Kiia Renko Kuva Pia Inberg Ohje Miikka Nenonen, Tampere
Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravunpyrstöpiirakka

Ainekset

100
g
voita
tai
100
g
margariinia
1
dl
kaurahiutaleita
1.75
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
juustoraastetta
2
rkl
vettä
Täyte
200
g
jokiravunpyrstöjä tilliliemessä
2.5
dl
ruokakermaa
3
kpl
kananmunaa
2.5
dl
juustoraastetta
1
dl
tillisilppua
chiliä
2
tl
sokeria

Työvaiheet

Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä valutetut ravut pohjalle. Sekoita loput täyteaineet yhteen ja kaada seos rapujen päälle.

Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia, jotta pohja kypsyy. Nosta vuoka sen jälkeen uunin keskitasolle ja paista vielä noin 20 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vegaaniset marengit ovat ihania suupaloja.
Vegaaniset marengit ovat ihania suupaloja.

Vegaaninen marenki onnistuu säilöttyjen kikherneiden liemestä. Marenkien mustikkatäytteessä rapea halva on piste i:n päälle.

Annoksia
noin 30 kpl
Valmistusaika
30 min + 2 t marenkien kuivattaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegaaniset mustikka-halvamarengit

Ainekset

dl
säilöttyjen kikherneiden lientä (1 pahvitölkillinen 380/230 g, esim. Pirkka)
2
dl
sokeria
1
tl
maissitärkkelystä
1
rkl
kuorittuja seesaminsiemeniä
Pinnalle
1
rkl
kuorittuja seesaminsiemeniä
Täyte
dl
vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpro)
2–3
tl
mustikkajauhetta
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
pkt (150 g)
vaniljalla maustettua halvaa
2
dl
tuoreita mustikoita
2
tl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Valuta kikherneiden liemi kulhoon. Vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kestävää ja himmeän kiiltävää. Kiilto kertoo, että sokeri on liuennut kunnolla vaahdotettavaan nesteeseen. Lisää maissitärkkelys ja seesaminsiemenet. Vatkaa tasaiseksi.
  2. Ota marenkimassasta pikkulusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Sipaise pikkulusikalla jokaiseen marenkiin kuoppa. Ripottele päälle hieman seesaminsiemeniä.
  3. Kuivata marenkeja 125-asteisessa uunissa noin tunti. Kuivatusaikaan vaikuttaa se, kuinka ohuita ja pieniä marengit ovat. Tarkkaile rapeutumista koputtelemalla marenkia kevyesti. Kikhernemarengit murenevat lämpiminä helposti ja irtoavat leivinpaperista vasta jäähtyneinä.
  4. Kuivata loppu vaahto samalla tavoin. Jos se on odotellessa laskenut, vatkaa se uudelleen kuohkeaksi.
  5. Täytä jäähtyneet marengit. Vatkaa kylmä soijakerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mustikkajauhe ja sokerit, vatkaa tasaiseksi. Murenna joukkoon puolet halvasta ja kääntele sekaisin.
  6. Jaa vaahto marenkeihin juuri ennen herkuttelua. Ripottele päälle mustikoita, halvaa ja seesaminsiemeniä.

Vinkki!

Jos marengit hieman kostuvat ennen käyttöä, voit kuivattaa ne uudelleen 50-asteisessa uunissa kiertoilmalla. Käytä kikherneet salaatteihin tai hummukseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.

Rukiisen taikinan ja mustikoiden yhdistelmä on vaniljajäätelöä vaille täydellinen. Rättänä eli mustikkakukko onnistuu nopeimmin monitoimikoneella.

Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkakukko eli rättänä

Ainekset

200
g
voita
4
dl
ruisjauhoja
½
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
1
litra (n. 600 g)
tuoreita mustikoita
2
rkl
perunajauhoja
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne muruiksi leikkuuterällä. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmannesta. Taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada ne taikinan päälle.
  4. Taputtele viimeinen kolmannes taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy marjojen päälle vuokaan.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Peitä se tarvittaessa leivinpaperilla.
  6. Tarjoa pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkkejä!

  • Jos et omista monitoimikonetta, vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella ja lisää sitten muut aineet. Nosta taikina tunniksi jääkaappiin, niin muotoilu on helpompaa.
  • Jos teet kukon pakastemarjoista, lisää täytteeseen ruokalusikallinen perunajauhoja ja paistoaikaan 5–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?