Kiia Renko Kuva Lina Tegman Ohje Jaana Ressi, ravintola Villa Solvik

Kumina on ahvenien yllätysmauste.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut kumina-ahvenet

Ainekset

1
kg
ahvenfilettä
Mausteseos
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
rkl
tilliä
2
tl
kuminaa
Paistamiseen
200
g
voita
1
dl
kasvisöljyä

Työvaiheet

  1. Avaa ahvenfileisiin v:n muotoinen aukko, jotta saat pystyruodot pois. Voit myös pyytää kalakauppiasta näyttämään, miten se tehdään.

  2. Sekoita mausteseoksen aineet yhteen. Pyörittele fileet seoksessa.

  3. Kuumenna ensin voi paistinpannulla ja lisää öljy. Paista ahvenet voi-öljyseoksessa varovasti kullanruskeiksi. Tarjoa perunoiden ja esimerkiksi keitetyn tai öljyssä paistetun parsan kanssa.

Resepti Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta Kuva AVA
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.

Leikkaa lohifile annospaloiksi ja pyöritä dukkah-mausteseoksessa. Paista nopeasti pannulla ja uusi arkiruokasuosikkisi on valmis.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dukkah-lohi

Ainekset

75
g
puffattua amaranttia
3
rkl
dukkah-mausteseosta
1
tl
suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2
rkl
sumakkia
4
lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen
Dukkah-mausteseos Meri-Tuulin tapaan
4
rkl
kuorittuja pistaaseja
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
mustapippureita
1
rkl
fariinisokeria

Työvaiheet

Dukkah-lohi

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Dukkah-mausteseos

  1. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Kaada ne kulhoon jäähtymään ja paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä noin minuutin ajan.
  2. Kaada seesaminsiemenet toiseen kulhoon jäähtymään.
  3. Laita korianterinsiemenet, juustokumina ja mustapippurit pannuun ja paahda nekin.
  4. Kumoa mausteet maustemyllyyn. Lisää myllyyn puolet seesaminsiemenistä ja jauha hienoksi. Lisää pistaasit ja fariinisokeri ja jauha vielä hetki niin, että pistaasit jäävät epätasaisen kokoisiksi. Mukana saa olla isompiakin paloja.
  5. Kaada mausteseos purkkiin ja sekoita joukkoon loput seesaminsiemenet. 
  6. Säilytä mausteseos ilmatiiviissä purkissa maustekaapissa. 

Kommentit (2)

Rahinaa

Helppoo kuin heinänteko... ööö, sumakkia, amaranttia, puffata... juu jotain ihan simppeliä?

j-m

Ihan tosi samaa mieltä, mikä on amarantti... jäi reseptin lukeminen ensimmäiseen aineeseen. Huokaus.

Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.

Näissä tacoissa jokainen ainesosa on herkullinen: avokado saa makuparikseen jalapenoa, kalapalat leivitetään oluen ja jauhon seoksella ja jugurttikastikkeessa maistuu chili.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset kalatacot

Ainekset

Avokadorelish
1
iso tomaatti
1-2
säilöttyä jalapenoa
1
avokado
1
pieni sipuli
1
rkl
silputtua tuoretta korianteria
1-2
rkl
limettimehua
½
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
Jugurttikastike
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
majoneesia
chilikastiketta
Paistettu kala
1
pll (0,33 l)
vaaleaa lagerolutta
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
paistamiseen noin 2
dl
öljyä
noin 400
g
vaaleaa kalaa fileinä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
Lisäksi
8
pientä tai 4 isoa tortillalettusta
noin 4
dl
silputtua kaalia
chilikastiketta, esim. Tabascoa
limettimehua

Työvaiheet

Avokadorelish

  1. Kuutioi tomaatti ja jalapenot.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha ulos kuoresta. Kuutioi hedelmäliha. 
  3. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita ainekset korianterisilpun, limettimehun, suolan ja pippurin kanssa sekaisin. Laita kylmään maustumaan.

Jugurttikastike

  1. Sekoita jugurtti ja majoneesi keskenään. Mausta chilikastikkeella. 
  2. Laita kylmään maustumaan.

Paistettu kala

  1. Sekoita olut, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy paksupohjaisella pannulla tai kattilassa 180 asteeseen. Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi, mausta suolalla sekä pippurilla. Kasta kalapalat taikinaan.
  2. Paista muutama kala kerrallaan rapeiksi ja kullankeltaisiksi, molemmin puolin.

Kokoa tacot

  1. Täytä lämmitetyt tortillat kalapaloilla, jugurttikastikkeella, kaalilla ja avokadorelishillä. 
  2. Mausta chilikastikkeella ja limetillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.

Tuplaleivitys tekee kalapuikkojen pinnasta rapean ja maltillinen kypsytys sisuksesta pehmeän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kotitekoiset kalapuikot ja tillidippi

Ainekset

400
g
turskafileetä (pakaste, MSC-merkitty)
½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
1–2
munaa
dl
korppujauhoja
¾
tl
kurkumaa
Paistamiseen
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
Tillidippi
1
ruukku
tilliä
½
dl
manteleita
2–3
rkl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

Kalapuikot

  1. Anna kalan sulaa huoneenlämmössä puolisen tuntia, kunnes se on kohmeista. Leikkaa kala pari senttiä paksuiksi viipaleiksi. Anna sulaa tarvittaessa vielä hetki. Leivitys tarttuu parhaiten, kun pinta on sulanut, mutta kalat on helpointa paistaa, kun sisus on vielä kohmeinen.
  2. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, suola, musta- ja valkopippuri. Riko muna toiseen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot kolmanteen astiaan ja sekoita joukkoon kurkuma.
  3. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoseoksessa. Dippaa ne sitten kananmunaan ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa. Nosta leivitetyt kalat lautaselle odottamaan.
  4. Kuumenna voi ja öljy isolla, laakealla paistinpannulla, jolle kalapuikot sopivat kerralla. Nostele leivitetyt kalat rasvaan paistumaan ja alenna lämpöä. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia/puoli. Tarkkaile pannun lämpöä: paistaminen onnistuu parhaiten, kun sisus saa kypsyä rauhassa pinnan kärähtämättä. Paistoaikaan vaikuttaa se, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.

Tillidippi

  1. Sekoita ainekset teholeikkurissa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.

Pakastevihannekset kypsyvät samassa kattilassa pastan kanssa. Yhtä nopeasti pannulla kiehahtaa erityisen maukas tomaattikastike.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pakastimentyhjennyspasta

Ainekset

2
l
vettä
300
g
pastaa
2
kasvisliemikuutiota
1
l
pakastevihanneksia esim. palkopapuja, herne-maissi-paprikaa tai vihannessekoitusta
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
4
rkl
tomaattien mausteöljyä
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoreita tai pakastettuja yrttejä: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia tai timjamia
1
ruukku herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutiot ja pasta. Keitä 5 minuuttia, sekoita välillä. Lisää kasvikset joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Tarkista pastan kypsyys. Valuta pasta ja vihannekset.
  2. Yhdistä pastan kiehuessa tomaattikastikkeen ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta.
  3. Kaada kastike kuumalle pannulle ja kiehauta. Anna hautua 5 minuuttia. Sekoita joukkoon pasta ja vihannekset. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lisää lopuksi tuoreita tai pakastettuja yrttejä.

Vinkki! Voit hyödyntää samaan pastaan pakastimesta myös katkaravut ja kalapalat

Kommentit (1)

Eirlys

Everyone is looking for good health food sources. animal jam