Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Tarjoa papupadan kanssa keitettyjä perunoita.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Papu-tomaattipata ja maustemakkaraa

Ainekset

2
tlk
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1
tlk
paseerattua tomaattia
oliiviöljyä
1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
kpl
salvianlehtiä
chorizo-makkaraa

Työvaiheet

Kuumenna öljy pannulla. Lisää silputtu sipuli, puristettu valkosipuli, suola ja pippuri. Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää pavut kastikkeineen, paseerattu tomaatti ja salvian lehdet. Tarkista maku ja lisää mausteita makusi mukaan. Sekoita ja kaada öljyttyyn uunivuokaan.

Leikkaa makkaroiden päälle viillot ja nosta makkarat papu-tomaattiseoksen päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia tai kunnes makkarat ovat rapeita ja ruskeita.

Vinkki! Voit tarjota ruuan kanssa keitettyjä perunoita.

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.

Bataatit täytetään papu-chorizoseoksella ja päälle kypsytetään uppomunat.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt bataatit ja uppomunat

Ainekset

2
pientä bataattia
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte
1
prk (300 g)
säilykemustapapuja
130
g
chorizomakkaraa
1
punasipuli
4
valkosipulinkynttä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
3
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
4
munaa
1
ruukku rucolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise bataatit pitkittäin ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele pintaan öljyä.
  2. Paahda bataatteja 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta bataatit uunista ja anna jäähtyä hieman. Koverra bataateista kypsä sisus ja muussaa se kulhossa.
  3. Valuta pavut. Hienonna chorizo. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita pavut, chorizo, sipulit, chilijauhe, suola ja pippuri bataattimurskan joukkoon. Jaa täyte bataateille.
  4. Nosta bataatit 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
  5. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka. Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  6. Nostele lämpimien bataattien päälle rucolaa ja uppomunat.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.

Pakastevihannekset kypsyvät samassa kattilassa pastan kanssa. Yhtä nopeasti pannulla kiehahtaa erityisen maukas tomaattikastike.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pakastimentyhjennyspasta

Ainekset

2
l
vettä
300
g
pastaa
2
kasvisliemikuutiota
1
l
pakastevihanneksia esim. palkopapuja, herne-maissi-paprikaa tai vihannessekoitusta
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
4
rkl
tomaattien mausteöljyä
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoreita tai pakastettuja yrttejä: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia tai timjamia
1
ruukku herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutiot ja pasta. Keitä 5 minuuttia, sekoita välillä. Lisää kasvikset joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Tarkista pastan kypsyys. Valuta pasta ja vihannekset.
  2. Yhdistä pastan kiehuessa tomaattikastikkeen ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta.
  3. Kaada kastike kuumalle pannulle ja kiehauta. Anna hautua 5 minuuttia. Sekoita joukkoon pasta ja vihannekset. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lisää lopuksi tuoreita tai pakastettuja yrttejä.

Vinkki! Voit hyödyntää samaan pastaan pakastimesta myös katkaravut ja kalapalat

Kommentit (1)

Eirlys

Everyone is looking for good health food sources. animal jam