Kesän ihaninta juhlaa ei kannata viettää hellan ääressä, joten kokoa noutopöytä helpoista ja nopeista herkuista.

Juhannuspöytä katetaan keskelle ruusuntuoksua perinteiselle, punavalkoruudulliselle liinalle. Alkupalaksi tarjotaan savukalatahnaa ja graavattua siikaa uusien perunoiden ja hapanleivän kera.

Lammasburgerit maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kantarellit sopivat mainiosti kesäisen pyttipannun sekaan.

Varhaiskaalisalaatti maistuu makkaroiden kanssa. Lisäksi tarvitaan vain hyvää sinappia.


Kukilla koristellut jääkuutiot sopivat sekä vesikannuun että kesäisen boolin viilentäjäksi.

Hunajalla ja oliiviöljyllä valeltu fetakimpale on mitä helpoin herkku. Sen kanssa maistuvat hedelmät ja mintunlehdet.

Jälkiruuaksi tarjotaan mansikka-mascarponepikarit, jotka saavat pirteää kesämakua sitruunasta.

Pellillisestä raparperipiirakkaa riittää isollekin kahviseurueelle.

Tomaattipiirakka maistuu joko kevyenä välipalana tai yön hämärtyessä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.