Juhannuksena syödään ulkona, tai vähintäänkin kuistilla.
Juhannuksena syödään ulkona, tai vähintäänkin kuistilla.

Juhannuspöytä katetaan keskelle ruusuntuoksua perinteiselle, punavalkoruudulliselle liinalle. Kokoa noutopöytä helpoista ja nopeista herkuista.

Alkupalaksi sopivat kalat ja uudet perunat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Savukalatahna
Resepti
Savukalatahna
Artikkeli jatkuu alapuolella
Graavattu siika
Resepti
Graavattu siika

Burgerit maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pekoni-gorgonzolahampurilainen
Resepti
Pekoni-gorgonzolahampurilainen
Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto-kanahampurilainen
Resepti
Avokadopesto-kanahampurilainen

Pyttipannu valmistuu nopeasti isollekin porukalle.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Paranneltu pyttipannu
Resepti
Paranneltu pyttipannu
Artikkeli jatkuu alapuolella
Siskonmakkarapyttis
Resepti
Siskonmakkarapyttis

Kaalisalaatit maistuvat makkaroiden kanssa. Lisäksi tarvitaan vain hyvää sinappia.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Italialainen coleslaw
Resepti
Italialainen coleslaw
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raparperi-coleslaw
Resepti
Raparperi-coleslaw
Artikkeli jatkuu alapuolella
Sinappi pakastemarjoista
Resepti
Sinappi pakastemarjoista

Hunajalla ja oliiviöljyllä valeltu feta on mitä helpoin herkku. Sen kanssa maistuvat hedelmät ja mintunlehdet. Kokeile myös grillattuna.

Jälkiruuaksi tarjotaan mansikoita.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-mascarponepikarit
Resepti
Mansikka-mascarponepikarit
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita

Pellillisestä raparperipiirakkaa riittää isollekin kahviseurueelle.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Raparperi-valkosuklaapiiras
Resepti
Raparperi-valkosuklaapiiras

Yöpalaksi sopivat suolaiset piirakat ja hodarit.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Gluteeniton feta-pinaattipiirakka
Resepti
Gluteeniton feta-pinaattipiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Hodarit ja wasabi-coleslaw
Resepti
Hodarit ja wasabi-coleslaw

 

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.