Salmiakkisen pinnan alla muhii tuhti suklaakakku, joka on raikastettu sitruunavaahdolla. Riittoisa kakku sopii hyvin juhlapöydän keskipisteeksi.
Salmiakki-sitruunakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Varaa kaksi halkaisijaltaan 20 sentin irtopohjavuokaa tai leivo kakkupohjat kahdessa erässä. Voitele ja korppujauhota vuoat. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Paloittele suklaa ja voi. Sulata ne mikrossa sykäyksittäin, sekoita sileäksi ja laita jäähtymään.
- Vaahdota munat sähkövatkaimella sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kääntele munavaahtoon varoen keskenään sekoitetut vehnä- ja perunajauho sekä leivinjauhe. Sekoita taikinaan jäähtynyt suklaaseos ja turkinpippurirouhe. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin ala-tasolla 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
- Kumoa kakut hiukan jäähtyneinä ritilälle. Jäähdytä kakut hyvin ennen kokoamista.
- Valmista sitruunasokeriliemi kostutusta varren. Kuumenna vesi. Sulata siihen sokeri ja lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunamehu.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja sokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia, kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Hämmennä tasaisesti rahkavaahtoon.
- Leikkaa kakkujen pinnat tasaisiksi ja kolmeen osaan terävällä veitsellä. Käännä toisen kakun pohjapuoli ylöspäin ja jätä se tasaisimpana ylimmäiseksi kakkulevyksi.
- Levitä pullasudilla kostutuslientä alimmalle kerrokselle. Sivele täytettä reilu kerros, mutta jätä vajaa sentti ulkolaidoilta täyttämättä. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja paina vaahtoon kevyesti. Jatka kakun kokoamista, kunnes levyt on käytetty.
- Valmista kuorrutus. Kaada kerma kattilaan. Lisää karkit ja hämmennä, kunnes ne ovat sulaneet. Kinuski on valmista, kun se muodostaa pisaran kylmällä vedellä täytetyn lasin pohjalle. Jäähdytä kinuskia hetki ennen kuin kaadat sen kakun päälle.
- Koristele kakku makeisilla. Tarjoa seuraavana päivänä. Säilytä kakku kylmässä.