OHJE Kiia Renko KUVA Arto Vuohelainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Kanakastike

Ainekset

400
g
broilerin fileesuikaleita
1
kpl
paprikaa
1
dl
vettä
1
kpl
kanaliemikuutiota
2
rkl
tomaattipyreetä
150
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Halkaise paprika ja poista siemenet. Suikaloi ja paista pannulla.
  2. Ruskista broilerisuikaleet. Mittaa pannulle kaikki aineet ja kypsennä 10 minuuttia. Tarjoa pastan, riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Vinkki! Valmista kastike edellisenä päivänä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.

Porkkanavoilla päällystetyissä saaristolaisnäkkäreissä on joulun maku.

Katso näkkärin valmistus videolta:

...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 isoa ja 16 pientä
Valmistusaika
30 min +  1 t 30 min 
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisnäkkäri ja paahdettu porkkanavoi

Ainekset

Saaristolaisnäkkäri
dl
appelsiinimehua
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
½
dl
kaljamaltaita
4
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
Paahdettu porkkanavoi
500
g
porkkanoita
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääritahnaa tai jauhettua inkivääriä
½
tl
kardemummaa
½
jauhettua maustepippuria
½
mustapippuria rouhittuna
¼
neilikkaa
50
g
voita

Työvaiheet

Saaristolaisnäkkäri

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.

Paahdettu porkkanavoi

  1. Pese porkkanat juuresharjalla tai kuori ne. Pilko reiluiksi paloiksi ja poista kannat.
  2. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä porkkanat seoksessa niin, että mausteet tarttuvat. Kumoa porkkanat leivinpaperille pellille. Pilko voi päälle nokareiksi.
  3. Paahda porkkanoita 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja paahtuneita. Jäähdytä.
  4. Soseuta porkkanat monitoimikoneen leikkuuterällä tai kulhossa sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa levitteenä.

Vinkki! Saat porkkanavoista vegaanisen vaihtamalla voin maidottomaan margariiniin.

 

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Piia Arnould
Parempaa iltapalaa saa hakea!
Parempaa iltapalaa saa hakea!

Kylmäsavulohesta tulee upea tahna, joka sopii mahtavasti saaristolaisleivän päälle. Helppoa ja superherkullista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–12
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohitahna saaristolaisleivällä

Ainekset

12
viipaletta saaristolaisleipää
Päälle
200
g
kylmäsavulohta
½
punasipuli
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
50
g
maustamatonta jugurttia
½
dl
tuoretta tilliä
½
tl
sitruunapippuria
2
rkl
sitruunamehua
Koristeluun
kurkkusuikaleita
tilliä tai muita yrttejä

Työvaiheet

  1. Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita viipaleita. Ota muotilla pyöreitä leipiä tai tee leivistä haluamasi mallisia. Paahda leipiä halutessasi rapeiksi uunissa.
  2. Tee täyte.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita tuorejuuston joukkoon jugurtti, lohi, sipuli, hienonnettu tilli, pippuri ja sitruunamehu.
  4. Lusikoi täytettä jokaiselle leivälle. Koristele kurkkusuikaleilla ja tuoreilla yrteillä.

Tee helppo saaristolaisleipä tällä reseptillä:

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.