Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Tarjoa papupadan kanssa keitettyjä perunoita.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Papu-tomaattipata ja maustemakkaraa

Ainekset

2
tlk
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1
tlk
paseerattua tomaattia
oliiviöljyä
1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
kpl
salvianlehtiä
chorizo-makkaraa

Työvaiheet

Kuumenna öljy pannulla. Lisää silputtu sipuli, puristettu valkosipuli, suola ja pippuri. Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää pavut kastikkeineen, paseerattu tomaatti ja salvian lehdet. Tarkista maku ja lisää mausteita makusi mukaan. Sekoita ja kaada öljyttyyn uunivuokaan.

Leikkaa makkaroiden päälle viillot ja nosta makkarat papu-tomaattiseoksen päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia tai kunnes makkarat ovat rapeita ja ruskeita.

Vinkki! Voit tarjota ruuan kanssa keitettyjä perunoita.

Resepti Leena Malinen, Outokumpu
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-homejuustokastike

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1-2
sipulia
(suolaa maun mukaan)
1
tl
mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rakuunaa
3-4
etikkapunajuurta
2
dl
ruokakermaa
1
ps
sinihomejuustomuruja
Paistamiseen
öljyä
Lisäksi
pastaa

Työvaiheet

  1. Ruskista  pieneksi silputut sipulit öljytilkassa tai juoksevassa margariinissa jauhelihan kanssa. Mausta ilman suolaa. Tarkista suolan tarve vasta lopussa, koska juusto on suolaista. 
  2. Raasta punajuuret sekaan. 
  3. Kaada kerma päälle, huuhtele tölkki vedellä ja kaada sekin pannulle. Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä.
  4. Lisää lopuksi sekaan homejuustomurut. Kuumenna.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita se kastikkeeseen ja tarjoile.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-viikunatäytteinen porsaanfilee

Ainekset

1
kg
porsaan sisäfileetä
vastarouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa
Sienitäyte
2
dl
esikäsiteltyjä ja kuullotettuja sieniä
1
dl
silputtuja kuivattuja viikunoita
1
dl
paahdettuja mantelilastuja
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
(luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2
rkl
silputtua tuoretta timjamia
Paistamiseen
paistilankaa
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota porsaanfilee noin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Poista fileestä terävällä veitsellä ylimääräiset kalvot. Avaa filee pituussuunnassa niin, että filee aukeaa täyttämistä varten. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla.
  2. Sekoita täyteainekset toisessa kulhossa. Levitä täyte fileen keskelle ja kääri filee tiiviisti rullalle. Sido filee paistilangalla niin, että täyte pysyy lihan sisällä kypsentämisen aikana.
  3. Kuumenna pannussa voi ja öljy. Ruskista siinä porsaanfilee kauttaaltaan ja nosta liha uunivuokaan.
  4. Paista fileetä vielä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota filee uunista ja kääri se heti alumiinifolioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi perunan ja kasvisten kera.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Arkiruuan ei tarvitse olla konstikasta: purkki säilykepapuja, grillattua broileria ja tortillalättyjä. Ja maistuu kaikille!

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanafajitakset

Ainekset

1
sipuli
2
punaista suippopaprikaa tai tavallista paprikaa
2
tl
rypsiöljyä
2
prk (à 400 g)
keitettyjä papuja tomaattikastikkeessa
1
tl
chilijauhetta
½
kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
noin 200
g
kypsää broilerinlihaa
muutama
korianterinoksa
Tarjoiluun
tortillalättyjä, ranskankermaa, vihreää salaattia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprikat. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti.
  2. Lisää pavut kastikkeineen sekä paprika pannulle. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Mausta chilillä ja mustapippurilla. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Suikaloi broileri ja lisää se kastikkeeseen korianterin kanssa.
  4. Tarjoile kastike tortillalättyjen, ranskankerman ja vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)