Sitruuna raikastaa öljyiset viininlehtikääryleet.
Viininlehtikääryleet eli yaprak sarma
Ainekset
Työvaiheet
Kuori ja hienonna sipulit täytettä varten. Kuumenna öljy paistokasarissa, lisää sipuli, korintit ja pinjan-siemenet. Kuullota kevyesti. Lisää riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää 4 dl vettä, kaikki mausteet ja sitruunamehu. Sekoita ja anna hautua kannen alla puolisen tuntia.
Liota viininlehtiä kuumassa vedessä noin tunti. Valuta ylimääräinen vesi siivilässä muutamassa erässä. Laita täytettä viininlehdille.
Aloita kääriminen leveämmältä ”ruotopuolelta”. Käännä pitkät reunat täytteen päälle ja rullaa viininlehdet napakoiksi rulliksi. Laita valmiit kääryleet kattilaan, jonka pohjalla on muutama viininlehti. Kaada päälle 2–3 desiä vettä ja desilitra oliiviöljyä. Viipaloi päälle muutama sitruunaviipale. Laita kansi päälle ja keitä hyvin hiljakseen 1–1½ tuntia.
Nosta kattila liedeltä ja anna kääryleiden olla keitinliemessään 2–3 tuntia. Neste imeytyy tässä ajassa. Tarjoa kylminä.
Vinkki! Jos et löydä viininlehtiä marketista tai etnisistä kaupoista, korvaa ne ohuilla valkokaalin lehdillä.
Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)
Sienitäyte. Sienitäytteet ovat olleet perheemme ja sukumme reseptivarastossa. Äitini on loistava kokki.
Lapsesta asti sain seurata hänen ruuanlaittoaan. Hän oli mestari.