
Selleri, tuo ruttuinen mukula, on mahtava terveyspommi, joka kaveeraa parhaiten omenan kanssa. Yhdessä niistä syntyy mahtavan mehevää leipää.
Waldorfin leipä
Ainekset
Työvaiheet
- Upota puhtaat saviruukut edellisenä iltana veteen, jotta ne ehtivät imeä kosteutta.
- Kuori ja paloittele selleri. Keitä palat vedessä pehmeiksi. Valuta ja survo perunanuijalla lohkoista sose. Sattumia saa jäädä. Anna soseen jäähtyä.
- Raasta omena.
- Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi. Liota hiiva liemeen. Lisää suola, hunaja, sellerisurvos ja omenaraaste. Lisää taikinaan jauhot muutamassa erässä.
- Lisää öljy ja vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia. Jauhojen määrä riippuu survoksen koostumuksesta. Jos survos on kosteaa, käytä jauhoja hiukan enemmän. Taikina saa kuitenkin jäädä löysähköksi. Kohota taikinaa leivinliinalla peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa tunnin verran.
- Jaa kohonnut taikina kahteen tai kolmeen palaan riippuen ruukkujen koosta. Pyöräytä palat jauhoissa pyöreiksi leiviksi. Nosta ne leivinpaperilla vuorattuihin ruukkuihin. Jätä ruukun yläreunaan muutama sentti kohoamisvaraa. Nostata leipiä liinan alla tunti.
- Kuumenna uuni 170 asteeseen. Paista leipiä 40-50 minuuttia koosta riippuen. Kumoa leivät kuumina ritilälle jäähtymään, jotta liika kosteus pääsee haihtumaan.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.