkaa perinteisellä (maailman parhaalla) reseptillä. Esikoinen on innostunut leipomisesta ja teki piirakan melkein kokonaan alusta loppuun itse. Ihana opettaa lapsille tuttuja reseptejä eteenpäin. Tätä piirakkaa on leivottu joka vuosi. Ohje on yksi blogini luetuimpia kautta aikojen, joten uskon sen voimaan. Pehmeä, kermainen ja ihanan mustikkainen herkku. Lisäksi mukavan yksinkertainen ja helppo leipoa. Mustikat voi toki halutessaan korvata vaikkapa herukoilla tai muilla marjoilla. 

Mustikkapiirakka (Pellillinen. Piirakkavuokaan leipoessa jaa ainekset puoliksi.)

Pohja: 

  • 200 g pehmeää voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 isoa kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • Täyte: 
  • 5-7 dl mustikoita
  • 2,5 dl maitorahkaa 
  • 2 dl kermaa
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vanilja aromia tai vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitelllen seokseen vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää lopuksi jauhoseos sekaan. Laita leivinpaperi reunalliselle pellille ja levitä taikina leivinpaperin päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle 5-7 dl mustikoita. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään sekaisin ja kaada tasaisesti mustikoiden päälle. Paista uunin keskitasolla n.170 asteessa 30 min. Anna jäähtyä ja herkuttele! 

Katso myös mustikka-valkosuklaa-mukikakku -resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän pihalla kasvaa valtava määrä luumuja. Mietittiin kovasti, mitä luumuista voisi tehdä, kunnes löysin tämän reseptin uusimmasta Kodin Kuvalehdestä. Oli kokeiltava tehdä tätä herkkua itse ja onneksi tehtiin. Punaisista luumuista tuli kauniin vaaleanpunainen Luumu-curd, joka maistui ihan mielettömän hyvältä amerikkalaisten pannukakkujen päällä. Niin hyvältä, että pelkkää hilloa olisi voinut lusikoida vaikka koko kupposen. Vähän kirpsakka, mutta makea ja samettinen Luumu-curd oli tädellinen myös vuohenjuuston päällä. Suosittelen nappaamaan tämän ohjeen talteen ja ainakin meidän reseptikirjoihin tämä tuli jäädäkseen. 

Luumu-curd (4dl/45 min. Ohje, KK 16/19, s.55.)

  • 500 g keskikokoisia luumuja
  • 1 dl vettä 
  • 1 ½ dl sokeria
  • 100 g voita
  • 3 munaa

Laita pestyt luumut ja vesi kattilaan. Keitä 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes hedelmät pehmenevät. Paina seos siivilän läpi lasi- tai metallikulhoon. Lisää sokeri ja voi. Kuumenna muutama desi vettä kattilassa. Nosta kulho tiiviisti kattilan päälle. Sekoita, kunnes voi ja sokeri sulavat seokseen. Erottele yhden munan keltuainen. Lisää keltuainen soseeseen ja sekoita tasaiseksi. Vispaa joukkoon loput munat yksitellen. Pidä kulho vesihauteen päällä. Kypsennä yhä vatkaten, kunnes sose muuttuu kiisselimäiseksi. Paina metallilusikka luumusoseeseen. Jos sose tarttuu lusikan kuperalle puolelle eikä valu pois, seos on tarpeeksi paksu, Nosta kulho jäähtymään ja vispaa seosta vielä muutaman minuutin välein. Lusikoi jäähtynyt seos desinfioituihin lasipurkkeihin. Curd säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. ´

Amerikkalaisisten pannukakkujen täytteeseen raastan yleensä omenan. Omena tekee pannukakuista ihanan kuohkeita. Alkuperäinen ohje on huippukokki Jamie Oliverilta, joten näissä ei voi epäonnistua. Meidän perheen pienimmäisen ilme oli ainakin näkemisen arvoinen, kun olkkarin pöydälle oli kasattu iso pino amerikkalaisia pannukakkuja iltapalaksi. Pientä arjen luksusta ja ei kuitenkaan ihan jokapäiväistä herkkua. 

Jamien pannukakut

Mittaa ainekset halutessasi mukilla, niin kuin Jamiekin ohjelmassaan tekee- tai oikeastaan letut leipoo lapset! 

  • 2 dl maitoa (tai mukillinen)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • 1 raastettu omena tai päärynä

Kaada mukiin puolikarkeaa vehnäjauhoa ja teelusikallinen leivinjauhetta perään. Täytä muki maidolla ja kaada kulhoon. Lisää ripaus suolaa & sokeria. Lisää kulhoon yksi kananmuna ja sekoita. Lettuun saat makua raastamalla taikinaan esim. päärynän tai omenan. Lisää paistinpannulle nokare voita. Lisää taikina ja paista letut. Herkuttele esim. kreikkalaisen jogurtin ja hunajan kanssa. 

Katso resepti omenavohveleihin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Piha on taas pullollaan herukoita ja leivottiin niistä herkkupiirasia. Tämän ihanan ohjeen löysin uusimmasta Kodin Kuvalehdestä. Söpöt piiraat maistuivat koko perheelle lämpiminä ja sula valkosuklaa teki niistä entistä parempia. Sillä ohjeesta poiketen lisättiin täytteeseen valkosuklaamuruja ja soijajugurtin tilalla käytettiin Kreikkalaista jugurttia. 

Herukkapiiraset 12 kpl

Pohja 

  • 150 g maidotonta leivontamargariinia
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • ½ dl kylmää vettä

Täyte

  • 3 dl maustamatonta soijajugurttia (tai Kreikkalaista)
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl musta- tai punaherukoita
  • 50 g valkosuklaamurua

Nypi kylmä rasva ja sokeri keskenään. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne rasvaseokseen. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina 12 osassa muffinipellin syvennyksiin. Sekoita sokerit ja marjat soijajugurttin (&valkosuklaamurska 50g). Jaa täyte taikinapohjien päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia hieman keskitasoa alempana. Anna piirasten jäähtyä ennen kuin irroitat ne vuoista. Säilytä jääkaapissa. 

Katso ohje mustikkapiiraisiin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Metsä on taas pullollaan mustikoita ja niistä oli leivottava lasten kanssa jotain herkkua. Silmiini osui tämä 11.7 ilmestyneen Kodin Kuvalehden resepti. Mustikka-valkosuklaakakkuihin ei tarvitse vatkainta ja herkku on 10 minuutissa valmis. Valkosuklaa ja mustikat sopivat täydellisesti yhteen ja tämä herkku oli menestys! Mummon vanhat eriparikupit toimivat hyvin vuokina ja lapsikin osasi leipoa tämän jälkkärin. Halutessasi voit leipoa kakun irtopohjavuossa (Ø 20 cm).

Mustikka-valkosuklaakakut 6-8 kpl  (Ohje KK 14/2019)

  • 125 g voita
  • 150 g valkosuklaata
  • 1 ½ dl sokeria
  • 3 munaa (M-koko)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Pinnalle

  • 1-2 dl tuoreita mustikoita
  • 50 g valkosuklaata

Sulata voi kattilassa ja nosta liedeltä. Lisää valkosuklaa ja sekoita, kunnes suklaa liukenee. Lisää sokeri ja vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Voitele 6-8 uuninkestävää mukia voilla. Jaa taikina niihin. Ripottele päälle mustikat ja suklaapalat. Kypsennä kakkuja 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15-20 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa mukin paksuus ja se, kuinka kypsästä kakusta pidät. Jos mustikat ovat jäisiä, ne hidastavat paistumista. Tarjoa kakku täysin jäähtyneenä, jolloin sisus on muuttunut valuvasta taikinamaiseksi. 

Katso resepti mustikkajuustokakkuun. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012