Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Suppilovahveroilla täytetty porsaanfileerulla muhii mureaksi pekonikuoressa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Vaikea

Porsaanfileerulla ja hunajajuurekset

Ainekset

1
kg
porsaan ulkofileetä
180
g
pekonia
suolaa
mustapippuria
öljyä
Täyte
150
g
suppilovahveroita
1
kpl
sipulia
150
g
pinaattia
suolaa
valkopippuria
3
rkl
sinappia
Juurespeti
2
kpl
porkkanaa
1
kpl
palsternakkaa
juuriselleriä
1
kpl
sipulia
öljyä
suolaa
mustapippuria
2
rkl
hunajaa
1
kpl
sitruunanmehua
1
rkl
voita

Työvaiheet

Hienonna täytteen sienet ja sipuli. Paista sienet öljyssä ja lisää pannulle silputtu sipuli sekä pinaatti. Kuullota 5-10 minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurirouheella.

Mausta liha suolalla ja pippurilla. Halkaise liha pituussuunnassa levyksi ja nuiji lihaa hieman tasaisemmaksi.

Sipaise sisäpintaan sinappia ja levitä sinapin päälle sieni- pinaattiseos. Kääri filee kokoon ja paketoi pekoniin kuromalla pekoniviipaleet kiinni lihaan esimerkiksi puuvillanarulla tai hammastikuilla.

Paista öljyn ja voin seoksessa lihan pintaan pannulla kauttaaltaan kaunis väri.

Kuori kasvikset. Paloittele ne isoiksi kuutioiksi kulhoon. Lisää sekaan tilkka öljyä ja mausta juurespalat suolalla, pippurilla, hunajalla ja sitruunamehulla. Kumoa seos uunivuokaan lihan ympärille.

Työnnä lihan paksuimpaan kohtaan lihamittari. Paista 160 asteessa uunin alatasolla tunti tai kunnes liha on kypsää eli lihamittari näyttää 72 astetta.

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.
Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Bulgur maistuu myös vihreän salaatin parina.

Tabbouleh-salaatin tapaan valmistettu bulgur on ihanan ruokaisa mutta kepeä lisuke. Siinä maistuvat pistaasit, rusinat ja minttu.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bulgursalaatti

Ainekset

4
dl
vettä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
4
dl
bulguria (esim. Linea Verde)
3
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
sultanarusinoita
100
g
kuorellisia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
1
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi, öljy ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon bulgur. Nosta kansi päälle ja anna bulgurin turvota noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä bulgur kulhoon.
  2. Lisää sitruunamehu, siirappi, mustapippuri ja rusinat. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kuori pistaasit ja rouhi ne kevyesti. Hienonna minttu. Lisää ne joukkoon.
  4. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkki! Salaatin maku on tarkoituksella mieto, jotta se sopii täydentämään muita ruokalajeja. Jos haluat, voit maustaa bulgurit kiehauttamalla aluksi öljyssä 1–2 tl ras el hanout -mausteseosta. Lisää vesi ja suola ja jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)