Christina Aaltio Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Pekonihöystö

Ainekset

140
g
pekonia
500
g
pakastevihanneksia
1
kpl
paprikaa
400
g
kidneypapuja
1
tl
timjamia
makeaa chilikastiketta
suolaa

Työvaiheet

Pese ja suikaloi paprika. Suikaloi pekoni ja ruskista paistinpannulla. Ota pekoni hetkeksi sivuun.

Lisää pakastevihannekset pekonin rasvaan ja "vokkaa" puuhaarukoilla nostellen muutaman minuutin ajan.

Lisää paprikasuikaleet, valutetut pavut ja pekoni. Mausta chilikastikkeella ja suolalla. Tarjoa pekonihöystön parina pakastelohkoperunoita ja valmista guacamolea.

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-katkarapupaistos

Ainekset

1
(500 g)
kaaviloitu voitaikinalevy
1
pieni fenkoli
2
kiinteää perunaa
100
g
tuorejuustoa
180
g
sulatettuja katkarapuja
2
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy paketista ja levitä sulamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uuni 200-asteeseen.
  2. Halkaise fenkoli pituussuunnassa, huuhtele ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
  3. Painele voitaikinalevy leivinpaperin päälle kauttaaltaan reunoja pari senttiä leveämmäksi. 
  4. Levitä taikinalle tuorejuustoa, jätä puolen sentin verran tuorejuustoavoitelematta taikinan reunoilta. Levitä tuorejuuston päälle viipaloidutperunat mahdollisimman vähän päällekkäin ja perunoiden päällefenkoliviipaleet. Ripottele päälle sulatettuja katkarapuja, tuoretta hienonnettua timjamia ja parmesaanijuustoraastetta.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin ruskeat ja perunaviipaleet kypsän pehmeitä. Jäähdytä hetki ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Vinkki! Aniksen makuisen fenkolin voi korvata tuoreella vihreällä parsalla. Tarjoa sellaisenaan herkullisena iltapalana tai alkuruokana salaatin kanssa.

Kommentit (0)